Alpen - Op en top winters met veel sneeuw (westelijke) Alpen

Algemeen: een laagje – Julia-I – trekt vandaag via de Italiaanse Alpen naar de noordelijke Adriatische Zee en daarmee samenhangend passeert ook een koufront. Terwijl het vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuwt is de zuidkant door de Nordföhn weer begunstig. Zaterdag profiteren we tijdelijk van een tussenhoog en weersverbetering voordat op zondag een zwak warmtefront een rustigere en tijdelijk wat zachtere weerfase zal gaan inleiden.
Koufrontpassage met sneeuw en wind. Weekend tussenhoog
De afgelopen dagen kondigden we al aan dat donderdag en vrijdag een tweede laagje via de Alpen naar het noorden van Italië zou gaan koersen en opnieuw neerslag zou gaan veroorzaken. Met deze koers en een meelopend koufront mag je vooral in de westelijke Alpen altijd rekenen op sneeuw van betekenis en die is inmiddels ook gevallen of beter gezegd valt nog steeds.
Nadat er gisteren steeds al wat regen en boven de 800 a 1100 meter sneeuw viel met zwaartepunt westelijke Alpen (Frankrijk, west Zwitserland). lokaal vier er een halve meter, nam in de avond de intensiteit van de sneeuwval van het noordwesten uit verder toe en verplaatste zich ook tot over de Zwitserse Alpen en het westen van Oostenrijk (Vorarlberg). Met de neerslagafkoeling begon de sneeuwval ook weer te dalen en in de avond daalde de sneeuwvalgrens in de Alpendalen lokaal weer tot 600 meter. In het Alpenvoorland en Alpenlaagland was het (nog duidelijk) een stuk zachter (3 tot 5 graden) en hier viel de neerslag met een sneeuwvalgrens van 1000 tot 1200 meter dan ook gewoon in vloeibare vorm.
Vandaag met passage van het koufront daalt de sneeuwvalgrens van het noorden uit naar 800 tot 600 meter. Vooral in de ochtend valt in de westerse Alpen tot over de Vorarlberg nog sneeuw of sneeuwbuien waarbij de sneeuwval zich geleidelijke verder naar het oosten toe uitbreidt. Na passage van het front zal het in de westelijke Alpen geleidelijke weer wat droger gaan worden en ook opklaren. Dat geldt speciaal voor de zuidkant waar de Nordföhn de lucht “afdroogt”.
In het verder vervolg gaat het met het Adria laag en een naar noordoost draaiende hoogtestroming vannacht en morgen dan ook in de oostelijke Alpen regenen en sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens tot in de dalen en lagere delen zal afdalen. Tegelijkertijd zien we het weerbeeld in de westelijke Alpen en met het vorderen van de dag ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen steeds verder opknappen.
Wanneer het in de nacht van zaterdag op zondag opklaart kan het kwik in de koude lucht en met name boven de sneeuw nog even flink onderuitgaan. Sowieso belooft de zondag vrij koud en in de bergen gewoon winters te gaan verlopen. In hoeverre de zon tussen de fronten door een rol zal gaan spelen is nog even afwachten (rest bewolking, Hochnebel, opkomende nieuwe bewolking).
In de loop van de zondag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe op nadering van een (zwak) warmtefront vanuit het westen. Dit warmtefront wordt als het ware voortgedreven door een westelijke hoogtestroming aan de noordflank van een krachtig Atlantisch hoog en een zeer noordelijk verlopende polaire jet (New-Foundland- zuiden van IIsland-N-Scandinavie).
Achter het warmtefront komen we in een gebied met maar weinig (hoge)druk gradiënt terecht waarbij de hoogte-as ten noorden van de Alpen zal verlopen. en met weinig stroming en een meest oostelijke stroming wordt het weliswaar zachter maar erg overtuigend is dit niet, Immers de koudere lucht die is binnengestroomd is taai en kan zich vooral in de onderste lagen van de atmosfeer goed vastzetten. Toch gaan we merken, en dat geldt vooral voor de bergen, dat de lucht niet meer zou koud is. Verder natuurlijk weer die kans op mist en Hochnebel en daaronder of in zal het een stuk minder zacht aanvoelen en ook zijn.
Een markante verzachting met storm en regen staat dus niet op het programma. De lokale verschillen zullen vooral de eerste dagen van de komende week groot zijn en het zachts wordt het met de zon boven de inversie. In de tweede helft van de week zien we dat de Atlantische Oceaan weer wat onrustiger begint te worden. We zien dan ook dat de polaire jet weer toenemend gaat meanderen en een zuidelijkere koers gaat vervolgen. Daarbij moeten we onze aandacht vestigen op een markante depressie die langzaam vanaf het zeegebied ten westen van Groenland naar het zeegebied van IJsland gaat afzakken.
Het is nog enigszins onzeker wat de gevolgen voor de wat langere termijn op het weer in west Europa en ook de Alpen zal gaan hebben! Meest waarschijnlijke scenario is dat we in het weekend (zaterdag /zondag) weer met koudere maritiem polaire luchtmassa’s vanuit het noordwesten te maken gaan krijgen wanneer een koufront de Alpen binnentrekt.
Over de “ins en outs” de komende dagen natuurlijk meer en afhankelijk van de ontwikkelingen via extra updates. Ik zou zeggen hou het allemaal in de gaten hier op de site, een fijne dag en graag weer tot morgen.
Kijken we tenslotte nog even naar het weer in Termen (1020m). Gisteravond ging de neerslag nadat het de gehele dag vanaf 1100 meter (licht) sneeuwde dan weer in sneeuw over en op dit moment kan in bij het weerstation op het meetveld 20cm meten. Winter dus! Fijne dag en ciao!
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.