Advertentie 

Na sneeuwval in een groot deel van de Alpen komt het weer dit weekend weer wat tot rust. Het is vrij fris, maar wel zonnig. Na het weekend komt er een nordstau opzetten die weer voor nieuwe sneeuwval gaat zorgen!

Vandaag begint de dag in de westelijke Alpen zonnig met in de lagere delen ook hochnebel. Verder naar het oosten is meer bewolking aanwezig en valt hier en daar ook nog een (sneeuw)bui.

Collega Remco Graas was deze morgen al vroeg onderweg in de bergen voor een trailrun, maar kwam er achter dat er toch wat meer cm was gevallen dan gedacht. Hieronder twee fotos van deze ochtend:

Een flink pak sneeuw deze morgen in het Venntal nabij de Brennerpas. Foto: Remco Graas
Een mooie eerste laag sneeuw dit seizoen, zo’n 20cm! Foto: Remco Graas

Hieronder ook nog wat andere mooie webcamplaatjes vanuit de Alpen.

Zell am See deze morgen. Bron: foto-webcam.eu
De sneeuwgrens is deze morgen goed te zien zoals hier vlakbij Lienz. Bron: foto-webcam.eu
Ook de Aletschgletsjer ligt er prachtig bij in de zon met verse sneeuw deze morgen. Bron: foto-webcam.eu

Vandaag is een beetje een overgangsdag kwa weer in de bergen. Het grootste deel van de Alpen houdt het vandaag droog op een enkel buitje in de zuidoostelijke Alpen na. Er komt veel hochnebel voor die tot zo’n 2000 a 2500 m kan rijken en vrij hardnekkig kan zijn. Daarboven zal de zon uitbundig schijnen. In de oostelijke Alpen zal de bewolking ook steeds meer verdwijnen en laat de zon zich zien. De vorstgrens ligt vandaag zo tussen de 2500 en 3200 m hoogte.

Zaterdag en zondag beloven twee prachtige dagen te worden met veel zonneschijn en nauwelijks bewolking. Wel kan er in de ochtend nog hochnebel voorkomen tot zo’n 1200-1700 m. Het kan plaatselijk wel even duren voor deze is opgelost. Daarboven schijnt vanaf de ochtend wel volop de zon. De vorstgrens ligt dit weekend tussen de 2500 en 3200 meter waarbij het in de oostelijke Alpen frisser is dan in de westelijke Alpen.

Dit weekend liggen de Alpen tussen een storing in het zuidoosten en een hoge drukgebied in het noodwesten en noordoosten in. Het blijft droog en de zon zal zich veel laten zien.

Maandag draait de stroming dan langzaam naar het noordwesten en wordt frissere en vochtigere lucht aangevoerd die gaat zorgen voor winterse omstandigheden lager op de berg. De zuidelijke Alpen liggen beschermd en daar blijft het meest zonnig. Het grootste deel van de maandag blijft het in de noordelijke Alpen nog droog, maar zal de wind merkbaar aantrekken. Tegen de avond zijn dan de eerste (sneeuw)buien te verwachten. Naar mate de tijd vordert komt er steeds koudere lucht binnengestroomd waardoor de sneeuwvalgrens steeds verder zal dalen. De westelijke Alpen houden het door invloed van een hogedrukgebied droog en meest zonnig.

Dinsdag komt er vanuit het hoge noorden koude en vochtige lucht naar de Alpen toegestroomd waardoor het flink kan gaan sneeuwen tot in lagere delen.

Dinsdag trekt er dan een actiever koufront binnen met nog koudere lucht die boven het relatief warme noordzee water veel vocht oppakt waardoor het met name in de noordelijke Alpen flink zal gaan sneeuwen. De sneeuwvalgrens zal daarbij uitkomen tussen de 1200 en 1600 m hoogte. Lokaal zou deze ook nog wat lager uit kunnen vallen door bijvoorbeeld neerslagafkoeling. Wederom zal het in de zuidelijke Alpen droog en zonnig blijven en hebben ze te maken met föhnige condities waardoor er wel een flinke wind kan staan.

Deze kaart geeft de temperatuur weer op zo’n 1500 m hoogte. Deze ligt in de blauwe gebieden dus onder het vriespunt waardoor de sneeuwvalgrens ook laag zal gaan uitkomen.
De sneeuwvalgrens gaat woensdag nog wat naar beneden en dus kan het langs de noordkant van de Alpen tot zo’n 1000 a 1100 m gaan sneeuwen.

Woensdag liggen de Alpen nog steeds in de noordelijke stroming en zal er een groot deel van de dag nog neerslag en dus ook sneeuw vallen in de noordelijke staugebieden. Er stroomt daarbij nog wat koudere lucht de Alpen binnen. Totaal kan er zo tussen de 10 a 30 cm sneeuw gaan vallen vanaf 1000 tot 1400 m hoogte. De sneeuwvalgrens zal daarbij in het oosten lager liggen dan in het westen. In sommige delen zou het dus tot in de dalen wit kunnen worden.

De totale hoeveelheid sneeuw verwacht t/m donderdagochtend. Bron: Bergfex.at

De dagen daarna lijkt het weer rustiger te worden en neemt de invloed van hoge druk weer toe. Het wordt dan overal droger en zonniger.

Voor nu alvast een heel fijn weekend gewenst! Winter is coming!

(Visited 39 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier