Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een zwak koufront trekt naar het noordoosten weg en de Alpen geraken aan de voorzijde van een koufront behorend bij depressie – Gregor – vandaag met kern boven zuid Engeland toenemende in en zachte zuidelijke hoogtestroming. In de volgende dagen trekt het laag verder naar Spanje, de westelijke zuidelijke Alpen krijgen te maken met storingsinvloed en Südstau, de noordelijke Alpen met zeer zachte föhnige condities. Zondag volgt van het noorden uit weer koudere lucht.

Achter een zwak koufront is gisteren en vannacht weer wat koelere lucht over de Alpen gestroomd. Veel verder dan de Alpenhoofdkam kon deze lucht echter niet door dringen en vandaag zal ze al weer naar het westen en noorden toe worden weggedrongen. Het zwakke koufront met wat neerslag blaast inmiddels al weer in noordoostelijk richting de aftocht.

Uitgaande van een afzakkende hoogtetrog en een depressie luisterend naar de naam – Gregor– draait de hoogtestroming naar zuidwest tot zuid en wordt weer zeer zachte lucht en tijdelijke drogere lucht aangevoerd. De dag start in de het overgrote deel van de Alpen nog met veel bewolking waaruit in de nabijheid van het wegtrekkende front nog wat neerslag valt. In de westelijke Alpen, de Jura en het westen van Oostenrijk ligt de sneeuwvalgrens in de wat koudere lucht rond de 1000 meter, elders algemeen tussen de 1400 en 1900 meter.

Radarbeeld 08h50 bron WetterOnline.de

In de loop van de dag dan ook in westen weer oplopende temperaturen en stijgend sneeuwvalgrens. Op 2000 met varieert het kwik van -2 graden in het westen tot 3 graden in het oosten. De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke tot zuidwestelijke tot zuidelijke richtingen met toenemende Südföhn tendens.

Gisteren nog prima wintersport condities in de Alpen, wel wat warm. Fotot vanuit Via Lattea, de komende dagen zal het hier niet zo fraai meer zijn en gaat er sneeuw vallen

Südstau
De oostelijke Alpen houden het vandaag meest bewolkt de westelijke Alpen profiteren van een zonnige fase voordat in de loop van de middag en avond de bewolking van het westen en zuiden uit weer dikker wordt en er wat neerslag gaat vallen. Mer neerslag kan er gaan vallen aan de westelijk Alpenzuidkant (Ticino) door inzettende Stau. Hier sneeuwt vanaf 1800 meter en bij intensieve neerslag kan het tot 1600 a 1400 meter gaan sneeuwen.

Door het afzakken  van de hoogtetrog en depressie nemen de drukverschillen verder toe en daarmee ook de Südstau. Aan de noordkant wordt het toenemend föhnig. Hier is het opgeklaard of zonnig en met föhn zeer zacht met lokaal 20 tot 23 graden. De zuidelijke westelijke Alpen krijgen te maken met Südstau neerslag die zich tot over de zuidkant van de westelijk oostelijke gaat uitbreiden.

Vanuit de afzakkende hoogtetrog is vrijdag een apart hoogtelaag afgesnoerd boven Spanje. Aan de oostflank de aanvoer van zeer zachte lucht
GFS T850 hPa voor vrijdag

De meeste neerslag wordt ook vandaag weer langs de zuidkant van de centrale en westelijke  Alpenboog (hoofdkam) berekend. Met de Stau die tot het weekend gaat aanhouden moet men hier rekenen op 50 tot 100 en lokaal op neerslaghoeveelheden van 120 tot 180 mm. Boven de 1400 tot 1800 meter valt de neerslag in vast vorm. De sneeuw zal door de zeer vochtige lucht en vrij hoge temperaturen zeer zwaar zijn, in het hooggebergte gaat 50 tot 100cm aan sneeuw vallen en lokaal met ook nog meer. Dit soort extreme neerslaghoeveelheden in relatief vrij korte tijd kunnen vooral kleinschalig problemen gaan geven in de vorm van overstroming en -of modderstromen. In de bergen zal het lawinegevaar weer gaat toenemen!

Neerslag volgens het ECMWF model cumulatief tot maandag. Voor de westelijke Italiaanse Alpenboog krijgt veel neerslag (retour d est)

Weekend kouder
De verwachtingen voor het weekend en ook voor de volgende week zijn nogal onzeker en gecompliceerd. De modellen hebben namelijk nogal wat moeite met hetgeen het hoogtelaag boven Spanje nu  precies gaat doe. Daarnaast zien we dat aan de oostflank van een hoog wat boven de Noordzee komt te liggen vanuit het noorden koudere lucht naar midden Europa en de Alpen gaat stromen. De vraag is nu hoe deze ontmoeting tussen warm en koud zal gaan aflopen.

ECMWF voor maandag met de aanvoer van een stuk koudere maar ook drogere lucht vanuit het noordoosten. De Südstau kan in het zuiden tot in het weekend aanhouden!

Zowel het GFS als ook het ECMWF gaan uit dat de koudere lucht in de loop van het weekend zowel vanuit het westen (hoogtelaag) als vanuit het noordoosten tot over de Alpen zal weten te vorderen. Daarbij laat vooral het ECMWF de Südoststau ook in het weekend nog aanhouden (hoogtelaag) met dus de grote neerslaghoeveelheden die het model vandaag weer berekend voor met name de westelijk Italiaanse Alpen (Piemont)

Onzekere ontwikkelingen
Wat er in het verdere verloop van de volgende week gat gebeuren is eveneens zeer onzeker en heeft alles te maken met wat het zwaartepunt van het hoog boven de Noordzee gaat doen. Daarbij zijn (heel) koude (winterse) opties als ook veel zachtere (lenteachtige) opties mogelijk.

ECMWF voor donderdag 30 maart!

Welke het uiteindelijk zal gaan worden of wellicht een “tussen oplossing” is iets wat we de komende dagen zullen gaan vervolgen. Daarmee sluiten we voor vanmorgen het Alpenweerpraatje. In Oberwallis is het bewolkt met 5.7 graden op de thermometer hier in Termen. Fijne dag en graag weer tot morgen

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.

De Schneebrett lawine in St Anton am Arlberg – Rendl- 16 maart j.l.

Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart  – HIER –  Lees verder vooral ook het zeer interessante artikel van Alpenweerman Lander van Tricht – Vanwaar plots zoveel (dodelijke) lawines? – HIER

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 405 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier