klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; een tussenhoog trekt over de Alpen en zorgt voor een tijdelijke weersverbetering. Donderdag krijgen we aan de voorzijde van een Atlantische depressie opnieuw te maken met een Südföhn- Stau stroming voordat tijdens het weekend vanuit het noordoosten veel koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen.

Vandaag met tussenhoog veel zon, morgen Föhn en inzettende Südstau. 

Onder invloed van een wegtrekkend laag boven de Oostzee en aan de voorzijde van een inschuivend tussenhoog wed gisteren met een wat meer west tot noordwestelijke hoogtestroming vrij koude en ook vrij vochtige lucht richting de Alpen getransporteerd. Deze lucht stuwde aan de noordzijde en daar viel dan ook de meeste neerslag. De sneeuwvalgrens lag daarbij meest tussen de 800 en 1200 meter en in het oosten ook nog wat hoger. De Alpenzuidkant profiteerde gisteren van de afdrogende werking van de Nordföhn en hier was het ook een stuk vriendelijker en zonniger

Vooral in het zuiden en westen scheen gisteren ook de zon. Foto Alpe Prabello / Valmalenco Valtellina Official @Valtellinanews
Mooie polaire luchten ook in Fiss. Foto Hans Dekkers Hans Dekkers @HansHDV
En lokaal viel er ook weer sneeuw zoals bv bij Rob Snijders in Saint Francois Longchamp

Tussenhoog
Vandaag is de invloed vooral in de westelijke Alpen al goed merkbaar en in de nacht is de bewolking er al grotendeels opgelost. Vanmiddag zijn ook de oostelijke Alpen aan de beurt.

In de loop van de dag draait na passage van de hoogte-as de stroming weer naar het zuiden en geraken we weer in een een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

Na wat verse sneeuw inmiddels ook weer zonnig in het westen van Oostenrijk – Schröcken

Door weer oplopende drukverschillen, morgen oplopende tot 8 a 10 hPa zuid /noord, gaat aan de noordkant van west naar oost de Nordföhn weer flink in kracht toenemen. Met föhn kan het kwik oplopen tot 17 a 18 graden, elders is het een stuk koeler en dat geldt speciaal voor de zuidkant waar vochtigere lucht gaat stuwen.

GFS T850 hPa donderdag 12h00 met de zuidwestelijke Föhnstroming
In de  Südstau gaat het regenen en boven de 800 a 1000 meter sneeuwen. Ook in de westelijke Alpen neemt de bewolking in de loop van de dag weer toe gevolgd door neerslag, sneeuw meest boven de 800 tot 1300 meter. De wind is matig tot hard uit overwegende zuidwestelijke richtingen en kan in de föhngebieden tijdelijk even flink aantrekken.

GFS T850 hPa donderdag 12h00 meer in detail Alpen
Vrijdag gaat het wisselvallig verder waarbij de neerslag een buiig karakter zal hebben, met de aanvoer van weer ietwat zachtere lucht stijgt de sneeuwval grens tijdelijk weer wat.
Sneeuw
De meeste neerslag gaat de komende 48 uur in de Stau van de zuidelijke Alpen vallen en tot en met vrijdag kan er hier 20 tot 40 cm aan verse sneeuw gaan bijvallen. Lokaal met gunstige stau is hogerop 40 tot 60 cm mogelijk. De noordkant houdt het met de föhn droog en, uitzondering de aangrenzende gebieden aan de Alpenhoofdkam. Vrijdag kan aan de noordkant na Föhneinde dan ook nog wat verse sneeuw gaan vallen maar veel meer dan 5 tot 10 cm wordt er niet berekend.

Arpege sneeuw cumulatie tot en met vrijdag
Polair front graadje of 10 tot 20 kouder

De zachtere weerfase is slechts een kort leven beschoren want vanaf het hoge noorden is inmiddels veel koudere arctische lucht onderweg naar het zuiden. Het polaire front met daarachter de veel koudere arctische lucht zal zaterdagavond het noorden van Polen en Duitsland bereiken en zondagavond de Alpen gaan binnen trekken.

GFS zaterdag 00h00

Deze lucht is niet alleen heel erg koud maar ook heel droog (dauwpunten dalend tot -15 a -25 graden) zodat er niet veel neerslag zal gaan vallen tijdens en na frontpassage. Ofschoon de lucht temperatuur door het lange traject vanaf de pool wel wat zal oplopen gaat het kwik al met al toch nog zo’n graad f 10 tot 20 onderuit. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de GFS ensembles voor resp. de zuid / west / noordkant van de Alpen

Zuidkant
Westkant
Noordkant

De meest koude lucht zal daarbij aan de noordkant van de Alpen blijven hangen. Algemeen wat minder koud wordt het aan de zuidkant en het zuidwesten. Hier krijgen we echter te maken met de invloed van zuidelijke lagedruk gebieden die telkens weer vochtigere lucht en wat minder koude lucht over de zeer koude lucht uit het noorden laten opglijden. Algemeen zal er hier dan ook meer bewolking zijn waaruit ook sneeuw kan gaan vallen.

Ook een apart koudeputje dat in in het weekend van de noordoostelijke hoogtestroming afsnoert en net ten noorden van de Alpen naar Frankrijk trekt kan mogelijk voor wat oplevende (sneeuw)buien activiteit gaan zorgen.

GFS zondag 03h00 met de zeer koude NO stroming en een apart afgesnoerd hoogtelaage (koudeputje)

Voor details is het echter nog wat te vroeg en gezien de zeer droge lucht die vanuit het noordoosten wordt aangevoerd worden er geen grotere sneeuw hoeveelheden verwacht.

Aanhoudend koud “lente weer”
Begin volgende week kan de atmosfeer dan weer heel langzaam wat gaan opwarmen maar van lenteweer of een terug keer van zachte weer is geen sprake.

Koude anomalie maandag 19 maart, maar liefst 10 tot 12 graden onder het langjarige gemiddelde. Het zal nog een hele tijd duren voordat de atmosfeer zich hiervan hersteld heeft!

Weliswaar zien we een langzaam herstel voor wat betreft de temperaturen maar het ziet er er zelfs naar uit dat het tot het nog tot aan het einde van de maand zal gaan duren voordat de atmosfeer zich van deze tweede koude-klap zal weten te herstellen.

Vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 773 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Opkomende Südföhn -Stau. Weekend arctische invasie”

 • carolien
  14 maart 2018 at 17:04

  Matterhorn Vanaf Fiescheralp vandaag

  • Johann
   14 maart 2018 at 17:56

   Mooi en wat een heerlijk weer vandaag in Oberwallis! Groeten vanaf de “overkant” #Brigerberg

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer