klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De Alpen hebben te maken met een krachtige westelijke stroming. Ook de komende dagen zullen er veel storingen over de Alpen trekken. Afgelopen nacht trok een warmtefront over, dat nu wordt opgevolgd door een koufront met opnieuw neerslag. Later vandaag sterke opklaringen. Vanaf morgen nieuwe Südfohn fase met veel neerslag voor de Zuid- en West-Alpen.

Wisselvallig met opeenvolging van (sneeuw)buien. Westwindwetter overgaand in Südstau

Na het passeren van het koufront met sneeuw gisteren konden we even profiteren van een wat rustigere en drogere weerfase. De dag verliep koud met veel bewolking waaruit vooral in bergen (Stau) nog sneeuwbuien vielen. Geleidelijk nam de intensiteit en frequentie van de buien wel wat af en ontstonden enkele opklaringen. De meeste zon was te vinden aan de zuidkant van de Alpen Met een vorstgrens die lag op circa 800 meter en de daarbij harde tot stormachtige westelijke wind kon het fris en guur aanvoelen.

Na de sneeuwval van meer de 20 cm deze week waren er gisteren meer opklaringen in zon aan de zuidkant van de Alpen (@Seiser Alm/Alpe di Siusi via FB)

Aan de noordkant van de Alpen was er meer bewolking en kon er af toe ook een sneeuwbuitje vallen (@Silvretta Montafon)

Vooral de West-Alpen krijgen de volle laag deze dagen. Hierin het Franse les Menuires lag een mooi vers pak gisteren (Via FB les Menuires)

Ook in de Zwitserse Alpen is veel sneeuwgevallen (Arosa, Zwitserland via FB)

Mooie plaatjes ook van de vers gevallen sneeuw in Meribel, Frankrijk (via FB Meribel)

Na sneeuwbuien, flinke opklaringen
Na het warmtefront dat afgelopen nacht van west naar oost trok, krijgen de Alpen vandaag te maken met een overtrekkend zwak koufront. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking al snel toe en kan het vanaf 1200-1500 m licht gaan sneeuwen. Sneeuw wordt vooral verwacht in het westelijke deel van de Alpen. De sneeuwhoeveelheden zullen echten bescheiden blijven, met een hoeveelheid van ongeveer 10 cm. De meeste sneeuw zal vallen in Franse en Zwitserse Alpengebieden. Daarbij waait er een sterke westenwind, kan het fris aanvoelen en neemt het lawinegevaar toe .

Op dit moment trekt  een koufront over met nieuwe sneeuw(buien) (bron: DWD via Wetterzentrale.de)

Actueel radarbeeld. Veel (sneeuw)buien op dit moment overtrekkend van west naar oost. Later op de dag veel opklaringen (bron: Wetteronline.de)

Na het wegtrekken van het koufront klaart het in de loop van de middag weer snel op. Vooral het zuidelijke deel van de Alpen krijgt nog wat zonnige periodes, maar ook op de rest van de Alpen krijgt te maken met sterke opklaringen later vandaag. Wel blijft de de wind aanhouden en voelt het fris aan.

Vanaf morgen gaat het Westwindwetter over in Südstau. Met name de zuid en westkant van de Alpen krijgen te maken met nieuwe (sneeuw)buien. Aan de noordkant juist overwegend droog en relatief warm (föhn).

Vanaf morgen Südfohn en is het aan de noordkant van de Alpen föhnig. Op zaterdag neemt de kracht van de Föhn nog verder toe.

Sneeuwverwachting voor de komende 5 dagen. Het hele Alpengebied krijgt er een flink pak bij. Voor de West-Alpen kijgen de volle laag waarbij op sommige plaatsen in totaal meer dan een meter wordt verwacht. (bron: Bergfex)

Südstau
Morgen draait de wind richting het zuidwesten. Vanuit het zuiden komt de Südstau opzetten en neemt de bewolking toe. Daarbij kan het ook licht gaan sneeuw vanaf de 1500m grens. Aan de noordkant van de Alpen is het föhnig. Hier is het overwegend zonnig met af en toe wat sluierbewolking. Verder kunnen de temperaturen aan de noordkant ook sterk gaan oplopen. Na morgen, op zaterdag neemt de föhn nog verder in kracht toe. Vooral in het zuiden van de Alpen kant er weer sneeuw gaan bijvallen met een sneeuwval grens die blijft schommelen rond de 1500m. Beneden die grens kan er ook aardig wat regen gaan vallen.

Op dit moment valt ook veel sneeuw in de Franse Alpen en er komt nog veel meer dit weekend (Via FB Val Thorens)

Na het weekend lijkt een laag zich zich af te koppelen. Na een korte relatief milde periode gaan vanaf morgen de temperatuur omlaag en zal het relatief koel blijven met dit ‘Abtropfen’ van koude lucht (cut-off).

Op termijn gaan de temperaturen langzaam omlaag. Voor komende week blijft het relatief koel. Wat er na volgende week gaat gebeuren is nog onzeker (ECWMF ensemble, prikpunt Innsbruck)

Vooruitzicht
Ook de rest van het weekend blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd neerslagbuien. Soms met sneeuw soms met regen. Over het algemeen krijgt het gehele Alpengebied te maken met nieuw pak sneeuw de komende dagen. Met name de zuid en zuidwestkant krijgen de volle laag. Met de nieuwe sneeuwval en stevige wind neemt het lawinegevaar ook weer toe. Op de kaart hieronder kun je per land kijken naar de actuele situaties.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
 Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 824 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer