klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tussen hoog – Vera – welke zich verder heeft teruggetrokken naar de Zwarte Zee en hoog Winnie met kern ten westen van Ierland heeft zich een koufront gewurmd welke de scheidingslijn vormt tussen de warme (hete) luchtmassa’s in het zuiden en minder warme respectievelijk koelere luchtmassa´s in het noorden. De Alpen verblijven aan de warme kant van het front, de onweerskansen nemen geleidelijk weer af maar de kans op lokale warmte onweders getriggerd door de dagelijkse gang blijven de komende dagen bestaan.

Lokale onweersbuien, minder warm /heet

Met een meer zuidwestelijke stroming in de wat lagere atmosfeer stroomde gisteren vochtigere lucht over de Alpen uit. Daarmee nam ook de bereidheid van de atmosfeer tot het ontstaan van onweersbuien toe.

Reeds in de ochtend en vroege middag ontwikkelden zich in oostelijke Zwitserse Alpen en de westelijke oostelijke Alpen diverse onweersbuien. In de middag smeerden de buien(complexen) zich dan verder in oostelijke als ook zuidelijke richting uit. Een andere zone met onweersbuien ontstond boven het zuiden van Duitsland. Lokaal waren dit pittige exemplaren met hagel en zware windstoten en veel neerslag in relatief korte tijd.

Onweer boven Lac Leman (meer van Geneve) zondagnacht. Via Christophe Suarez @suarezphoto

En lokaal ook veel overlast (overstromingen) door hevige stortbuien. Beelden vanuit Uttendorf, Oostenrijk

De temperaturen stegen gisteren  in de warme vochtige lucht in Zwitserland weer naar 33 tot 36 graden. De hoogste waardes werden weer in (Oberwallis) gehaald met als topper Sierre met 35.9 graden. Nog warmer werd het in de oostelijke delen van Oostenrijk, topper hier het weerstation in Krems (Neder Oostenrijk) alwaar het kwik tot 38.8 graden opliep!

Het koufront dat  verantwoordelijk is voor de onstabiliteit komt nauwelijks nog verder naar het zuiden en met het gelijktijdige afzwakken ervan neemt ook de onstabiliteit van de atmosfeer geleidelijk weer wat af.

Frontenkaart voor dinsdag 2 juli 12h00

Toch moeten we ook vandaag weer rekening houden met stapelwolken die ondersteund door de dagelijkse  gang lokaal weer uitgroeien tot een regen of onweersbui. Dit kunnen pittige buien zijn waarbij ook weer hagel en zware windstoten kunnen voorkomen.

Radarbeeld 09h20. Via WetterOnline.de
Estofex ook vandaag weer met een level 1 tot 2 alarm voor veel neerslag, hagel en zware windstoten

Vanaf woensdag neemt de invloed van hoog Winnie wat verder toe en zien we een uitloper ervan ten noorden van de Alpen naar het oosten uitbreiden. Vooral aan de noordkant zal de atmosfeer dan verder tot rust komen spreek verder stabiliseren.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De scheidingslijn tussen de verschillende massa’s als ook het zwabberende front ligt de gehele week over de Alpen  De zuidelijke Alpen hebben vooral nog te maken met vochtigere warmere luchtmassa’s en hier is de kans op een onweersbui dan ook groter.

GFS met de zgn Theta-E kaart voor as vrijdag 12h00. Op deze kaarten zijn mooi de verschillende luchtmassa’s te kennen.

Gisteren eindigden we met de verwachting van een volgende verdere afkoeling vanuit het noorden. Kijken we naar de nieuwe modelprognoses dan lijkt het met de afkoeling wel mee te gaan vallen. We houden boven grote delen van west en midden Europa een vrij vlakke drukverdeling en de kansen op een regen of onweersbui blijven door de dagelijkse gang getriggerd aanwezig.

ECMWF 500 hPa voor dinsdag 9 juli

Mogelijk dat begin volgende week een zwak hoog vanuit het westen de atmosfeer wat kan gaan stabiliseren en de buienkansen wat zullen worden onderdrukt. Ook de temperaturen gaan dan weer wat omhoog. Hieronder de GFS ensembles T850, T2m en neerslag prikpunt Vorarlberg.

In het verdere verloop zien we dan tussen lagen druk op de Atlantische Oceaan / Scandinavië en hogere druk boven zuid Europa een meer zonaal stromingspatroon tot stand komen. De Alpen en zuid Europa blijven ook dan meest aan de warme kant van het geheel en qua temperaturen verandert er niet veel!

GFS T850 hPa anomalie kaart voor zondag 7 juli me de Alpen ook dan aan de warme(re) kant van het geheel

Hoe het één en ander zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen in kaart te brengen. Voor dit moment vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis (act. 17 graden na circa 10 mm neerslag gisteravond) een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 369 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer