Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen hoog – Johannes – met kern boven oost Europa en laag – Oriana – met kern boven de Benelux liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer warme luchtmassa’s worden aangevoerd. Een koufront nadert vanuit het westen en daarmee samenhangende onweersbuien gaan vooral in de westelijke Alpen voor enige afkoeling zorgen. Donderdag wordt het in het bijzonder in de oostelijke Alpen zeer heet voordat vrijdag het koufront ook daar actief gaat worden.

Koufront met onweersbuien in aantocht

Er lijkt maar geen einde te komen aan de tropenzomer en de zeer hoge temperaturen in de Alpen. De laatste dagen zijn ook de dauwpunten weer verder opgelopen waardoor het broeierig warm en klam aanvoelde. Gisteren liepen de temperaturen weer tot tropische waardes op, in Zwitserland steeg het kwik tot 33 graden, in Oostenrijk tot 36 graden. Met de hoge dauwpunten (veel vocht) Natuurlijk net als ook de voorgaande dagen prima condities voor het ontstaan van onweersbuien tijdens de dagelijkse gang.

Steeds verder trekt de Rhonegletsjer, eens de grootste gletsjer van de Alpen, zich in het hooggebergte terug. Foto Valeria Russi‎
Afkoeling vind je in het water, alhoewel de Zellersee inmiddels ook zo’n 25 graden warm is. ZellamSee, #Pinzgau Foto Clemens Grohs @clemens_grohs
Veel koeler het water in Lac du Moiry – Wallis. Foto Thomas Pfammatter @TPfammatter
Dreigende onweersluchten. Mammatus wolken
Regenboog boven Zermatt gezien vanaf de Hörnlihütte. Foto via Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg
Hörnlihütte met zelfs wat winterse neerslag. Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg

De zwaarste buien gingen gepaard met plensregen waarbij er korte tijd soms veel neerslag viel. Hier in Termen en omgeving viel eergisteren in een uurtje tijd 26 mm neerslag, verder naar het westen in Wallis nog meer. Zo meldde bijvoorbeeld de hoofdstad van het kanton 55 mm neerslag met daarbij de nodige wateroverlast.

Onweersbui Rosswald maandagmiddag 

Meer dan 55 mm neerslag in korte tijd in Unterwallis (Sitten) zorgden voor de nodige (water)overlast

Dit soort zware buien veroorzaken soms modderstromen waarbij niet alleen water maar ook veel puin en modder wordt meegevoerd. Op kritische plaatsen kunnen deze zogenaamde flash-floods via special gemaakt (afwaterings)kanalen gecontroleerd het dal instromen. Soms is echter ook dit niet voldoende en richten deze flash floods kleinere of grotere schade aan. Hieronder zie je opname van dinsdag avond van een flash flood (ook wel debris genoemd) in het dorp Chamoson in het westelijke Wallis gelegen.

Van westen uit nieuwe onweersbuien
Ook de komende dagen zijn we nog niet van de onweersbuien verlost. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat de frontale zone steeds verder naar het oosten opschuift.

Een daarmee samenhangende hoogtetrog en meelopend koufront gaan vandaag vooral in de westelijke Alpen voor een extra trigger voor de onweersbuien zorgen. Pre-frontaal wordt met een zuidwestelijke stroming aan de warme kant van de jetstream eerst nog zeer warme lucht aangevoerd.

De donderdag start weer met volop zon en de temperaturen stijgen vlot naar 30 tot 33 graden. Omdat we met een zuid overdruk te maken (oplopend naar 6 tot 8 hPa) neemt de föhn (Südföhn) in kracht toe en kan het kwik nog een extra thermische ruggesteuntje krijgen. Dit geldt in het bijzonder voor de oostelijke delen van Oostenrijk, hier kan het kwik tot 35 a 39 graden oplopen.

Radar 08h30 met eerst buien die vanuit Frankrijk naderen
Vooral vanmorgen nog veel zon en prima Badiwetter. Webcam Brigerbad Oberwallis

De westelijk Alpen krijgen in de loop van de ochtend en voormiddag  met het naderende koufront en opkomende onweersbuien te maken. Dit kunnen pittige buien zijn met veel neerslag, hagel en (zware) windstoten. Estofex (zwaar weer) komt voor vandaag voor de westelijk Alpen met een level 2 waarschuwing voor met name veel neerslag en kans op zware windstoten als ook in geringere mate (zware) hagel! Even goed de lucht en weerradar vandaag en morgen (oosten) in de gaten houden!

Met de bewolking en de buien en achter het koufront stroomt dan minder warme en geleidelijk ook drogere lucht binnen. Ook de (wind) zal morgen een thema gaan worden, in de bergen aantrekkend tot hard of stormachtig, in het oosten stormachtige Südföhn.

GFS T850 hPa voor donderdag 12h00. Op 1500 meter deels 20 tot 22 graden, genoeg voor 32 tot tot 34 graden, met föhn nog hoger (oosten)

Op 2000 meter wordt het nogmaals 18 tot 20 graden en op 3000 meter een graad of 8. De vorstgrens ligt morgen rond de 4100 meter, in  het oosten een stuk hoger. Achter het front in het westen dalend naar circa 3700 meter.

Mooi is op de Theta-E kaarten te zien hoe de koelere en drogere luchtmassa’s tot middernacht al tot over de westelijke Alpen zijn gevorderd

Vrijdag keert met stijgende luchtdruk (post frontaal) de rust in de westelijke Alpen weer terug. Na wat rest bewolking in de ochtend gaat de zon weer schijnen. Langs de noordkant en dan met name naar het oosten toe vallen nog laatste buien. De oostelijke Alpen (oostelijke delen) en het zuiden verblijven ook dan nog in de warmere en vochtigere lucht met lokaal pittige regen en onweersbuien. Meer naar het westen toe is het met de ingestroomde koelere lucht minder warm en een stuk aangenamer dan voorheen.

Zomers weekend
In het weekend keert dan ook in het oosten de rust weer terug. Aan de voorzijde van een volgend Atlatische laag stroomt vanuit het zuidwesten dan weer warmere lucht binnen. Met veel zon begint het kwik overal weer naar hoog zomerse waardes van 25 tot 30 graden op te lopen en lokaal zal de 30 graden weer worden gepasseerd. Zaterdag in de zuidoostelijke Alpen nog laatste (onweers)buien en dan is het ook daar met de extreme hitte en föhn gedaan. Begin volgende week volgt een nieuw wat minder actief koufront.

In het weekend wordt het weer hoog zomers en lokaal ook weer tropisch warm

Een einde aan het warme zomerweer is echter nog gee wat dan weer neerslag (buien) en enige afkoeling met zich meebrengt. Daarna gaat het kwik echter gewoon weer omhoog en blijft het in de Alpen gewoon lekker door zomeren.

Vanuit een nog praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en tot een volgende keer maar weer. Ciao.

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen in Zwitserland vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Te laat / verkocht!
Het onderstaande en nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) is inmiddels verkocht!

Checking out new property for the real estate marketing / Villars
Natuurlijk zitten we niet stil en afgelopen weken zijn in Wallis als ook in het aangrenzende kanton Vaud afgereisd naar onder ander het prachtige winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon afgereisd !

Binnenkort zullen we aldaar een op bijna 1500 meter hoogte gelegen exclusief en schitterend gelegen luxe object (ski-in / ski-out en vlakbij de golfbaan) in onze “portefeuille” opnemen. (hieronder alvast een voorproefje van het object en blik vanaf het balkon met een fenomenale uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief). Binnenkort meer over dit schitterend gelegen en van alle gemakken voorziene object als ook over enkele andere zeer interessante objecten!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen
Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 715 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier