Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk – Angela – met kern boven de Britse Eilanden en laag – André – met kern boven de Oekraïne liggen de Alpen onder een noordelijke hoogtestroming. Terwijl aan de noordkant vochtige polaire luchtmassa’s stuwen liggen de zuidelijke Alpen in de luwte van de Alpenhoofdkam en zorgt de Nordföhn voor droge en mildere condities. De westelijke Zwitserse en de Franse Alpen hebben te maken met de invloed van de hogedruk.

Nog meer sneeuw in aantocht

Vandaag zondag wordt het hoogtepunt van de al dagen durende Nordstau situatie bereikt. Voor het zover is  gaat er echter eerst nog het nodige aan sneeuw bij vallen en zal de precaire situatie in diverse regionen van de noordelijke Alpenhoofdkam zich verder toe spitsen.

Lokaal is er inmiddels 100 tot 200 en hogerop tot 250 cm sneeuw gevallen en worden sneeuwhoogtes gemeld van meer dan 300 cm. In de wind geëxponeerde bergen is de sneeuw door de harde en stormachtige wind lokaal sterk vervracht en hebben we tot in de lagere delen te maken met precaire omstandigheden.

Zell am See, Austria 4 / 5 januari @orszaghors via Severe-weather.EU @severeweatherEU
Zell am See, Clemens Grohs @clemens_grohs
Gargellen, hier wordt niet met zout gestrooid en sneeuwkettingen zijn hier zeker geen overbodige luxe. Via Twitter Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_
Lermoos Oostenrijk 50 cm Neuschnee erbij gisterochtend. Foto Jan Bosmans


Video van Jeroen Elferink vanuit Brixen im Thal, sneeuw en een stormachtige wind zorgen
vooral hogerop voor barre wintersport condities

Elders was het ook gisteren het overwegend droog met vooral naar het westen toe steeds meer zon. Datzelfde beeld zien we aan de zuidkant waar de Nordföhn de neerslag eruit haalt en algemeen ook voor wat mildere condities zal zorgen. Zo steeg het kwik in het zuidelijk gelegen kanton Tessin (Tessino) tot 12 a 15 graden.


Vanaf de Simplonpass (2002m) begon de zon door te breken en met
de straffe noorden wind perfecte condities voor de snow kiters

Volop zon nog zuidelijker. en zacht. In Ascona (Tessin) met de zon en föhn terrasjes weer. Via SRF Meteo @srfmeteo

Tot maandagmiddag gaat er in de Nordstau regionen nogmaals 30 tot  70 cm bijvallen en lokaal hogerop 80 tot 110 cm.

Radarbeeld Alpen 10h15. Via Wetteronline.de

De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 400 en 800 meter, op 2000 meter vriest het – 5 tot-12 graden. Bij dit alles staat er nog steeds een harde tot stormachtige noordelijke wind.

Maandag gaat dan ook in de oostelijke Alpen de neerslag aan intensiteit verder afnemen en op veel plaatsen wordt het tijdelijk droog. De weersverbetering is echter van korte duur want vanaf dinsdag gaan volgende storingen weer voor meer sneeuw zorgen.

Afgelopen nacht is er weer 40cm verse sneeuw gevallen in Mittelberg (1200m) Kleinwalsertal. Gisteren rond 35cm. Totaal in 24 uur 75cm. Foto en info via Twiter Hans ter Braak @hansterbraak
Werk aan de winkel ook in Mühlbach am Höchkönig,vanmorgen. Via Photo; Thomas Leitner via Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich

Ditmaal kunnen ook de westelijke Alpen wat van de sneeuw gaan meepakken. De zuidelijke en zuidwestelijke Alpen komen er ook nu weer bekaaid van af en op de meeste plaatsen valt geen of slechts weinig neerslag (sneeuw).

GFS dinsdagochtend met de neerslag op het koufront

De weersverslechtering heeft te maken met een volgend koufront met daarachter een verse portie polaire lucht. In alle hoogtes gaan vanaf dinsdag de temperaturen weer 5 tot 10 graden onderuit en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen. Ook de wind zal weer gaan aantrekken tot hard of stormachtig met in de bergen zeer zware windstoten (storm).

Tijdelijk wat minder koud en meer sneeuw
In de tweede helft van de week zijn we de as van het hoog met kern ten westen van de Britse Eilanden kantelen en zal west -oostwaarts georiënteerd via Frankrijk tot over de Alpen verlopen. Omdat de hoogte-as ten noorden van de Alpen zal verlopen kan de meest zachte lucht die ten noorden ervan wordt aangevoerd slechts ten dele tot de (noordelijke) Alpen voorstoten. Weliswaar gaan de temperaturen weer wat in de lift, een echte doorbraak van veel zachtere Atlantische luchtmassa’s zal ook dan geen thema zijn.

Op nadering van de zachtere lucht (warmtefront) gaan echter met name de noordelijke Alpen de wat zachtere invloed merken . Donderdag gaat het op nadering van het warmtefront van het noordwesten uit weer sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens daar waar de westenwind vrij spel heeft,  tot 800 a 1000 meter kan stijgen. In de wat meer beschutte Alpen(dalen) sneeuwt het waarschijnlijk tot down under.

Donderdag valt er met voorkeur in de Stau van de oostelijke Alpen noordkant sneeuw, elders is of wordt het dan door meer hogedruk invloed weer droog en vooral in het westen en zuiden ook weer zonnig.

Zaterdag en zondag gaan nieuwe storingen vanuit het noordwesten weer voor nieuwe sneeuwval zorgen met zwaartepunt langs de Alpennoordkant. Qua temperaturen en sneeuwvalgrens verandert er niet veel.

Volgend weekend gaat onbestendig verlopen. GFS voor zaterdag 12h00

Zoals het er nu naar uitziet houdt het onbestendige weertype aan waarbij we vooral later in de periode evolueren naar een vrij zuidelijke “Westlage” met de jetstream die over de Alpen zal gaan verlopen. Storingen die dankbaar gebruik maken van de jet zullen periodiek voor neerslag gaan zorgen waarbij we dan weer koudere en dan weer wat zachterre luchtmassa’s worden aangevoerd.

ECMWF voor woensdag 16 januari

Voor details met betrekking tot neerslag / sneeuw is het nu te vroeg op daar wat zinnigs over te zeggen. Zeker tot vrij zeker is wet dat er een einde gaat komen aan de sinds dagen geblokkeerde hoogtestroming (omega blokkade) en de neerslagkansen (sneeuw) in het gehele Alpen gebied gaan toe nemen.

ECMWF (EC12) ensembles

Tot zover voor vandaag. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en voor onze noordelijke en oostelijke buren succes met sneeuwruimen! Meer sneeuw is in aantocht! Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.775 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Oostenrijkse Alpen verzinken in de sneeuw”

 • nico
  6 januari 2019 at 10:59

  Hallo Johann
  volgende week gaan we na Obergugl op 12 januari komt er ook nog veel sneeuw de komende tijd ?

  • Johann
   6 januari 2019 at 11:02

   @Nico Ga daar maar van uit. De komende 10 dagen valt er steeds weer sneeuw. Het ECMWF berekent lokaal in de Oostenrijkse Alpen meer dan 300 cm! Ook Obergurgl mag zich periodiek verheugen op de nodige sneeuw!

 • Chris
  6 januari 2019 at 11:44

  Wij gaan dinsdag naar kleinwalsertal voor wanneer moeten we ter plekke zijn voor het begint te sneeuwen 10.00?

  • Johann
   6 januari 2019 at 12:14

   @Chris – In de loop van de maandag (middag) gaat de neerslag tijdelijk afnemen. De neerslagpauze is echter van korte duur want reeds in de vroege ochtend van de dinsdag gaat de sneeuwval vanuit het noordwesten weer intensiveren en zal zeker tot en met woensdag aanhouden. Daarnaast gaat het hard waaien met in de bergen storm! Succes en goede reis gewenst!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier