Algemeen: hoog –Yörn– trekt verder via de Middellandse Zee naar het zuiden weg en verliest zijn invloed op het west Europese weer en het weer in de Alpen. Een nieuw krachtig hoog is inmiddels boven Atlantische Oceaan verschenen en in samenspel met depressie evolueren we vanaf maandag maandag -dinsdag naar een veel kouder en onbestendiger weertype waarbij er eindelijk weer eens neerslag (sneeuw) gaat vallen.

Graadje of 15 tot 20 kouder, vooral aan noordkant verse sneeuw verwacht

Als eerste wil ik namens het gehele Alpenweerman team al onze volgers en lezers een heel voorspoedig en gezond nieuw jaar toewensen en dat het weertechnisch ook een heel mooi jaar moge worden.

Gisteren, vandaag en deels ook nog morgen hebben we nog met de steeds verder afzwakkende invloed van hoog Yörn te maken. Het systeem gevuld met vrij zachte lucht trekt naar het noorden van Afrika weg en eindelijk komt er wat meer dynamiek in de atmosfeer.

Voor het zover is eerst ook vandaag nog weer dat typische inversie weer met de koudere en en wat vochtigere lucht in de onderste luchtlagen en relatief zachte lucht boven de 800 a 1200 meter. Soms waren die verschillen met toename van hoogte markant. Zo vroor het hier in Oberwallis gisteravond in het Rhonedal in Visp op 640m hoogte -11 graden terwijl het op het zelfde moment in de omliggend bergen op 2000 meter slechts 0 tot 1 graad was. Enkel de hoger gelegen dalen waren nog kouder, Glattalp was bijvoorbeeld goed genoeg voor een graadje of 15 onder het vriespunt en de Funtensee in de Beierse Alpen goed voor -25 graden.

Mooi is vanmorgen de inversie te zien boven Zell am See (de grijzige waas)
En nog steeds die sneeuwarmoede en extreme droogte, Seiser Alm
Ook vandaag nog even genieten van de hogedruk en rustige weer met in de bergen weer volop zon

Vandaag dus nog weinig verandering en na een koude start met op veel plaatsen lichte tot matige en lokaal ook strenge vorst weer het vertrouwde beeld van de zon die overuren maakt in de bergen en lokaal de mist in de lagere delen. Ook morgen verandert er in eerste instantie nog niet veel maar toch gaan we in de loop van de dag de aanstaande weeromslag naar naar veel kouder en onbestendiger weer al merken.

Zondag gaat zijn naam weer eer aandoen, het vertouwde ochtend radarbeeld. Bron WetterOnline.de

In de hoogte begin het dan geleidelijk af te koelen en van het noorden uit neemt de bewolking toe en gaat de wind aan trekken. In de middag en avond volgt dan sneeuwval die zich tot over de Alpen zal gaan uitbreiden. Door drukstijgingen achter het koufront gaat de neerslag er dinsdag overdag weer uit, het wordt droog en het klaart op.  Grotere neerslaghoeveelheden worden er dan ook niet verwacht.

Maandag namiddag en avond van noordwesten uit bewolking en sneeuwval op koufront

Dinsdag is het al een heel stuk afgekoeld en ook woensdag belooft na een zeer koude nacht koud te gaan verlopen. Onder invloed van een tussenhoog is het droog en schijnt de zon, in de dalen en het laagland is er kans op Hochnebel en mist. In de bergen vriest het op 2000 meter 8 tot 12 graden en op 1500 meter  een graad op 5 tot 7.  In de loop van de middag gaat onder invloed van een depressie die via Scandinavië naar het oosten van Europa trekt de bewolking van het noorden uit weer snel toenemen gevolgd door nieuwe sneeuwval. Vooral in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen gaat dan weer sneeuw vallen. Meer naar het zuiden en inner-alpin al wat minder en meest droog tot droog blijft het in de westelijke Franse Alpen en het zuidwesten en zuidoosten.

Een volgende sneeuwstoring met nog koudere lucht daarachter staat voor de woensdag op het weermenu
T850 hPa -5 graden en ook lager, sneeuw tot in de dalen. De westelijke (Franse) Alpen blijven buiten schot van het sneeuwvalgebied
Vooral de noordkant van de Alpen mag zich op verse sneeuw verheugen, voor de zuidkant, de inner-allpine gebieden (Wallis) en het (zuid)westen -oosten ziet het er allemaal minder fraai uit vwb verse sneeuw deze week

Achter de naar het oosten wegtrekkende depressie gaat het Atlantische hoog zich met zijn kern via Engeland richting de Benelux verplaatsen en tijdelijk ook naar het noordoosten toe uitbreiden met een fragiele uitloper tot over Scandinavië (Finland). Nog veel koudere diepvries lucht kan dan donderdag en vrijdag naar het zuiden toe uitstromen en tot in de zuidelijke Balkan en grote delen van midden en west Europa wordt het dan nog kouder. Zo zien we vrijdag de – 5 graden isotherm op T850  tot over de Benelux en west Frankrijk lopen, de -10 graden tot over de westelijke Alpen en de -15 tot -20 graden over de oostelijke Alpen.

Donderdag en vrijdag stroomt diepvries lucht tot over de Alpen uit

In vergelijking met de temperaturen nu is dat gewoon 15 tot 20 graden en soms nog meer kouder en dat zal wel even wennen worden. Omdat de vrieslucht ook zeer droog is wordt er nauwelijks tot geen neerslag verwacht. Mogelijk dat er uit overtrekkende wolkenvelden of wat dikkere Hochnebel een vlok sneeuw valt maar dat zal niets te betekenen hebben.

GFS ensembels vanmorgen, niet meer zo koud op de langere termijn maar daarvoor in de plaats wel betere sneeuwkansen!

Gisterochtend konden we nog melding maken van een zeer koud verloop in het verdere traject en ook op de langere termijn. De modeluitdraai die in de loop van de dag en avond volgde liet echter alweer markante veranderingen in het stromingspatroon zien. In plaats van de noordoostelijk continentale aanvoer van diepvrieslucht uit Siberie berekenen de modellen steeds meer een zonale stromingspatroon met een toenemende noordwestelijke component.

Zonaal met NW component

Geen diepvries kou meer maar daarvoor in de plaats juist wel weer toenemende sneeuwkansen. Storingen (fronten) zullen dan vanuit het noordwesten periodiek steeds weer maritiem polaire lucht aanvoeren met ook sneeuw. In het weekend wordt het van het westen uit dan ook weer zachter met op zondag een eerste front, na tussenhoog invloed volgt dinsdag een volgend front

Dit scenario met de meer noordwestelijke hoogtestroming wordt vanmorgen door zowel het GFS als ook het ECMWF ondersteund. Gezien het toch zeer wispelturige karakter van de modellen en dat persisterende karakter van die hogedruk moeten we voor de verwachting vanaf het volgend weekend ook vandaag weer de nodige voorzichtigheid in aanmerking nemen. Zeker is dat het vanaf morgen een heel stuk kouder gaat worden met stijgende sneeuwkansen.

De ECMWF ensembles van gisteravond.

Hoe dat allemaal verder gaat ontwikkelen en of er vanaf het weekend dan (veel) meer sneeuw gaat aankomen (Nordweststau) dat gaan we de komende tijd vervolgen.

Vanuit Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Nieuwjaarsdag in de (Walliser ) Alpen staat in het teken van veel zon. Längfluh Skipiste | 2983 m

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.624 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Overgang naar veel kouder winterweer en stijgende sneeuwkansen”

 • Luc
  1 januari 2017 at 10:59

  De beste wensen Johann aan jou en je team !
  Ik vertrek op do 12 jan naar Gerlos – Zillertal. `t ziet er nog groen uit maar blijkbaar verandert dit dezeweek, mooi mooi.
  Nu gewoon vingers crossen voor aangename hoeveelheden van nieuw wit goud daar.
  Blijf het hier alvast elke dag volgen

 • Tobias
  1 januari 2017 at 15:59

  @Alpenweermannenteam, beste wensen voor het nieuwe jaar! Dank voor jullie dagelijkse berichtgeving:) Kunnen jullie misschien al iets zeggen over het reisweer naar de alpen toe aankomende zaterdag? we willen graag zaterdag vroeg vertrekken(circa 4:00), is dit verstandig? of kunnen jullie daar nu nog niks over zeggen, gezien de termijn?
  Gr Tobias

 • Johann
  1 januari 2017 at 16:06

  @Tobias Nog even niet op vastpinnen in dit stadium (modellen nogal wispelturig) maar wrs trekt zaterdag een volgend front via Dld richting de Alpen waar het wrs tegen of in de avond zal aantreffen. Het is zeker zaak om vwb het reisen op de zaterdag de verwachtingen timing vh front en de sneeuwval goed in de gaten te houden!

 • Jan
  1 januari 2017 at 18:26

  Beste wensen voor het Alpenweerman-team!
  Hier in het Pitztal nog steeds zonnig en sneeuwarm!
  Prima wandelweer maar skien is zeker goed mogelijk.
  De Schnapps smaakt sowieso!

  Hopend op een spoedige sneeuwrijke winterinval!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer