klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Een hoogtelaagje dat zich momenteel bevindt nabij de oostelijke Alpen trekt langzaam naar het noordoosten weg, maar zorgt nog wel voor wat onstabiel weer. In de loop van het weekend breidt de invloed van een lage drukgebied boven de Britse eilanden zich uit richting de Alpen en nadert er een koufront.

Het is drukkend warm in een groot deel van de Alpen deze ochtend. Er is een mix van zon, wolken en enkele buien zoals goed te zien is op onderstaande beelden.

Hier in de zuidelijke Dolomieten begint de dag met zonneschijn, maar ook vochtig en drukkend warm. Dit is goed te zien aan de bewolking.
Hoog in het Zillertal begint de dag met prima weer.
Hochnebel velden bij het Italiaanse Sulden bij de Ortler.
Prima weer ook bij de Zwitserse Aletschgletsjer
In Tirol begint de dag met een mix van zon en wolken.
Bij het Gardameer in Italië is er ook een mix van lage bewolking en zon.
In Vorarlberg begint de dag al met een stevige bui.

Vandaag begint de dag met redelijk wat zon, maar zijn er ook wolkenvelden en enkele onweersbuien al aanwezig. In de loop van de dag ontstaan snel meer stapelwolken die uitgroeien tot regen- en onweers- buien. Het zal vooral buiige regen zijn en geen langdurige grijze massa’s. Tussendoor zal de zon zich ook zeker laten zien. De beste papieren zijn vandaag voor de zuidwestelijke Alpen waar het grotendeels droog zal blijven. Het is warm met op uitgebreide schaal zomerse waarden van 25 tot 30 graden. De laagste waarden zijn voor de noordoostelijke Alpen. De vorstgrens ligt daarbij tussen de 3600 en 4000 m.

Radarbeeld van deze ochtend rond 8 uur. Bron: Wetteronline.de

Zaterdag begint de dag op de meeste plaatsen met veel zonneschijn met hier en daar wat stapelwolken. De ochtend ziet er prima uit en zal meest droog verlopen. Het blijft echter onstabiel en tegen de middag ontstaan de eerste stapelwolken die uit kunnen groeien tot (onweers)buien. In de loop van de middag worden deze groter en bedekken ze een groter deel van de hemel. Er zullen op uitgebreide schaal onweersbuien vallen die deels ook behoorlijk pittig kunnen uitvallen met flink wat regen in korte tijd.

Zaterdag ochtend begint grotendeels droog met veel zonneschijn.
In de middag ontstaan echter op grote schaal pittige (onweers)buien.

Zondag is het een beetje een herhaling van zetten en blijven de luchtmassa’s onstabiel. Met name in de ochtend schijnt de zon uitbundig in de zuidelijke Alpen. In de loop van de middag ontstaan er in een groot deel van de Alpen echter alweer snel krachtige onweersbuien met veel bliksem en een flinke neerslagintensiteit. Dit alles gebeurt in het voorveld van een naderend koufront wat de intensiteit van de buien nog wat versterkt. Het is nog steeds zomers warm op de meeste plaatsen

In de nacht naar maandag trekt dan het koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen waarbij er met name in de noordwest stau gebieden veel neerslag kan gaan vallen. De temperatuur doet daarbij ook een flinke stap terug en het is meteen 5-10 graden kouder dan de voorgaande dagen.

In de nacht naar maandag trekt er een koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen wat voor veel neerslag gaat zorgen. We zien hier de temperatuur op 1500 m hoogte. Deze doet een flinke stap terug.
Het binnentrekken van het koufront gaat gepaard met de nodige neerslag.

Maandagochtend wordt het vanuit het westen langzaam droger. In de noordoostelijke Alpen kan het nog tot in de namiddag en avond regenen. In de westelijke Alpen zal de zon maandagmiddag dan ook weer doorbreken achter het koufront.

Dinsdag lijkt op de meeste dagen een prima dag te worden met veel zonneschijn. In de middag kans op stapelwolken die met name in de zuidelijke Alpen voor een enkele bui kunnen zorgen.

De dagen daarna gaat het zomers verder met wel relatief onstabiel weer waardoor er met name in de middagen kans blijft op enige (onweers)buien. Wil je er op uit, pak dan met name de ochtenden. Deze zullen echt het beste weer hebben.

De ensemble verwachtingen met als prikpunt de de centrale noord Alpen. Bovenin zien we de temperatuur en onderin de neerslag. Op 29 juni zien we het koufront binnentrekken dat gepaard gaat met neerslag. Daarna lijkt de temperatuur weer wat omhoog te gaan, maar neerslag kansen blijven er ook. Dinsdag lijk een droge dag te gaan worden.

Hoe het verder gaat en of er nog stabiel zomerweer aankomt, daarover de komende dagen meer. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 444 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Alpen – Onweersbuien met ook zonnige momenten”

 • Remco Mienis
  26 juni 2020 at 09:55

  Wat een prachtige foto van die dam in Zillertal 😀

 • Johann
  26 juni 2020 at 10:18

  Mooie blog en foto’s! Thx Sander. Die stapelwolken ontstaan inderdaad al weer snel boven de bergen en dat gaat gaat vanmiddag en avond geheid weer het nodige geknetter opleveren! Kunnen pittige (zware) buien gaan worden. Foto van een half uur geleden gemaakt vanuit de weerkamer hier in Termen Oberwallis

  • Sander Engelen
   26 juni 2020 at 11:08

   Mooie foto Johann! Genieten daar in het mooie Wallis;)

 • Johann
  26 juni 2020 at 11:23

  Her en der in Europa / Alpen al pittige (onweer)buien. De komende uren verder uitbreidend / verplaatsend Radarbeeld 11h15

 • Johann
  26 juni 2020 at 11:24

  Radar

  • Remco Mienis
   26 juni 2020 at 12:49

   Gelukkig in Noord Holland pas later op de avond 😀

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer