Advertentie 

Algemeen;  een overtrekkend tussenhoog verliest geleidelijk weer zijn invloed op het Alpenweer. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt het licht wisselvallig en in de Alpen (noordkant) föhnig. Donderdag koufront passage met neerslag en tijdelijke afkoeling. Vanaf vrijdag overgang naar markant warmer en stabieler lenteweer met in het weekend zelfs  summer-feelings!

Föhn, donderdag koufront en dan lente in optima forma

Een tussenhoog zorgde gisteren in het gehele Alpen gebied voor een heel aardige lentedag. Vooral de oostelijke Alpen profiteerden van volop zon, in de westelijke Alpen werd de zon wat gefrustreerd door binnen trekkende hogere bewolking en wolkenvelden. In de bergen stond een matig en deels ook krachtige (föhn) wind. De hoogste temperaturen werden met föhn aan de Alpennoordkant en inner-alpine gehaald. Met föhn steeg het kwik lokaal tot 18 a 19 graden.

Aan sneeuw geen gebrek in de Alpen. Foto Oz Vaujany Domaine Skiable, Falpe d’Huez, Foto Ptitepello / Meteo Reporter Storm
Paas maandag, föhnige luchten boven Montafon. Foto via Twitter Berny Bisselink @BernyBisselink
Knalblauw ook op en rondom de Galsterberg, (Hauser Kaibling) in het Ennsdal in de Steiermark. Foto ingezonden door Jos Schmitz Mitterberg / Ennstal Steiermark
Ook hier aan sneeuw geen gebrek. Ennsdal in de Steiermark. Foto ingezonden door Jos Schmitz Mitterberg / Ennstal Steiermark
Prachtige luchten boven de Aletsch Arena. Foto Joost Laros
Föhn en lenticularis wolken boven de Walliser Alpen en het Rhonedal. Foto vanaf Rosswald met blik op het Glishorn. Foto Bas Laros
Langzaam maar zeker dooit de sneeuw in Termen (1020m) weer weg

Met föhn 20+ graden / in de bergen Föhn storm
Vandaag stroomt er met een zuidwestelijke hoogtestroming vooral in de hoogte wat vochtigere lucht over de Alpen uit waardoor de zon wat meer concurrentie krijgt van (hogere) bewolking. Dat geldt helemaal voor westelijke Alpenzuidkant waar de vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen het Alpenmassief stuwt. Hier, als ook naar het westen toe, kan wat (buiige) neerslag gaan vallen.

De noordkant houdt het föhnig en droog en doordat de drukverschillen tussen de zuidkant en noordkant nog wat verder oplopen ( tot 14 hPa) neemt de wind nog verder in kracht toe. In de bergen en föhn dalen aan de noordkant kan de föhn tot stormkracht aantrekken met wind pieken van 80 tot 120 km/h!

GFS T850 hPa voor dinsdag 12h00

Met föhn stijgt het kwik lokaal tot 20 a 22 graden, het nulgraden niveau bevindt zich op circa 2600 a 2300 meter. Koeler is het aan de zuidkant, sneeuwvalgrens hier meest tussen de 1200 en 1600 meter.

Radarbeeld 07h35. Via Wetteronline.de

Woensdag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld en met de föhn wordt het opnieuw zeer zacht. De zuidkant moet nogmaals afrekenen met de Südstau bewolking en neerslag en algemeen hier weer de laagste temperaturen. Ook de westelijke Alpen tot over het westen van Zwitserland krijgen in de loop van de dag te maken met de bewolking en neerslag van een opkomend koufront. Lokaal kan het daarbij ook onweren.

Sneeuw woensdag rond 1900 a 1500 meter, in de noordelijker gelegen dalen aan de zuidkant sneeuw deels tot 1300 a 1000 meter.

Nogmaals koufront
Donderdag moeten we even door een koufront heen bijten, na föhn einde krijgen we dan van west naar oost met neerslag te maken en een portie wat minder zachte lucht. De sneeuwvalgrens pendelt in de koudere lucht meest zo rond de 1000 meter.

Achter het koufront en een overtrekkend hoog wordt nogmaals een portie koudere lucht aangevoerd. Snel zal vanuit het zuidwesten de zachtere lucht vrijdag weer terrein gaan winnen

Het tussenhoog trekt echter vrij snel over de Alpen naar het oosten en na passage van de hoogte-as en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming de zachtere lucht weer terrein gaan winnen.

Vanaf vrijdag komen we tussen hogedruk boven oost Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan weer volop in een zachte zuid tot zuidwestelijke hoogte stroming te liggen.

GFS T850 hPa voor zaterdag 12h00 . De veel zachtere lucht is al helemaal tot over Denemarken gevorderd en in de Alpen is het met föhn zeer zacht

Vleugje zomer
Met de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit noord Afrika en het Middellandse Zee gebied wordt het dan lenteachtig met zelfs een vleugje zomer!  De middag temperaturen stijgen met veel zon  naar 20 tot 23 en lokaal met ondersteuning van de föhn zelfs naar 24 a 25 graden!

GFS T850 anomalie. In heet weekend in de noordelijk Alpen , Duitsland tot over de Benlelux maar liefst 8 tot 12 graden boven het langjarig klimatologsiche gemiddelde!

Ook in de bergen wordt het vanaf vrijdag markant zachter, op 1500 meter stijgt het kwik aan de noordkant naar 10 tot 12 graden en de vorstgrens naar circa 3000 meter.

T850 hPa Zwitserse Alpen noordkant
En de trend voor de vorstgrens (Alpennoordkant)

Met de start van de nieuwe week wordt de onzekerheid weer een stuk groter. De operationele uitdraai van het Amerikaanse model GFS als ook een toenemend aantal ensemble leden gaat uit van een vanaf de Atlantische hoogtetrog afsnoerend (hoogte)laag dat het Europese continent optrekt met hogedruk boven noord Europa.

GFS T500 hPa woensdag 11 april 00h00

Bij dit scenario komen we geleidelijk weer in koelere lucht terecht en wordt het wisselvallig. Het Europese model komt ook met de hoge druk in het noorden op de  proppen maar aat de hoogte-trog (laag) veel westelijke liggen en daarmee blijft het met een zuidelijke aanvoer een stuk zachter.

ECMWF T500 hPa dinsdag 00h00

Al met al dus nog grote onzekerheid met betrekking tot de sturende drukgebieden voor de volgende week. Hoe zich dat allemaal zal gaan ontwikkelen en of het zachte lenteweer stand kan houden gaan we de volgende dagen in kaart brengen.

Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis met een temperatuur 4.4 graden. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 308 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier