Alpen - Overgang naar veel kouder winterweer en stijgende sneeuwkansen

Algemeen: hoog –Yörn– trekt verder via de Middellandse Zee naar het zuiden weg en verliest zijn invloed op het west Europese weer en het weer in de Alpen. Een nieuw krachtig hoog is inmiddels boven Atlantische Oceaan verschenen en in samenspel met depressie evolueren we vanaf maandag maandag -dinsdag naar een veel kouder en onbestendiger weertype waarbij er eindelijk weer eens neerslag (sneeuw) gaat vallen.
Graadje of 15 tot 20 kouder, vooral aan noordkant verse sneeuw verwacht
Als eerste wil ik namens het gehele Alpenweerman team al onze volgers en lezers een heel voorspoedig en gezond nieuw jaar toewensen en dat het weertechnisch ook een heel mooi jaar moge worden.
Gisteren, vandaag en deels ook nog morgen hebben we nog met de steeds verder afzwakkende invloed van hoog Yörn te maken. Het systeem gevuld met vrij zachte lucht trekt naar het noorden van Afrika weg en eindelijk komt er wat meer dynamiek in de atmosfeer.
Voor het zover is eerst ook vandaag nog weer dat typische inversie weer met de koudere en en wat vochtigere lucht in de onderste luchtlagen en relatief zachte lucht boven de 800 a 1200 meter. Soms waren die verschillen met toename van hoogte markant. Zo vroor het hier in Oberwallis gisteravond in het Rhonedal in Visp op 640m hoogte -11 graden terwijl het op het zelfde moment in de omliggend bergen op 2000 meter slechts 0 tot 1 graad was. Enkel de hoger gelegen dalen waren nog kouder, Glattalp was bijvoorbeeld goed genoeg voor een graadje of 15 onder het vriespunt en de Funtensee in de Beierse Alpen goed voor -25 graden.
Vandaag dus nog weinig verandering en na een koude start met op veel plaatsen lichte tot matige en lokaal ook strenge vorst weer het vertrouwde beeld van de zon die overuren maakt in de bergen en lokaal de mist in de lagere delen. Ook morgen verandert er in eerste instantie nog niet veel maar toch gaan we in de loop van de dag de aanstaande weeromslag naar naar veel kouder en onbestendiger weer al merken.
In de hoogte begin het dan geleidelijk af te koelen en van het noorden uit neemt de bewolking toe en gaat de wind aan trekken. In de middag en avond volgt dan sneeuwval die zich tot over de Alpen zal gaan uitbreiden. Door drukstijgingen achter het koufront gaat de neerslag er dinsdag overdag weer uit, het wordt droog en het klaart op. Grotere neerslaghoeveelheden worden er dan ook niet verwacht.
Dinsdag is het al een heel stuk afgekoeld en ook woensdag belooft na een zeer koude nacht koud te gaan verlopen. Onder invloed van een tussenhoog is het droog en schijnt de zon, in de dalen en het laagland is er kans op Hochnebel en mist. In de bergen vriest het op 2000 meter 8 tot 12 graden en op 1500 meter een graad op 5 tot 7. In de loop van de middag gaat onder invloed van een depressie die via Scandinavië naar het oosten van Europa trekt de bewolking van het noorden uit weer snel toenemen gevolgd door nieuwe sneeuwval. Vooral in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen gaat dan weer sneeuw vallen. Meer naar het zuiden en inner-alpin al wat minder en meest droog tot droog blijft het in de westelijke Franse Alpen en het zuidwesten en zuidoosten.
Achter de naar het oosten wegtrekkende depressie gaat het Atlantische hoog zich met zijn kern via Engeland richting de Benelux verplaatsen en tijdelijk ook naar het noordoosten toe uitbreiden met een fragiele uitloper tot over Scandinavië (Finland). Nog veel koudere diepvries lucht kan dan donderdag en vrijdag naar het zuiden toe uitstromen en tot in de zuidelijke Balkan en grote delen van midden en west Europa wordt het dan nog kouder. Zo zien we vrijdag de – 5 graden isotherm op T850 tot over de Benelux en west Frankrijk lopen, de -10 graden tot over de westelijke Alpen en de -15 tot -20 graden over de oostelijke Alpen.
In vergelijking met de temperaturen nu is dat gewoon 15 tot 20 graden en soms nog meer kouder en dat zal wel even wennen worden. Omdat de vrieslucht ook zeer droog is wordt er nauwelijks tot geen neerslag verwacht. Mogelijk dat er uit overtrekkende wolkenvelden of wat dikkere Hochnebel een vlok sneeuw valt maar dat zal niets te betekenen hebben.
Gisterochtend konden we nog melding maken van een zeer koud verloop in het verdere traject en ook op de langere termijn. De modeluitdraai die in de loop van de dag en avond volgde liet echter alweer markante veranderingen in het stromingspatroon zien. In plaats van de noordoostelijk continentale aanvoer van diepvrieslucht uit Siberie berekenen de modellen steeds meer een zonale stromingspatroon met een toenemende noordwestelijke component.
Geen diepvries kou meer maar daarvoor in de plaats juist wel weer toenemende sneeuwkansen. Storingen (fronten) zullen dan vanuit het noordwesten periodiek steeds weer maritiem polaire lucht aanvoeren met ook sneeuw. In het weekend wordt het van het westen uit dan ook weer zachter met op zondag een eerste front, na tussenhoog invloed volgt dinsdag een volgend front
Dit scenario met de meer noordwestelijke hoogtestroming wordt vanmorgen door zowel het GFS als ook het ECMWF ondersteund. Gezien het toch zeer wispelturige karakter van de modellen en dat persisterende karakter van die hogedruk moeten we voor de verwachting vanaf het volgend weekend ook vandaag weer de nodige voorzichtigheid in aanmerking nemen. Zeker is dat het vanaf morgen een heel stuk kouder gaat worden met stijgende sneeuwkansen.
Hoe dat allemaal verder gaat ontwikkelen en of er vanaf het weekend dan (veel) meer sneeuw gaat aankomen (Nordweststau) dat gaan we de komende tijd vervolgen.
Vanuit Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
4 Reactie op “Alpen – Overgang naar veel kouder winterweer en stijgende sneeuwkansen”
Comments are closed.
De beste wensen Johann aan jou en je team !
Ik vertrek op do 12 jan naar Gerlos – Zillertal. `t ziet er nog groen uit maar blijkbaar verandert dit dezeweek, mooi mooi.
Nu gewoon vingers crossen voor aangename hoeveelheden van nieuw wit goud daar.
Blijf het hier alvast elke dag volgen
@Alpenweermannenteam, beste wensen voor het nieuwe jaar! Dank voor jullie dagelijkse berichtgeving:) Kunnen jullie misschien al iets zeggen over het reisweer naar de alpen toe aankomende zaterdag? we willen graag zaterdag vroeg vertrekken(circa 4:00), is dit verstandig? of kunnen jullie daar nu nog niks over zeggen, gezien de termijn?
Gr Tobias
@Tobias Nog even niet op vastpinnen in dit stadium (modellen nogal wispelturig) maar wrs trekt zaterdag een volgend front via Dld richting de Alpen waar het wrs tegen of in de avond zal aantreffen. Het is zeker zaak om vwb het reisen op de zaterdag de verwachtingen timing vh front en de sneeuwval goed in de gaten te houden!
Beste wensen voor het Alpenweerman-team!
Hier in het Pitztal nog steeds zonnig en sneeuwarm!
Prima wandelweer maar skien is zeker goed mogelijk.
De Schnapps smaakt sowieso!
Hopend op een spoedige sneeuwrijke winterinval!