Advertentie 

Algemeen: een vlak laag trekt via Frankrijk naar Luxemburg en met een zuidwestelijke stroming wordt in fases vochtige en wat minder warme lucht aangevoerd. In het oosten kan de (zeer) warme lucht vooreerst nog weerstand bieden tegen de opdringerige Atlantische invloed. Vrijdag verdere afkoeling op koufront, zondag inzettend herstel warme zomerweer!

Koeler maar zomersneeuw geen optie

In de Alpen kan het in het hooggebergte ook in de “Hochsommer” sneeuwen en komt het voor dat er tot onder de 1800 meter sneeuw valt en het tot de vorming van een sneeuwdek komt. Ook vorig jaar juli was dit het geval toen een kou uitbraak met maritiem polaire lucht (hoogtelaag) aan de noordkant (Stau) tot een hoogte van 1600 meter voor een winters intermezzo zorgde!

UKMO isobaren kaart met de kouinval 13 -14 juli 2016

Op de hoger gelegen Alpenpassen viel tot 20 cm sneeuw en tijdelijk moesten deze voor het verkeer worden gesloten, in het hooggebergte viel boven de 2800 meter zelfs tot een halve meter  sneeuw. Opvallend was ook de sneeuwval in de “lagere” delen met zelfs een gesloten sneeuwdek van 4 tot 6 cm in bijvoorbeeld St Moritz en Arosa (1800m) met lokaal sneeuw tot 1600 meter. Hieronder een paar verfrissende plaatjes van 13-15  juli vorig jaar.

Meer over de zomer sneeuw van juli 2016 in ons archief – HIER

Haslital
Arosa (1800m)

De komende dagen gaat het ook in de Alpen verder afkoelen met als dieptepunt  de vrijdag en zaterdag eveneens op een hoogtelaag (trog). Zo erg als vorig jaar wordt het nu bij lange na niet en vanaf zondag lijkt het warme zomerweer weer terug te keren.

Onweersbuien leiden afkoeling in
Geheel volgens de verwachtingen werd door toedoen van een “Spaans” hoogtelaag en bijbehorend grond laag luisterend naar de naam – Wolf – met koers midden Frankrijk de zeer warme lucht vanuit het westen naar het oosten toe verdrongen. Dit ging gepaard met de nodige onweersbuien die gerangschikt in verschillende “lijnen” overdag en in de avond van west naar oost over de Alpen trokken. Daarbij viel weer het nodige aan neerslag en ook werd er weer hagel gemeld.

Ook onze weerman Daanvan den Broek die imomenteel n het Oostenrijkse Zauchensee (Salzburg) verblijft hield het gisteren niet droog. Via Twitter Daan‏ @Daaanvdb

De middagtemperaturen moesten in vergelijk met de zaterdag een aantal graden inleveren en in de westelijke Alpen werd de 30 graden enkel nog in het zuiden gehaald. Warmer werd het in de oostelijke delen maar ook hier was het met 33.5 graden als hoogste waarde (Neusiedl am See) niet meer zo heel heet. De dauwpunt temperatuur, een graadmeter voor hoe we de temperatuur ervaren, lag echter 2 tot 4 graden hoger en met de 17 tot 20 graden was het voor velen net iets te veel van het goede. (DP boven de 17 graden worden meest als onaangenaam warm ervaren (benauwd, klam)

Verdere afkoeling
Het hoogtelaag is inmiddels “opgelost” en op de weerkaarten zien we enkel nog het vlakke laag –Wolf- liggen. Het systeem trekt verder naar Luxemburg en noord Duitsland en de Oostzee alwaar het dinsdag wordt verwacht.

Daarachter bouwt zich een zwak tussenhoog op maar met de aanvoer van vochtig warme lucht vanuit het zuidwesten blijft de atmosfeer labiel van opbouw.

Vandaag start de dag met veel bewolking waaruit in de westelijke Alpen wat neerslag valt. In de oostelijke Alpen met uitzondering van het uiterste zuidoosten heeft de neerslag een convectief karakter en zijn de buien deels ook doorspekt met een elektrische lading. Droog en zonnig start de week in de Franse Alpen en het uiterste zuidoosten.

Radarbeeld 07h50. Bron WetterOnline.de

Ondersteund door de dagelijkse gang en een storing (laag) blijft het risico  op lokale regen -onweersbuien vandaag maar ook de komende dagen ook aanwezig. De middagtemperaturen bewegen zich tussen de 23 en 28 graden, in het oosten waar de warmere lucht zich nog taai houdt kan het kwik tot boven de 30 graden stijgen en lokaal zijn met name naar het oosten en zuidoosten toe ook nog 34 tot 36 graden nog haalbaar.

Terwijl het overgrote deel van de Alpen onder bewolking schuilt gaat schijnt in de Franse Alpen de zon volop. Valloire-Galibier
Valloire-Galibier
Valmeinier

In de tweede helft van de week zien we de jetstream wat meer meanderen (slingeren) en na passage van een mobiele rug van hogedruk krijgen we vrijdag te maken met een inkomende hoogtetrog en koufront waarbij het overal nog wat verder gaat afkoelen.

ECMWF (EC12) met de uitzakkende trog

Tijdens passage van het meelopende koufront nemen de regen en onweersbuien weer toe en ook de wind gaat flink aantrekken!

Overigens worden de ontwikkelingen met het noord Italië laag en de gisteren nog genoemde -Gegenstromlage-  door de modellen niet meer zo berekend en daarmee zijn ook de grotere neerslaghoeveelheden weer uit de modellen verdwenen!

Herstel zomerweer
Ook de zaterdag gaat aan de achterzijde van de trog (afsnoerend hoogtelaag richting Balkan) nog vrij koel en deels onbestendig verlopen, zondag vanuit het westen inzettende weersverbetering en weer stijgende temperaturen in aanloop naar een volgende periode van warmere zomerweer.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpennoordkant

Het is nog even afwachten in hoeverre de hogedruk en warme lucht dan weerstand kunnen gaan bieden tegen opdringerige Atlantische storingen. Ook een vlakkere drukverdeling met vochtig warm weer en stijgende onweerskansen zou voor volgende week een reële optie kunnen zijn. Hoe de sturende drukgebieden positie zullen gaan innemen en welke koers de jetstream precies zal gaan volgen zal de komende dagen meer duidelijk moeten gaan worden. Daarover dus later meer!

Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst, ciao.


De UV index kan in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 424 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier