Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder invloed van een krachtig hoog met kernen (1045 hPA) boven de Britse Eilanden en oost Europa houdt het stabiele hogedruk weer aan. In de tweede helft van de week neemt de invloed ervan tijdelijk wat af door toedoen van lagedruk boven het Iberische Schiereiland. Vooral in de bergen gaan de temperaturen weer in de lift.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Weer Ischgl (1378m)

Vandaag in het gehele Alpengebied afgezien van enkele lokale wolken(velden) westelijke Alpen volop zon. Minder koud en geleidelijk verder oplopende temperaturen. Uitstekende wintersport condities

Oplopende temperaturen
Gisteren hadden we in het overgrote deel van de Alpen nog te maken met de ingestroomde Höhenhkaltluft. Door de invloed van de hogedruk weer de lucht echter meer en meer afgedroogd en brak ook in de oostelijke Alpen de zon door en konden we weer genieten van een dag met heerlijk winterweer.

Dat gold helemaal in die gebieden waar verse sneeuw was gevallen. De verse sneeuw in combinatie met de staalblauwe lucht en nog lage temperaturen zorgden hier voor onvervalste winter-wonderland dag en welhaast perfecte wintersport en sneeuw condities.

Getuige daarvan ook de bijzonder fraaie plaatjes vanuit ons partner gebied het Kleinwalsertal in de Vorarlberg. Met dank aan Hans en Odette ter BraakHaus Walser Berge.

In de avond en nacht kwam er dan ook een einde aan de aanvoer van de koudere lucht en kon onder de krachtige subsidentie hogedruk het opwarmen van de koude luchtmassa’s weer gaan beginnen. Dat dit proces al in volle gang is was ook mooi aan het temperatuur verloop op wat grotere hoogte af te lezen. Gisteren schreven we nog van de -22 tot -24 graden op 3500 a 3800 meter hoogte, vanmorgen was daar al zo’n 10 graden van af geknabbelt en op dit moment vriest het er nog “slechts” een graad of 13 tot 11.

Radarbeeld Alpen. Bron WetterOnline.de

De laagste temperaturen worden nu dan ook niet meer op grotere hoogte gehaald maar in de hogere delen en dalen alwaar de “gevangen” koude lucht onder een heldere hemel en boven de sneeuw met weinig tot geen wind verder kan afkoelen. Zo melden op dit moment deze gebieden 15 tot 22 graden vorst met als koplopers St Moritz (1705m) in en Zuoz (1667m) in het Zwitserse Graubünden. Door de sterke inversie natuurlijk ook weer de onderkoelde lagere delen en dalen met de lokale Hochnebel en mist met een bovengrens van meest zo rond de 1000 meter.

De Hochnebel en mist zal vandaag naar verwachting door de zon worden weggebrand en er staat ons weer een prachtige zonovergoten dag te wachten. Enkele hogere wolkenvelden zouden bij tijd en wijle de zon wat kunnen afschermen. De temperaturen gaan vandaag verder omhoog en zullen een stuk hoger gaan uitkomen dan gisteren. Op 2000 meter stijgt het kwik naar circa 2 tot 6 graden in de plus en de vorstgrens stijgt naar circa 2000 meter.

Morgen stroomt er in de uiterste oostelijke Alpen samenhangend met een depressie boven noordwest Rusland tijdelijk weer wat koudere lucht binnen en gaan de temperaturen in de bergen tijdelijk weer een graad of 5 omlaag. Neerslag wordt daarbij overigens niet verwacht en zal voornamelijk nog Tsjechie kunnen aandoen. Elders verandert er in grote lijnen  niets aan het zonnige en vooral in de bergen weer milde hogedruk weer.

Frontenkaart DWD voor morgen woensdag met het koufront dan nog net de oostelijke Alpen schampt

In de tweede helft van de week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich naar de Balkan en neemt de invloed boven de Alpen wat af. Tegelijkertijd krijgen we dan met de invloed van een hoogtelaag boven het westen van het Iberische Schiereiland. Er zal wat meer bewolking gaan binnendrijven, in eerste instantie met name in de (zuid)westelijke Alpen, later in de week dan ook elders.

GFS met de hogedruk donderdag boven de Balkan en het (hoogte) laag ten westen van Portugal

Laagje met neerslag
Door toedoen van een apart laagje dat ook vandaag weer op vrijdag boven de Golf van Lion tot ontwikkeling komt en afzwakkend over de Alpen trekt zou er vrijdag en zaterdag ook wat neerslag kunnen gaan vallen. De sneeuwvalgrens is nog wat onzeker maar zal zoals het er nu uitziet tussen de 1200 en 500 meter gaan uitkomen, tevens bestaat door de aanwezigheid van de veel zachtere lucht op hoogte ook kans op aanvriezende regen (ijzel). Dit geldt met name voor de lagere delen (Alpenvoorland) Even in de gaten houden dus voor de wintersport wisseldag (reis dag) op zaterdag!

GFS voor vrijdag met het kleinschalige laagje dat wat neerslag kan gaan geven op vrijdag en zaterdag

Vanaf zondag neemt een volgend hoog de weer scepter weer over en krijgen we weer te maken met het alom bekende en vertrouwde hogedrukweer. Helaas blijven de stationaire “mid latitude” hoogteruggen (Azorenhoog) voor ons te noordelijk en ook nog eens ongunstig liggen voor wat betreft transport kou vanuit het noorden en daarmee houdt het zachte en meest droge weertype ook voor de langere termijn en zeker tot begin februari aan!

14 dagen meteogram prikpunt Ischgl (1378m)

Voorlopig is en blijft de winter voor Europa nog steeds op een zijspoor en het is maar de vraag of dat in februari nog zal gaan veranderen. Lees desbetreffende ook nog eens de mooie Blog (niet voor winterfreaks) geschreven door Lars van Galen. – HIER

Apropos “bovenkamer”.  Gisteren en vandaag weer wat verder dalende forecast trend (rode lijn) maar nog steeds boven het langjarig klimatologische gemiddelde.  Voor een oostelijke regime (opwarmende / afzwakkende / brekende polar vortex) en daarmee stijgende winterkansen (blokkades) moet deze in het negatieve bereik komen,

Zonaal gemiddelde zonale (west-oost gerichte) windsnelheid op 10 hPa (ongeveer 30 km) hoogte op 60 graden noorderbreedte. Bron: Hannah Attard.

Tot zover voor deze dinsdagochtend vanuit een eveneens niet meer zo koud Rosswald in Oberwallis. Ciao en graag weer tot een volgende keer!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.875 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer