Alpen - Overgang naar rustig en vrij koel herfstweer
Algemeen: na een zeer onstuimige zondag komt de atmosfeer vandaag geleidelijk weer tot rust en in de komende dagen zal hoog – Vera – voor rustig maar ook vrij koel herfstweer gaan zorgen. Donderdag draait de stroming weer naar het zuidwesten en en zaterdag wordt het op nadering van een hoogtetrog en koufront aan de noordkant föhnig.
In oosten eerst nog koud en wat sneeuw (Nordstau)
De zondag is zoals we al hadden aangekondigd zeer onstuimig verlopen met in de bergen een zware tot zeer zware storm. In de bergen werden wind pieken gemeld van lokaal 130 tot 180 km/h. Niet alleen de Alpen hadden met de zware storm (orkaan) te maken, ook in de Duitse Middelgebergtes ging het behoorlijk te keer. Hieronder een filmpje vanuit het Duitse Erz gebergte (Fichtelberg ) waar windstoten tot 180 km/h werden geregistreerd
Opvallende ook de extreme wind snelheden die in de warmtefront sector hier in Oberwallis op de Mittelallalin werden geregistreerd. Het Meteo Centrale / Meteo Oberwallis weerstation meldde zelfs een windstoot van 187 km/h! en met -3 graden was het daar alles behalve aangenaam vertoeven!
Het navolgende koufront had overigens nogal wat moeite om de westelijke Alpen te bereiken (stagneerde) en tot de avond lag het nog steeds voor de grens van Zwitserland. Pas in de loop van de avond en nacht werden ook de westelijke Alpen in afgezwakte vorm door het front veroverd en daalde de sneeuwvalgrens ook hier van 2000 meter naar 1500 tot 1200. Veel neerslag werd er echter niet meer geregistreerd en het was vooral de windtoename die doortocht van het koufront verraadde.
Stijgende luchtdruk
Achter het front is de luchtdruk zoals dat gebruikelijk is alweer aan het stijgen en vandaag krijgen we met het “neusje” van het Atlantische hoog te maken.
Vooral de westelijke Alpen gaan de hogedruk en daarmee samenhangende weersverbetering al goed merken. Na lokale mist of Hochnebel in de ochtend gaat de zon is weer prominent aanwezig en de naar noord tot noordoost gedraaide wind is al een heel stuk afgezwakt. Onbestendig is het nog richting de oostelijke Alpennoordkant, de bewolking overheerst en er vallen nog enkele regen(buien) en boven de 900 a 1100 meter sneeuwt het.
Dinsdag na een deels heldere en koude nacht verder doorzettende weersverbetering en laatste vlokken in de Norstau van de Oostenrijkse Alpen, sneeuwvalgrens circa 700 a 800 meter.
In de westelijke Alpen met verder toenemende hogedruk overwegend zonnig maar vrij koel. Middagtemperaturen 8 tot 12 graden. In het westen en zuiden vorstgrens verder stijgend naar circa 2500 tot 2700 meter, in het oosten veelal nog tussen de 1200 en 1000 meter.
Woensdag dan ook in de oostelijke Alpen verder stijgende temperaturen. Afgezien van overtrekkende (hogere) wolkenvelden is het zonnig en rustig najaarsweer. Mogelijk dat de noordoostelijke Alpen een spatje regen gaan meepakken van een noordelijk voorbij trekkende storing.
Donderdag en vrijdag weinig verandering, zaterdag van west naar oost opkomende Südföhn en in alle hoogtes nog iets zachter.
Zoals zo vaak is de opstekende föhn ook nu weer een voorbode van weersverslechtering en ook nu is dit weer het geval. Boosdoener is een uitzakkende Atlantische hoogtetrog en daarmee samengaand een opkomend koufront. Zondag gaat de bewolking weer snel toenemen en na föhn einde gaat het regen en en in de bergen sneeuwen. Sneeuwvalgrens weer dalend naar 2000 tot 1500 meter.
Maandag zien we op de weerkaarten ook vandaag weer de afsnoering van een bel koude lucht richting de westelijke Middellandse Zee (cut-off / hoogtelaag) en bij een wat oostelijker afzakken van de hoogtetrog eventuelle ook “Genua cyclogenese” . Met met de daarmee inzettende “Gegenstromlage” (warme lucht vanuit het zuiden glijdt over de koude lucht uit het noorden) kan er veel neerslag gaan vallen. Er moet dan rekening worden houden met veel neerslag waarbij het aanvankelijk in de zachte lucht tot vrij hoog zal regenen. Dinsdag dan van het westen en later noordoosten (indraaiende hoogtelaag) uit verder dalende temperaturen en sneeuwvalgrens.
Opgemerkt dient nog te worden dat met de nog lange verwachting termijn en met de cut-off van het hoogtelaag de onzekerheden nog groot zijn, dat geldt helemaal voor de details zoals neerslag verdeling en hoeveelheden. Hoe dan ook een interessante constellatie welke verder onze aandacht gaat krijgen.
Ik zou zeggen blijft volgen, vertel het verder en dan graag weer tot morgen. Ciao vanuit een nog bewolkt (Hochnebel) en kil Termen in Oberwallis!
Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.