Advertentie



 

Algemeen: vrijdag overweegt in de Alpen zwakke hogedruk invloed en in het voor-veld van een actief koufront wordt het tijdelijk föhnig. In het weekend gaat het koufront aangestuurd door depressie – Quasimodo – met kern boven de Noordzee een koelere en zeer wisselvallige weerfase inluiden.

Koufront luidt Wetterumstellung in / Herfst

Gisteren hadden we in de Alpen met vrij grote weer verschillen te maken. De westelijke noordkant had te maken met een inversie met daaronder met een noordelijk aanvoer de aanwezigheid van vrij vochtige en koelere luchtmassa’s. Dit resulteerde in (lagere)wolken(velden) en ook Hochnebel maar mede dankzij de inversie konden de wolken niet verder groeien en bleef het droog.

Hochnebel gisteren ook boven de Walliser Alpen.  Ook Zermatt ging gisterochtend verscholen onder de Hochnebel. Foto ingestuurd door Tamara Casile

Tegelijkertijd zagen we door een noord-zuid overdruk aan de Zwitserse zuidkant in Ticino de Nordföhn blazen en met de afdrogende en opwarmende werking van de föhn steeg het kwik hier tot lokaal 28 graden. Koploper was Bellinzona alwaar het kwik tot bijna 28 graden steeg. Een stuk koeler was het in de oostelijke Alpen met hier aan de zuidkant lokaal ook wat (buiige) neerslag.

Prima nazomer weer gistermiddag ook in Oberwallis. Foto via Susi Indermitte‎ via FB Wallis 300 Tage im Jahr Sonne! Faflersee
Dit soort mooie plaatjes zullen dit weekend niet meer de revu passeren, het wordt nat en een heel stuk koeler met sneeuw tot onder de 2000 meter. Foto Fabiola Abgottspon

Föhnig
Ook vandaag vrijdag kunnen we nog even profiteren van vrij rustig en aangenaam nazomer weer. Met een zuidwestelijke aanvoer wordt vrij zachte lucht aangevoerd stijgt het kwik met de zon naar 22 tot 24 graden. Op nadering van een koufront nemen de drukverschillen tussen noord en zuid toe (tot 5 Hpa noord overdruk) en moet de Nordföhn plaats maken voor de Südföhn.

Met de föhn en de zon kan het kwik aan de noordkant oplopen tot lokaal 28 graden, elders wordt het nogmaals zo’n 18 tot 23 graden. In de loop van de dag begin de bewolking aan de zuidkant meer en meer te stuwen en ook van het westen en noordwesten uit neemt de bewolking toe. Het langst zonnig blijft het naar het oosten toe en dat is ook waar vandaag met de föhn de hoogste temperaturen zullen worden gehaald.

Radarbeeld 08h35

Weekend natte bedoeling en koeler, in oosten nog “zomers”
In de loop van de namiddag (zuiden) en avond en nacht op zaterdag gaat er neerslag vallen en met het vorderen van de dag trekt de neerslag onder verdere intensivering verder naar het oosten en krijgen ook de westelijke delen van Oostenrijk met de neerslag te maken.

Zaterdagmiddag is de neerslag tot over het westen van Oostenrijk gevorderd, warmere lucht kan zich dan nog tot over het oost vastzetten

De oostelijke delen houden het zaterdag nog droog en kan het kwik in de nog aanwezige warme lucht tot 23 a 25 graden oplopen. Tegelijkertijd zien we in de koelere lucht in de westelijke Alpen de sneeuwvalgrens dalen van 2700 naar 2200 tot 2000 meter.

Sneeuw tot 2000 a 1700 meter, lokaal veel neerslag
Zondag zien we dat een markante hoogtetrog helemaal is uitgezakt tot over de westelijke Middellandse Zee waarbij zich boven de Golf van Genua een een apart bodemlaag heeft gevormd. De koelere liucht  is dan tot over de oostelijke Alpen doorgeschoven, enkel de oostelijke Oostenrijkse landsdelen verblijven dan nog net in de warmere lucht en hier kan het met föhn nogmaals zomers warm worden. Mede door het noord Italië laag zien we het zwaartepunt van de neerslag van de centrale naar de westelijke oostelijke Alpen doorschuiven. Omdat het laag aan kracht verliest (opvult) zal de tegenstroom situatie dan afnemen en de meest intensieve neerslag er wel uitgaan.

Zondag zal de warmere lucht tot over de oostelijke delen zijn teruggedrongen en valt er vooral in de westelijke Oostenrijkse en aangrenzende Italiaanse Alpe neerslag

Tegelijkertijd keert in de westelijke Alpen de rust in de atmosfeer weer terug en valt er weinig tot geen neerslag meer. De warme lucht is zondag dan ook uit de oostelijke Alpen verdreven en sneeuw valt er vanaf 1700 tot 2000 meter. Inner-alpin kan in de westelijke Alpen de sneeuwvalgrens bij intensieve en aanhoudende neerslag zelfs tot 1500 meter of nog wat lager dalen (neerslagafkoeling)! In het hooggebergte moet in de loop van het weekend met winterse toestanden rekening worden gehouden met boven de 2000 tot 2200 sneeuw van betekenis (50 tot 80cm) ! Algemeen slechte weer en bergcondities!

In het hooggebergte gaat tot maandag weer sneeuw vallen, lokaal kan dit een halve meter of meer worden! Kaart Bergfex

Neerslag
Tot maandag wordt er veel neerslag verwacht met als zwaartepunt in de Südstau van de zuidelijke Alpen. Meestal berekent het GFS de meeste neerslag maar ditmaal gaat het Europese model ECMWF daar overheen. Lokaal kan er in de oostelijke zuidelijke Alpen en noordelijke Italiaanse Alpen tussen de 150 en 200mm gaan vallen Zie neerslag kaarten hieronder. Hoe dat uiteindelijk precies gaat uitpakken zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan maken. Hoe dan ook een situatie om in de gaten te houden i.v.m. mogelijke kleinschalige overlast door overstromingen en modderstromen!

Neerslag westelijke en oostelijke Alpen. Bron Wetteronline.de  / Profikarten

West circulatie trekt verder aan, trek ruggen / troggen 
Maandag zien we vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag (upper-level-low) boven de Tyrreense Zee afsnoeren en komen de Alpen onder de invloed van een zwak tussenhoog. Mede door toedoen van een Atlantisch laag draait de stroming geleidelijk weer naar het westen kan er maandag weer zachtere lucht gaan binnenstromen.

Maandag tijdelijke rust (van west naar oost) o.i.v een zwak tussenhoog

Met de westelijke stroming blijft de atmosfeer  echter onstabiel van opbouw en kan er buiige neerslag vallen, een opkomend koufront zou de neerslag later op de maandag weer kunnen gaan versterken. De meeste zon (tussenhoog) verwachten onder voorbehoud van de juiste timing in de ochtend.

Ondersteund door nieuwe cyclogenese boven noord Italië kan er dan naar de dinsdag toe  en op dinsdag vooral in de centrale en oostelijke delen weer intensieve neerslag gaan vallen. Hoe dat allemaal precies in detail en qua timing gaat verlopen moeten we nog even afwachten en daarover later dan meer.

Dinsdag gaan we op herhaling met nieuwe Genua cyclogenese. Op de Atlantische Oceaan is het met een krachtige zonale stroming een komen en gaan van lagedruk systemen

Naar het zich nu laat aanzien gaat de stroming op de woensdag opnieuw de zuidwest  hoek opzoeken en met volgende tussenhoog invloed komt ook de zon er weer aan te pas. Met een beetje geluk dus woensdag en donderdag dan even een beetje gevoel van “nazomeren” . Richting de vrijdag en het weekend gaat het spelletje dan weer opnieuw beginnen; opkomend koufront, neerslag en afkoeling.

Het komen en gaan van de ruggen en troggen met dan weer koudere en dan weer warmere luchtmassa’s is ook mooi uit de GFS ensembles af te lezen. (prikpunt centrale Alpennoordkant

Samengevat kunnen we ons dus gaan opmaken voor een zeer onbestendig weerbeeld met een komen en gaan van hoogteruggen en troggen en daarmee doorkomende fronten. Maandag als ook woensdag en deels donderdag in de warmere aanvoer en met föhn even lekker opwarmen.

Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we dat dit patroon zich voortzet en waarbij de temperaturen zich voor de tijd van het jaar op een op nog wat lager niveau zullen gaan uitkomen. Herfst dus!

Tot zover voor deze vrijdag, fijne dag en alvast een fijn weekend. Ciao vanuit een onbewolkt en föhnig Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 481 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier