Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De Alpen staan in het teken van een wit betoverend sprookjeslandschap. Prachtige beelden hebben we voorbij zien komen van de vroege “hersfstsneeuw”. Niet ongewoon, maar de lage sneeuwvalgrens komt zo vroeg in het seizoen niet heel vaak voor. De komende dagen gaat de temperatuur echter in de lift, hierbij is het zeer wisselvallig en vaak ook nat. De sneeuwgrens loopt langzaam, maar zeker steeds verder op, zodat het alleen op grote hoogte wit blijft. De prachtige contrasten tussen groen en wit, in combinatie met de herfstkleuren zullen helaas weer gaan verdwijnen. Het wordt dan weer wachten op een nieuwe kou-inval. Voorlopig is dit nog niet aan de orde, of het zal van de positie moeten afhangen van de hoogtetrog die komend weekend waarschijnlijk de Alpen bereikt.

Korte terugblik

Gisteren werd het in een groot deel van de Alpen heerlijk, fris najaarsweer. De zon kwam er goed aan te pas en dat leverde, met de vers gevallen sneeuw schitterende contrasten op. Ga er maar even voor zitten, want mooiere webcam beelden ziet u voorlopig niet meer…

St-Johann in Tirol
Saalfelden
Zugspitze
Schrocken
Innsbruck
Oostelijke Zugspitze. Wat een prachtige plaat! Zonsopkomst in combinatie met een zeer koude start en reflectie van de sneeuw!
Afsluitend de mooiste wat mij betreft. Top van de Grossglockner. Met een schitterende Lenticularis (Lenswolk).

Vandaag vooral in Oostenrijk regen en sneeuw op hoogte

Het hoogtelaag is nog altijd aanwezig boven de Alpen. Deze vult wel geleidelijk op, zodat de neerslagactiviteit geleidelijk afneemt. Een front veroorzaakt vooral in Oostenrijk vanuit het zuiden voor neerslag. Dat start deze nacht al. Vooral de eerste helft van de dag regent het, soms erg intensief. De sneeuwvalgrens ligt hierbij tussen de 1200 en 1800 meter hoogte. De sneeuw in de lagere dalen zal gaan verdwijnen. Terwijl het iets hogerop (weer terug) winters is. Let u dus weer op als u de weg op moet.

Het (opvullende) hoogtelaag zorgt nog altijd voor onstabiel weer in de Alpen. Hoewel het maandag in de Westelijke Alpen droger is, valt vooral in Oostenrijk weer neerslag. Sneeuw is op enige hoogte te verwachten.
De sneeuwvalgrens loopt uiteen tussen de 1200 en 1800 meter.

Dinsdag vooral in Zwitserland en Vorarlberg regenachtig

Dinsdag passeert er alweer een volgende storing met regen vanuit het westen. Vooral Zwitserland en de westelijke delen van Oostenrijk krijgen hiermee te maken. Enkel aan de zuidzijde van de Alpenhoofdkam blijft het droger. De sneeuwgrens loopt verderop en stijgt naar 1800 tot 2200 meter hoogte.

Woensdag en donderdag warmer met lichte Sudföhn

Een zwak hoog zorgt woensdag en donderdag voor een lichte Sudföhn. Tijdelijk is het droog met wat meer zonneschijn. De temperatuur gaat, in alle etages, nog wat verder stijgen. In sommige dalen wordt het 20 graden en de vorstgrens stijgt naar boven de 2500 meter hoogte.

Een zwak hoog zorgt voor een weersverbetering. Met een zuidelijke stroming wordt er warme lucht richting de Alpen getransporteerd.
Woensdag en donderdag treed er een zwakke Sudfohn op.

De ensembles

De ensembles (prikpunt Innsbruck) laten het wisselvallige weerbeeld goed zien. Hierbij loopt de temperatuur geleidelijk verder op. Komend weekend wanneer er een volgende hoogtelaag nadert zakt de vorstgrens weer wat. De komende dagen zal duidelijk worden of er weer een koudere periode gaat volgen. Afhankelijk van de koers van het laag.

Tot zover, fijne dag en tot de volgende keer.

Innsbruck, regen in het dal en sneeuwval op de Nordkette

(Visited 402 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier