Algemeen: De week begint met de opbouw van stabiele hogedruk vanuit westelijke richting. Aan de oostkant van de Alpen kan er in de loop naar morgen nog een winterse bui vallen. Op de lange-termijn lijkt de hogedruk situatie zich lang staande te gaan blijven houden. De komende dagen daarom veel zon, droog en temperaturen rond de normaal voor de tijd van het jaar.

Droog en veel zon. Blokkerende hogedruk situatie met weinig verandering op lange-termijn.

Afgelopen dagen waren bijna lenteachtig. Temperaturen waren erg hoog voor de tijd van het jaar en was de zon op veel plaatsen goed aanwezig in de Alpen. Gisteren trok er een zwak koufront aan de noordzijde van de Alpen. Deze bracht afkoeling met zich mee en maakte een einde aan de zachte temperaturen. Ook op de satellietfoto was dit front goed te zien. Op sommige plaatsen aan de noordkant vielen ook nog een paar sneeuwbuien dankzij een kortdurende noordföhn, zoals in Oostenrijk.

image-download

Satellietfoto van zondag 11 december. Goed te zien is het koufront aan de noordzijde van de Alpen. Verder overwegend helder. Ook is te zien dat er op moment meer sneeuw ligt vergeleken hetzelfde tijdstip precies een jaar geleden.  (bron: NASA MODIS worldview)

czzpzozw8aasr0q
czzptmqwqaa3bu_

Kaprun gisteren op de gletsjers met de nieuwe lift (via @ZellKaprun)

czzpbhzwqagsrgd

Lichte sneeuwbuien en bewolking dreven gisteren het dal binnen. ‪Sneeuwgrens rond de 1400m in Mittelberg (via Hans ter Braak)

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen erg zonnig. Vergeleken afgelopen weekend zal het wel koeler aanvoelen en is het niet meer zo extreem zacht als afgelopen tijd. Uitzondering is het meest oostelijke deel van de Alpen, hier hangt nog wat bewolking en kan er ook wat neerslag vallen. Na de passage van het koufront is het duidelijk afgekoeld. De sneeuwvalgrens ligt hier nu zelfs tussen 500 en 1000 m. Voor de rest van de Alpen lijkt er voorlopig geen neerslag van betekenis in het vooruitzicht. Verder op grotere hoogtes kan er nog stevige wind waaien van uit het noorden, maar zal deze in de loop van de dag afnemen.

15493552_10154684210950833_3748295097196372668_o

Mooie geprepareerde pistes in Skiamade, Oostenrijk. Ook de komende dagen zal het goed vertoeven zijn voor de zon liefhebbers. (via Skiamade FB)

Morgen en woensdag blijft de stabiele hogedruksituatie aanhouden. Het beloven een aantal dagen met veel zonneschijn te worden. De nulgradengrens bevindt zich op rond de 2000 m, maar zal het niet meer zo zacht zijn als vorige week. Verder blijft het droog en is de wind zwak tot matig. Er moet daarom ook rekening gehouden worden met kans op Hochnebel in de dalen.

slide1
rta850m4

De weerkaart laat voor de komende periode laat een stabiel hoog zien dat zich centreert net ten oosten van de Alpen en zich uitspreidt boven een groot deel van Europa. Er moet rekening gehouden worden met weinig tot geen neerslag (weerkaart morgen via Wetterzentrale.de)

Vergeleken afgelopen tijd is het niet meer zo zacht en liggen de temperaturen dichter rond de normaal voor de tijd van het jaar. (Wetterzentrale.de)

Het voorzicht lijkt weinig verandering met zich mee te brengen. Ook als we de laatste kaarten erbij pakken, blijft het de hogedruk die het weerbeeld voorlopig gaat bepalen in de Alpen. De hogedruk vertoont kenmerken van een ‘Omega blokkade’. In deze blokkerende situatie weten storingen de Alpen hierdoor niet te bereiken en het blijft voorlopig droog en zonnig. Ervaring leert dat deze situatie soms voor langere tijd kan aanhouden. Uitzondering geldt voor het meeste noordoostelijke deel van de Alpen waar de kou en vochtige lucht vanuit het oosten van Europa de Alpen wel lijken te bereiken op sommige dagen. Hierdoor kan er in de dalen soms ook Hochnebel te vinden zijn. De temperaturen liggen wel wat dichter rond de normaal voor de tijd van het jaar. De skigebieden zullen het dus vooral moeten gaan hebben van de sneeuwkanonnen de komende tijd. Verder moet ook gezegd worden dat er op dit moment al meer sneeuw ligt dan precies een jaar geleden. In ieder geval hebben de zonneliefhebbers en wandelaars niks te klagen de komende tijd.

15326348_10154492050753113_7526076849391779695_n

Mooie plaatje van de kerstmarkt gisteren in de Dolomieten. Het blijft nog even spannend wanneer de volgende sneeuwval gaat komen (via FB Dolomiti Superski)

slide2

De hogedruk blijft aanhouden heeft kenmerken van een ‘Omega blokkade’. Storingen weten de Alpen hierdoor niet te bereiken en het blijft voorlopig droog en zonnig. (weerkaart voor vrijdag, Wetterzentrale.de)

Witte Kerst Alpen?
Met nog minder dan 2 weken gegaan tot de kerstdagen, hierbij de tweede verwachting voor een Witte Kerst (top, vanaf 2000m  / midden,  vanaf 1500m  / 1000m / dal vanaf 500m ).

Gezien de aanhoudende hogedruk en het droge weer op lange-termijn moeten ook we vandaag  weer “laag inzetten”. Daar waar sneeuw ligt boven de 2000 tot 2300 meter is een witte kerst gegarandeerd (100%). Elders 20 tot 40% met voordeel voor de noordoostelijke Alpenhoofdkam en zuidwestelijke Alpen. Met de lagere temperaturen zijn de condities voor kunstsneeuw productie echter wel goed. Uiteraard voor de lang-termijn staat de prognose voor het gehele Alpengebied natuurlijk nog op zeer wankele benen en kan er nog van alles gebeuren.

kerstprog-112-avond
Update 21h00 De sneeuwkansen voor de zuidelijke Alpenwestkant zijn wat toegenomen (hoogtelaag)

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.741 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer