Algemeen: aan de voorzijde van een laag  met kern ten westen van Portugal wordt vandaag met een sterke zuidwestelijke hoogtestroming zachte en zeer vochtige lucht aangevoerd. Aan de achterzijde van een laag dat van Polen naar de Baltische Staten trekt wordt in de onderste atmosfeer gelijktijdig wat koelere lucht tegen de noordelijke Alpen aangevoerd. Morgen draait de hoogtestroming naar het westen tot noordwesten en stijgt de luchtdruk door toedoen van een hoog dat van de Atlantische Oceaan naar west Europa verplaatst.

Maar eerst nog koufrontpassage met neerslag

Gisteren zorgde de Föhn voor thermische hoogstandjes in de föhn gebieden en lokaal steeg het kwik tot 24 a 25 graden. Verder hadden we te maken met een mengelmoes van wolken en wolkenveld, opklaringen en natuurlijk weer de lokale Hochnebel,. In de loop van de nacht naderde een koufront de Alpen en vannacht regende het vooral al in de westelijke Alpen. Vandaag zal het koufront langzaam verder naar het zuidoosten trekken en mogen ook de oostelijke Alpen zich gaan opmaken voor de nodige nattigheid.

1477330810219
Föhnige luchten gisteren op de Rosinli ob Bäretswil. Foto via MeteoSchweiz Blog / Foto: M. Kaspar

Het wordt weliswaar wat koeler maar het is ook achter het koufront nog vrij zacht. Aan de voorzijde van het koufront is het eerst nog föhnig en het kan nog tot de avond duren voordat het koufront tot over de oostelijke Oostenrijkse Alpen voor neerslag gaat zorgen. De middagtemperaturen stijgen tot 12 a 15 graden en sneeuw valt er pas vanaf 2500 tot 2900 meter. De vorstgrens ligt algemeen boven de 3000 a 3200 meter. Met de föhn en föhnige opklaringen kan het kwik vandaag nogmaals tot 23 a 24 graden oplopen.

ra251
Actuele radarbeeld, Oostenrijk proftieert nog even van de opklaringen,lokaalook uitgebreide Hochnebel
0850_la-1
0850_la
Bewolking en Hochnebel boven Laax, nog is het er droog
stmor25
Slechte condities in St Mortitz,


Morgen valt vooral in de ochtend nog neerslag waarbij het in de bergen aan de noordkant vanaf 1800 a 2000ook kan sneeuwen. Van het westen uit gaat de activiteit eruit echter meer en meer uit en wordt het van west naar oost geleidelijk droog. Deze weersverbetering is een voorbode op een rustigere en stabiele weerfase met veel zon en zeer aangename temperaturen.

kf251
UKMO isobarenkaart voor woensdag 00h00

Dit hebben we te danken aan een van de Atlantische Oceaan inschuivend hoog dat zich boven west Europa gaat vastzetten en met een beetje geluk tot begin volgende weer het weerbeeld zal bepalen. We mogen ons dus gaan opmaken voor heerlijk herfstweer en vooral in de bergen kan de zon overuren gaan maken. Keerzijde van de hogedruk in deze tijd van het jaar is de vorming van Hochnebel en mist in de lagere delen en dalen. Het is de komende dagen dus zaak om de Hochnebel te ontvluchten om zo hogerop te kunnen genieten de mooie bergpanorama`s en fraaie vergezichten.

hgzat
Vanaf donderdag krijgen we een aantal dagen met hogedruk en een warme hoogterug te maken!
25ens
Ook de GFS ensembles ondersteunen de drogere weerfase!

Wat het weer de komende week gaat doen en of het dan kouder gaat worden dat gaan we morgen en de komende dagen bekijken. Tot zover voor deze ochtend vanuit een regenachtig Bad Zurzach. Straks gaan we weer op pad richting het Oberwallis alwaar het (nog) droog is. Fijne dag en tot morgen. Ciao

bazur
Thermalbaden Bad Zurzach gisteren ochtend

Kijk ook eens op de  webcams voor het weer in de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 272 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer