Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is nog niet gedaan met de sneeuwval. Frau Holle werkt gewoon door op zondag. Na een rustige en koude zonnige zaterdag, valt er vandaag opnieuw sneeuw tot in dalen in de Noord-Alpen. Het lawinegevaar is op dit moment kritisch. Later in de week zorgt een zuidwestelijke aanvoer voor zachtere lucht. Met de Südfohn gaan de temperaturen weer omhoog en zal veel van de sneeuw in de dalen gaan verdwijnen.

Frau Holle werkt door op zondag. Opnieuw veel sneeuwval in de Noord-Alpen.

Een perfecte winterdag was het gisteren in de Alpen. Het was op veel plekken zonovergoten, maar ook koud. Hieronder een kleine impressie van dit Kaiserwetter waarbij te zien is dat ook in de dalen veel sneeuw ligt.

Mooie ‘kunstmatige’ sneeuwsculpturen in Rosswald, Zwitserland gisteren.
Kaiserwetter gisteren op de Patscherkofel bij Innsbruck. Zon, sneeuw en blauwe lucht.
Uitzicht vanaf de Patscherkofel richting een wit besneeuwd Innsbruck.
Ook in Innsbruck zelf, langs de Inn ligt op dit moment een dik pak sneeuw.

Vandaag is het een compleet ander weerbeeld dan gisteren. Aan de noordkant valt vandaag opnieuw zo’n 10 – 30 cm verse sneeuw. Lokaal zelfs een halve meter. De combinatie van verse sneeuw en wind zorgt voor een kritisch lawinegevaar. Deze is aan de noordkant van de Alpen gestegen naar 3-4. Het lawinegevaar wordt veroorzaakt door Triebschnee en Altschnee. Door een krachtige noordwestenwind en sneeuwverplaatsing, en de eerder gevallen sneeuw van afgelopen dagen, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Eerder deze week vonden al meerdere lawines plaats, zoals ook een lawine in Axamer Lizum (Tirol).

De sneeuwval blijft aan de noordkant de hele dag aanhouden en intensiveert vanuit west naar oost. De temperaturen liggen overal onder nul en de sneeuwval bereikt ook de dalen. Inmiddels hebben meerdere skigebieden al aangegeven niet open te zullen gaan vandaag.

Zondag en maandagochtend valt opnieuw veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Zo’n 10 tot 30 cm en lokaal zelf een halve meter. (ICON-EU model, via DWD)
Lawinegevaar in Tirol gestegen naar 3 a 4 vandaag (via https://lawinen.report/bulletin/latest?region=)
Ook in Zwitserland is het lawinegevaar op dit moment hoog (bron: SLF.ch)

Morgen, de maandagochtend begint ook nog winters en kan het eerst nog licht sneeuwen. De koude lucht gaat zich verplaatsen richting het oosten en er komt meer ruimte voor opklaringen. In de West-Alpen klaart het al eerder op, maar hier moet ook rekening gehouden worden met Hochnebel in de dalen. De vrij krachtige wind in de bergen gaat in de loop van de dag afnemen.

Dinsdag, na een heldere en koude nacht, belooft het een rustige en zonnige dag te gaan worden. Met een naderend zwak warmte front gaan de temperaturen omhoog en stijgt de nulgradengrens in de Noord-Alpen richting de 2000 m. De wind draait richting het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig.

In de loop van de week een krachtig Südfohn voor Oostenrijk
De Stau in de Zuid-Alpen en Föhn in de Noord-Alpen zorgt voor een groot temperatuurcontrast woensdag en donderdag (via WXCharts.com)

Woensdag draait de wind verder richting het zuidwesten en zorgt voor de aanvoer van veel zachtere lucht. De Noord-Alpen krijgen te maken met Südföhn en een toenemende wind. Veel het dikke sneeuwpakket dat nu in de dalen ligt zal dan weer gaan verdwijnen.

Donderdag en vrijdag krijgen de Zuid-Alpen te maken met een Genau-laag die kan zorgen voor veel neerslag. Mogelijk leidt dit ook weer tot veel sneeuw in de bergen, waarbij ook de noordkant wat mee kan gaan pakken. Gezien de grote drukverschillen die nu in de verwachting zitten kan het ook weer stormachtig gaan waaien.

Een Genua-laag zorgt later deze week voor veel neerslag in de Zuid-Alpen (via WXCharts.com)

Vooruitzicht – gedaan met de winter?

Na een winterse zondag en maandagochtend gaan we over naar een veel zachtere weerfase komende week. Dankzij een zuidwestelijke aanvoer lopen de temperaturen weer op en kan in de tweede weekhelft veel neerslag gaan vallen in de Zuid-Alpen.

Op de lange-termijn lijkt de winter nog niet helemaal voorbij en is er potentie voor nieuwe sneeuwkansen. Mogelijk kan volgende weekend een herhaling worden van dit weekend. Op dit moment lijkt de kans op een westcirculatie het grootst en kunnen nieuwe storingen van de Atlantische Oceaan het weer gaan bepalen. Verder hebben we ook nog de Stratosferische opwarming die met enige vertraging invloed kan gaan uitoefenen lager in de atmosfeer komende tijd. Kortom, veel onzekerheid maar de winter lijkt in ieder geval nog niet voorbij en Frau Holle heeft het vandaag druk.

Ensembles voor temperatuur en neerslag. Potentie voor nieuwe sneeuwkansen na volgende week. Prikpunt: Innsbruck (bron: ECMWF)

Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 2.002 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Opnieuw sneeuwval tot in de dalen. Kritisch lawinegevaar.”

 • Johann
  17 januari 2021 at 08:53

  Mooi bericht Roy! Ter bevestiging. Vannacht hier in Oberwallis zo’n 20 cm gevallen en tot in het dal is het weer op en top winter. Hier op Rosswald (1800m) -6 graden, Termen (1020m) -4 en Brig in het dal (680m) -2 graden en lichte sneeuwval.

 • Bertil blaas
  17 januari 2021 at 10:15

  Goedemorgen Roy/Johann,

  Dank voor de goede berichten. Ziet er weer prachtig uit.
  Helaas is het genieten op afstand van een top seizoen overal in Alpen. We hebben het wel eens slechter gekend. Fijne zondag 👍👍❄️❄️

 • Jelle
  17 januari 2021 at 15:53

  Gedaan met de winter? Het is medio januari natuurlijk is het nog niet gedaan met de winter. Deze vraag begrijp ik medio maart maar nu is het toch een retorische vraag?! Dat de kou tijdelijk minder is, dat kan natuurlijk wel.

 • Alpen Benelux weer | Winterweer doet stap terug, voor hoelang?
  17 januari 2021 at 16:47

  […] Alpen – Opnieuw sneeuwval tot in de dalen. Kritisch lawinegevaar. […]

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier