Algemeen: De hoogtestroming draait vandaag naar Zuidwest en in de bergen wordt het stormachtig. Op zondag gaat het in de West Alpen sneeuwen en krijgen de zuid Alpen te maken met een Genualaag die hier verse sneeuw zal brengen.

Gisteren hadden de Alpen te maken met een tussenhoog waardoor het vooral in de westelijke Alpen na de verse sneeuw van donderdag geweldig Kaiserwetter was. Het was dan ook genieten op veel plekken! In de Noordoostelijke Alpen waren er nog wat meer wolken aanwezig, maar ook hier klaarde het steeds meer op.

La Plagne (Paradiski), genieten was gisteren met verse sneeuw en veel zon!

La Plagne (Paradiski), De Pistebully’s hadden flink wat werk te doen na de verse sneeuwval, maar met zo’n strak geprepareerde pistes en Kaiserwetter is het puur genieten in het wintersprookje.

satelliet

Een mooi satelliet beeld van gisteren van de Alpen. Goed te zien is hoe de westelijke en zuidelijke Alpen in de zon lagen. Bron: NASA

Vandaag begint de dag op veel plekken redelijk helder met weinig bewolking. Wel hebben we op veel plekken te maken (met name de beschutte dalen) met stevige hochnebel velden waardoor het in de dalen dan ook behoorlijk fris is op sommige plekken. Boven de Hochnebel is het een stuk zachter en schijnt de zon nu nog volop. Het koudste plekje afgelopen nacht was in het Engadin dal in Zwitserland waar het in Segl-Maria (1807 m) vlakbij St. Moritz nu nog zo’n -15 graden onder het vriespunt is.

hochkar-2016_02_06_0820_hu

Prachtig weer hier boven op de Hochkar vanochtend in Oostenrijk met mooie Hochnebel velden in het dal.

hochkoenig-2016_02_06_0820_hu

Ook hier op de Hochkönig in Oostenrijk worden ze vanochtend wakker met Traumhaftes wetter met mooie vergezichten met de verse sneeuw. Op de achtergrond zijn goed de hoge bergen van het Hohe Tauern massief te zien.

In de loop van de dag trekken er langzaam vanuit het zuidwesten wolkenvelden binnen die voor wat diffuser licht zullen zorgen. In de bergen waait het hard en kan de wind van tijd tot tijd stormachtig zijn. Dit kan op sommige plekken voor flinke sneeuw vervrachtingen zorgen. Het blijft op de meeste plekken nog droog met misschien aan het eind van de middag vanuit het zuidwesten wat inzettende sneeuwval in de Walliser en Tessiner Alpen. Het is vrij zacht met op temperaturen die variëren van 2 graden op 2000 meter in het westen tot 5 graden op 2000 meter in het oosten. De nul-graden grens ligt vandaag rond de 2500 a 2600 meter. Tegen de avond begint het dan van het zuidwesten uit te sneeuwen bij een sneeuwvalgrens die rond de 1200 meter zal liggen.

Vandaag

Vandaag staat er nog een stormachtige zuidwestenwind in de bergen. Vanuit het Westen nadert er een front wat tegen de avond de Westelijke Alpen zal gaan bereiken.

Op zondag begint in de bergen nog stormachtig en zorgt een binnentrekkend koufront dan voor meer sneeuwval in met name de westelijke en zuidelijke Alpen. In de loop van de dag zal de sneeuwval zich in eerste instantie intensiveren in de zuidwestelijke Franse Alpen en later ook in de Italiaanse Alpen. Het kan van tijd tot tijd behoorlijk hard doorsneeuwen. In de Noord Alpen blijft het meest droog en is het bewolkt. De harde wind kan in de Oostelijke Alpen tot de avond nog aanhouden en neemt pas in de nacht naar maandag langzaam af wanneer het koufront ook dit deel van de Alpen bereikt. Over het algemeen kunnen we tot maandagmorgen zo’n 20 tot 50 cm aan Neuschnee verwachten in de Westelijke en Zuidelijke Alpen.

Zondag

Zondag zien we dan dat we te maken hebben met een Genualaag boven het noorden van Italië. Dat betekent veel verse sneeuw voor de zuidelijke Alpen.

Vervolgens nadert er vanuit het westen in de loop van maandag naar de dinsdag weer een nieuw koufront die in eerste instantie vooral in de west Alpen en in mindere mate de noord Alpen van wat verse sneeuw gaat voorzien. Richting woensdag zien we dan opnieuw weer een Genualaag onstaan wat in de Italiaanse Alpen weer voor de nodige verse sneeuw kan gaan zorgen. Opnieuw mogen we rekenen op verse sneeuwhoeveelheden van 20 tot 50 cm neuschnee in de West en Zuid Alpen. In de Noord Alpen valt er wat minder en is het met 10 tot 25 cm wel gedaan.

We gaan dus een zeer onstuimige week tegemoet waarbij sneeuw, wind en föhn elkaar in hoog tempo zullen opvolgen. Er gaat met name in de West en Zuid Alpen enorm veel sneeuwvallen waarbij het lawine gevaar sterk zal toenemen, dus blijf op de piste! In totaal kan er in de West en Zuid Alpen tot donderdag zo’n 50 tot maarliefst 150 cm aan verse sneeuw vallen met lokaal ook nog meer!

Bergfex

Dit kaartje geeft de totale hoeveelheid verse sneeuw die er tot komende vrijdag in het Alpengebied gaat vallen. Lokaal gaat het om zeer grote hoeveelheden! Vooral de Franse Alpen en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam zouden wel eens goed kunnen gaan insneeuwen, maar ook in Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg gaat er een mooie verse laag vallen. Het noordoosten van Oostenrijk komt er iets bekaaider vanaf waarbij het met 10 tot 30 cm wel gedaan is, maar ook dit is weer een mooie winterse opfrisser.

Al met al ziet het er voor wat betreft hoeveelheden sneeuw de komende tijd heel goed uit. Komende week is het carnavalsvakantie en de weken daarna trekken ook nog vele mensen richting de Alpen. Eigenlijk overal zullen de condities voor wat betreft sneeuwhoeveelheden uitstekend zijn en dat is natuurlijk heel goed nieuws! Zeker als je het vergelijkt met de sneeuwsituatie de afgelopen kerstvakantie. Voor de mensen die komende week richting de Alpen vertrekken, heel veel plezier en doe voorzichtig en blijf op de piste! Ik kan het niet genoeg benadrukken! Het lawine gevaar zal enorm gaan toenemen komende week. Fijn weekend nog allemaal! En Alaaf!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.528 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen| Onstuimige week waarbij delen volledig zullen insneeuwen”

 • Arnout
  6 februari 2016 at 15:19

  Goedemiddag!
  Ten eerste… Altijd prettig om jullie stukken ge lezen 👍🏻
  Ten tweede… Op de bijgevoegde neerslagkaart valt er in Graz en directe omgeving vooral regen. Verwachten jullie hier dat door neerslagsafkoeling er toch sneeuw kan vallen of blijft het hier in dit deel van Steiermark toch te warm?

  • Sander Engelen
   6 februari 2016 at 18:13

   Persoonlijk denk ik dat Graz net wat te laag ligt voor serieuze sneeuwval, de sneeuwval grens zal in dit deel van de Alpen rond de 600 a 700 meter liggen op zondag. Wellicht later in de week een lagere sneeuwvalgrens, maar of die zo laag komt als Graz is nog even afwachten.

   • Arnout
    6 februari 2016 at 21:45

    Dank je! Gelukkig is het niet ver rijden om er wel van te kunnen genieten.

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer