Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In het oosten van de Alpen vallen er vanochtend nog wat lichte sneeuwbuien, maar elders komt er alweer veel ruimte voor zonneschijn. En die zon die raken we ook de komende dagen nauwelijks kwijt. Op wat wolkenvelden en hochnebel in dalen na is er veel ruimte voor de zon. De Alpen komen namelijk weer onder een hogedrukgebied te liggen waardoor ook neerslaggebieden vanaf de Oceaan op afstand blijven. Wel kan vanuit het zuidwesten zachtere lucht de Alpen bereiken en gaat de 0-gradengrens richting de 3000 meter. Pas richting volgend weekend zien we nieuwe sneeuwkansen voor de Alpen als de invloed van het hogedrukgebied (tijdelijk) lijkt af te nemen.

De bewolking van het zwakke front waren gisteren al goed te zien. Foto Hans ter Braak via Twitter

Het huidige weerbeeld in Termen en Rosswald via de Alpenweerman webcams (https://www.alpenweerman.nl/alpenweerman-webcams-hd/)

Vandaag: oosten lichte sneeuwbuien, verder opklaringen

In het oosten komen er aan de noordkant van de Alpen nog wat lichte sneeuwbuien voor. Deze sneeuwbuien zijn het gevolg van een (afzwakkend) koufront dat de Alpen gisteren en vannacht wist te bereiken. Boven de 800 à 1000 meter valt de neerslag als sneeuw, maar om meer dan enkele centimeters zal het niet gaan.

Gedurende de ochtend en vroege middag zullen de sneeuwbuien wegtrekken waarna er meer ruimte voor de zon zal komen. Op andere plaatsen in de Alpen zal de zon al eerder tevoorschijn komen.

De weerkaart voor vandaag: De Alpen liggen onder een hogedrukgebied. Kaart via de nieuwe weerkaarten pagina van Alpenweerman
De sneeuwkaart voor vandaag: het noordoosten krijgt nog een beetje verse sneeuwval. Kaart via de nieuwe weerkaarten pagina van Alpenweerman
De sneeuwvalgrens voor vandaag: in het oosten van de Alpen tussen de 800 en 1000 meter. Kaart via de nieuwe weerkaarten pagina van Alpenweerman

Door een lichte noordelijke föhn staat er op de bergtoppen in de zuidelijke helft redelijk wat wind met windstoten tot 40-50 km/h. De 0-gradengrens ligt in de ochtend aan de noordkant en het westen van de Alpen tussen de 1200 en 1300 meter. Aan de zuidkant ligt deze, mede door de noordelijke föhn, tussen de 1700 en 2000 meter.

Föhn Zwitserland:

Föhn Oostenrijk:

In de loop van de ochtend kan zachtere lucht vanuit het westen de Alpen bereiken. De 0-gradengrens gaat duidelijk stijgen richting de 2500 tot 3000 meter in de westelijke helft. In de oostelijke arriveert de zachtere lucht pas in de avond en nacht. Vanmiddag liggen de maxima in de meeste dalen tussen de 0 tot 3 graden.

Toch zal de sneeuw zich redelijk goed houden. Doordat de lucht heel droog is (40-60% relatieve luchtvochtigheid) zal de sneeuw niet hard smelten. Wel zal de sneeuw op de pistes wat hard kunnen zijn en mogelijk met ijsplaten. Verse sneeuw is wat dat betreft meer dan welkom.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Let met alle zonneschijn en sneeuw ook op de uv straling

Met al die zonneschijn en sneeuw kun je sneller verbranden in de Alpen dan in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat de hoeveelheid UV straling die je ontvangt toeneemt als je hoger de bergen in gaat? Meer te weten komen over UV straling in de bergen: klik dan -hier- voor ons uitgebreide UV artikel.

Morgen: zachte lucht en zon afgewisseld met wolkenvelden

In de nacht naar zondag ontstaat er in diverse dalen weer hochnebel. Als de nacht toch helder weet te verlopen kan het in de dalen licht tot matig vriezen. Doordat de zachtere lucht ondertussen de gehele Alpen heeft bereikt ligt de 0-gradengrens tussen de 2800 en 3200 meter. Wederom is de lucht droog met een lage luchtvochtigheid. De maximumtemperatuur in de dalen ligt tussen de 1 tot 6 graden.

Er is veel ruimte voor de zon en er staat weinig wind. Wel weten wolkenvelden de Alpen vanuit het noordwesten te bereiken in de loop van de middag. Dit zijn restanten van fronten die vanaf de Atlantische Oceaan zich stukbijten op het hogedrukgebied boven Europa.

De weerkaart voor morgen: het Kleinwalsertal en de Alpen liggen onder een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Spanje tot Oost-Europa. Kaart via de nieuwe weerkaarten pagina van Alpenweerman

Komende week: zachte lucht en veel zon

Ook komende week gaat het weerbeeld nog niet echt veranderen. De westelijke circulatie is nog altijd in bloedvorm en ook het hogedrukgebied blijft boven Europa liggen. Hierdoor blijven fronten vanaf de Atlantische Oceaan op afstand van de Alpen en blijft neerslag en sneeuw uit. Tijdens heldere nachten kan het in de dalen licht tot matig vriezen. Zeker in de bekende “Kältelocher” kan het behoorlijk afkoelen.

In een aantal dalen bestaat de mogelijkheid dat er weer hochnebel ontstaat en van tijd tot tijd trekken er wolkenvelden over de Alpen. Dit zijn dan restanten van fronten waarvan de neerslag de Alpen niet weet te bereiken. Naast de wolkenvelden is er veel ruimte voor de zon.

Vanaf dinsdag neemt de kans op een (lichte) zuidelijke föhn toe. Hierdoor zal de wind op de bergtoppen wat gaan toenemen en kan het in de dalen aan de noordzijde weer flink opwarmen met maxima tussen de 5 en 10 graden.

Richting volgend weekend lijkt de westelijke circulatie (tijdelijk?) wat af te zwakken. Hierdoor zien we volgend weekend de kansen op sneeuw en koelere lucht in de Alpen wat toenemen. Maar lang niet alle modelberekeningen gaan voor neerslag en sneeuw volgend weekend. De komende dagen zal daar wel weer meer duidelijkheid over komen. Voor nu een fijne dag en We houden je via Alpenweerman op de hoogte!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 959 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier