Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk – Angela – met kern ten westen van Ierland en lagedruk – Benjamin – met kern boven oost Europa liggen de Alpen in een krachtige noord tot noordoostelijke stroming. Donderdag keert in het westen de rust in de atmosfeer weer wat terug, vrijdag dan ook in het oosten. In het weekend stroomt aan de oostflank van het hoog wat zachtere maar ook weer vochtigere lucht over de Alpen uit. Vanaf zaterdagavond tot maandag overdag gaat het weer op uitgebreide schaal sneeuwen met in de lagere delen ook stijgende regen kansen!

Zondag en maandag in gehele Alpengebied sneeuw

Achter een koufront is gisteren veel kouder polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Vooral op wat grotere hoogte was deze lucht zeer koud. Zo daalde op 500 hPa ( 5km) de temperatuur naar -36 graden en op 3500 tot 3000 meter daalde het kwik naar 25 tot 23 graden.

In samenspel met de Nordstau resulteerde de invasie van de vochtige polaire luchtmassa’s gisteren aan de noordkant weer tot aanhoudende en intensieve sneeuwval met vooral in de lagere delen en het Alpen voorland ook een buiig karakter. Naast de overlast en problemen die extreme en de nieuwe sneeuwval met zich mee brengt levert het toch ook heel mooie plaatjes op;

Leogang
Gisteren viel er in de Arlberg tot het Kleinwalsertal weer 50 tot 65 cm Neuschnee Foto Oberlech Manuel Oberhuber @manu_bx
Winterwonderland Engelberg- Caroline Pirskanen @carolinevonb
Ook in de lagere delen van zuid Duitsland is veel sneeuw gevallen. Foto vanuit Beieren waar zo’n 80cm ligt. Foto 80 Hans Wildermuth -Schaftlach via @Kachelmannwetter

Ook de westelijke Franse en Zwitserse Alpen pakten nog wat mee van de sneeuw, al met al viel er hier echter veel minder dan aan de noordkant.  In de schaduwzijde van de Alpenhoofdkam viel door een krachtige Nordföhn nauwelijks tot geen neerslag en vooral naar het zuiden toe was het meest zonnig en met 5 tot 7 graden ook een heel stuk milder.

Eindelijk dan ook weer wat sneeuw in de Franse Alpen. La Plagne 09-01

Grote verschillen ook in de inner-alpine gebieden zoals bijvoorbeeld hier in het Wallis. Terwijl er in de noordelijke Walliser Alpen 10 tot 20 cm viel en richting de Grimsel 30 tot 40 cm bleef het in de de zuidelijke Walliser Alpen (Zermatt, Saas) gewoon droog en is het verder wachten op een verse laag sneeuw

Grote verschillen gisteren ook weer tussen het noorden en zuiden van Zwitserland. Hoe verder naar het noordoosten hoe meer sneeuw. De zuidkant en deels inner-alpin (Wallis) hielden het droog

Verkeer informatie Oostenrijk – ÖAMTC Verkehrsservice
Voor diegenen die in de Oostenrijkse Alpen onderweg zijn hieronder een link met uitgebreide (verkeers) informatie m.b.t. vertragingen, stremmingen en Schneekettenobligatorium (sneeuwkettingen verplicht).

Klik op kaart of de link hieronder voor de meest acturle verkeers informatie

Verkeersinformatie Oostenrijk Zie HIER

Tijdelijk in wat rustiger vaarwater
Vandaag neemt  de invloed van het Atlantische hoog in de westelijke Alpen van het westen uit weer   toe en daarmee neemt de krachtige noordelijke stroming geleidelijk  in kracht af. Vooral in de ochtend kan er in de noordelijke Alpen nog wat sneeuw vallen maar geleidelijk gaat de fut eruit en wordt het van het westen uit droger.

Radarbeeld Alpen 08h00. Via WetterOnline.de

In de Nordstau van de Oostenrijkse Alpen sneeuwt het ook vandaag nog verder en tot vrijdagochtend kan er nogmaals 20 tot 50 cm aan sneeuw gaan bijvallen!

Arpege sneeuw cumulatief tot en met vrijdagochtend

In de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend dan ook in de oostelijke Alpen tijdelijk droger. In de loop van de middag neemt op nadering van een zwakke storing de bewolking vanuit het noorden echter weer toe en vanaf de noordoostelijke Zwitserse Alpen tot de oostelijke Oostenrijkse Alpen gaat het weer sneeuwen. De westelijke en zuidelijke Alpen (Nordföhn) houden het droog en vooral in het zuiden schijnt de zon (Nordföhn)

Zaterdag krijgen we te maken met een mix van wolken en opklaringen, in het zuiden en zuidwesten schijnt de zon. Aan de oostelijke noordkant kan uit de bewolking wat (lichte) neerslag vallen, beneden de 600 meter regen met kans op ijzel. Met het instromen van wat zachtere lucht gaan de temperaturen vooral in de bergen wat omhoog. In de nacht van zaterdag op zondag neemt op nadering van een volgend frontensysteem van het noorden uit de bewolking weer toe en al snel begint het weer te sneeuwen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Warmtefront sneeuwval
Zondag krijgen we te maken met warmtefront sneeuwval en wordt het voor wat betreft de sneeuwvalgrens in de lagere delen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam even spannend. Met het instromen van een portie mildere lucht stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk naar 700 tot 100 meter en in het westen en noordwesten tot 1100 a 1200 meter. In de beschutte Alpendalen en inner-alpin sneeuwt het meest tot in de dalen.

GFS T850 hPa voor zondagmiddag. Geel en oranje de zachtere lucht die probeert de koudere lucht te verdrijven.

Ook hier wordt het tijdens de meest zachte fase spannend of en hoelang de sneeuwval het tot in de dalen kan uitzingen. De ervaring leert dat zolang de wind uitblijft de meeste neerslag of zo niet alle neerslag in vaste vorm kan vallen. Het wat meer geavanceerde MOS-MIX model berekent bijvoorbeeld voor het Wallis op dit moment nog een aantal uren sneeuw voordat in de loop van de zaterdag de sneeuw in regen overgaat tot een hoogte van circa 1000 meter. Hierover is echter het laatste woord nog niet gesproken.

Meer in detail is het insijpelen van de wat zachterre lucht goed te zien. GFS T850 0 hPA . Geel is ongeveer een sneeuwalgrens van 1000 meter

Ook de maandag regent en sneeuwt het monter verder. Op en na passage van het koufront gaat de temperatuur in de loop van de dag weer naar beneden en daarmee daalt ook de sneeuwvalgrens weer naar circa 800 tot 400 meter. In de middag en avond van het westen geleidelijk afnemende sneeuwval.

De neerslag zal deze dagen wat eerlijker over de Alpen verdeeld zijn en het kan dan ook stevig door sneeuwen doordat enerzijds de wind veel minder prominent aanwezig is dan bij de afgelopen koufronten en anderzijds door optredende opglijdings-processen (warmere lucht wordt gedwongen om tegen de koudere luchtlagen in de onderste atmosfeer op stijgen) Voor details is het nog wat te vroeg maar uitgaande van de meeste model uitdraai mogen we rekenen op 50 tot 100 cm aan Neuschnee.

Sneeuwval cumulatief Bergfex -ZAMG (ECMWF) tot dinsdagochtend

In de loop van de dinsdag neemt van het westen en zuiden de hogedruk invloed weer toe en komen de Alpen in wat rustigere vaarwater. Met de polaire jet zwabberend rond de Alpen gaat het licht onbestendig verder maar worden er vooreerst geen grotere neerslag (sneeuw) hoeveelheden meer verwacht. Vanaf woensdag zien we de jetstream geleidelijk een wat meer NW – ZO koers volgen en ten zuiden van de Alpen afzakken.

ECMWF 500 hPa tegen het einde van de volgende week de afzakkende jet en komen we aan de koude kant te liggen. Naar alle waarschijnlijkheid blijven we dat dan ook met evt. zelfs verdere temperatuur dalingen!

Dat betekent dat de temperaturen dan weer naar beneden gaan. Ook op de langere termijn vanaf het weekend en daarna blijven we naar alle waarschijnlijkheid aan de koude kant van de jetstream. In hoeverre storingen dan weer sneeuw gaan brengen is nog even afwachten en gaan we de komende dagen vervolgen.

Tot zover vanuit een winters Termen in Oberwallis (unten grau, oben blau), een fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcam Moosfluh Aletsch Arena met blik over de Hochnebel in het dal

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden of  de ‘The fastest rising star at the sky’, ondersteunen en verder laten groeien neem contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 3.022 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Oostenrijk strijdt verder tegen sneeuw offensief(en)”

 • nico
  10 januari 2019 at 15:24

  hoi johann
  sorry dat ik hier terug ben . zijn de kaarten wat veranderd of niet.als ik het goed bekijk kan ik beter tot morgen wachten voor mijn reisdoel te bepalen. ik heb nog niks geboekt en vertrek zondagmorgen.ik wacht op jullie weerbericht.
  kunnen jullie misschien toch en indicatie geven welke richting ik best uitga kwestie van toch al eens te kijken welke streek het zonnigst gaat worden uitgezonderd de zuidalpen want daar ligt wenig of geen sneeuw heb ik begrepen. ik weet dat u eergisteren al gereageerd hebt op mijn vraag.mischien is er wat veranderd??
  grtjs en alvast bedankt voor de info vanuit belgie

  • Johann
   11 januari 2019 at 08:58

   @Nico In grote lijnen niet veel veranderd. Vanaf zaterdagavond tot maandagavond gaat er in de Alpen weer het nodige aan sneeuw bijvallen (zie weerbericht) Daarna weersverbetering voordat het in de tweede helft van de week weer onbestendiger en kouder wordt. Wil je heel veel sneeuw kies dan de noordkant, meer zon westen en inner-alpine. Succes met maken van keus

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier