Advertentie 

Algemeen: onder invloed van laag – Volkmar – met kern boven de Noordzee trekt een koufront met neerslag en stormachtige wind van west naar oost over de Alpen. Op nadering van een tweede koufront wordt het overdag tijdelijke weer even föhnig. In het verdere verloop is het met een krachtige westelijke hoogtestroming  zeer onbestendig waarbij neerslaggebieden en dan weer zachtere en dan weer wat koudere lucht wordt aangevoerd. Vanaf vrijdag draait de stroming naar het zuiden en wordt het opnieuw föhnig, aan de zuidkant nemen de neerslagkansen met een opkomende Südstau dan weer toe.

Halve meter tot meter sneeuw west en zuidelijke Alpen

Gisteren stond geheel zoals verwacht in het teken van een zeer zachte zuidwestelijke en aan de noordkant föhnig weerbeeld. Met de föhn werd het lokaal gewoon weer 19 graden. Deze zachte stroming werd veroorzaakt door een depressie -Udo- op weg is naar de Noordzee.

Gisteren föhn en zeer zacht, Peter Vanmechelen‏ @petvanmechelen melldde: ” Super zonnige skidag met 15°c in #Ehrwald #Tirol”
Ook in Avoriaz  was het zweten in de zachte lucht en met de al warme februari zon. Foto Bas Laros
Avoriaz Foto Bas Laros

Vandaag ligt het systeem boven de Noordzee en een aparte randstoring (laag) luisterend naar de naam Volkmar vinden we boven noordwest Frankrijk terug. Een eerste koufront met neerslag is inmiddels tot over de westelijke Alpen gevorderd en zal vandaag verder naar het oosten trekken. Een tweede koufront volgt in de middag en avond.

De neerslag is op dit moment gevorderd tot over de Duitse Alpen en het westen van Oostenrijk en de aangrenzende Italiaanse Alpen. Vooral in het westen sneeuwt het in de Weststau flink door. In de koudere lucht is de sneeuwvalgrens gedaald tot 1200 a 800 meter, deels sneeuwt het ook tot in de hogere dalen. In het oosten bij aanvang van de sneeuwval sneeuw eerst vanaf 1700 a 1500 meter.

Frontale neerslag op radar rond 08h30. Bron radar WetterOnline.de

In de loop van de dag gaat op nadering van het volgende koufront de intensiteit van de neerslag tijdelijk weer wat afnemen en het wordt even weer föhnig.  Prefrontaal wordt er dan ook wat zachtere lucht aangezogen waardoor de sneeuwvalgrens vandaag tijdelijk weer een aantal honderd meters zal gaan stijgen.

GFS T850hPa vanmiddag 18h00
en de neerslag
Vanmiddag even weer zachter en föhnig in aanloop naar 2e koufront
Sneeuw ook al in het noordwesten van Oostenrijk. Foto @hansterbraak
Foto Peter Vanmechelen‏ @petvanmechelen
Sneeuw ook in Livigno Teola 1880m

Ook morgen woensdag gaat het onbestendig verder en periodiek valt er sneeuw of sneeuwbuien. Omdat achter het tweede koufront een portie nog wat koudere lucht wordt aangevoerd daalt de sneeuwvalgrens in de avond en nacht tot 800 a 400 meter en moet dus ook in de lagere delen met gladheid door sneeuwval worden gerekend.

Het sneeuwt ook in Oberwallis (Obergoms) zoals in Oberwald (1350m)

In middag en avond volgt vanuit het westen dan weer wat zachtere lucht op een warmtefront waardoor de sneeuwvalgrens weer stijgt en algemeen tussen de 1000 en 1500 meter zal uitkomen.

Woensdagmiddag stroomt van het westen uit weer zachtere lucht binnen

De meeste sneeuw wordt in de westelijke en zuidelijke Alpen verwacht, hier kan met gunstige Stau tot donderdagavond 40 tot 70cm gaan vallen. Minder neerslag (sneeuw) valt in het noorden en met name het noordoosten.  Hieronder de verdeling en cumulatie zoals Bergfex die berekent (EC)

Nieuw föhnfase in aantocht

Donderdag verpieterd het warmtefront boven de Alpen en de neerslag gaat er geleidelijk weer uit. de Alpen verblijven ook dan in het overganggebied tussen wat zachtere en koudere lucht. Vrijdag zien we door toedoen van een volgende afzakkende Atlantische depressie richting de Britse Eilanden en een hoogtetrog tot over het Iberische Schiereiland de stroming weer naar zuidwest tot zuid draaien.

Vanaf volgend Föhnfase noordkant, de zuidkant mag zich gaan opmaken voor de nodige neerslag (sneeuw)

Tevens gaan dan de drukverschillen tussen zuid en noord weer toenemen en dat betekent onherroepelijk dat de noordkant een volgende markante zachte Föhnfase gaat krijgen. De zuidelijke Alpen moeten rekenen op een inzettende Südstau en neerslag met een sneeuwvalgrens van 1500 tot 1000 meter. Bij intensieve neerslag kan het ook tot in de dalen kan gaan sneeuwen.

Vooral de westelijke zuidkant gaat vanaf vrijdag maar ook volgende week veel neeslag meepakken. ECMWF cumulatief tot dinsdag 12h00

Zondag maandag trekt de trog afzwakkend in oostelijke richting over de Apen weg en komen we weer in een westelijke hoogtestroming terecht. Het wordt dan weer wat kouder en periodiek kan er wat neerslag gaan vallen, sneeuwvalgrens dan rond de 1000 meter.

ECMWF voor woensdag 9 maart

Kijken we nog wat verder vooruit voor de rest van de week dan blijft het ook dan onbestendig met vooral de eerste dagen die doorstaande krachtige westelijke hoogtestroming. Depressie die meest ten noorden van de Alpen trekken zullen bij tijd en wijlen de neerslag (sneeuw) kansen doen opleven.

Rond het midden van de week nemen de neerslagkansen nog wat verder en kan er met een meer noordelijke stroming ook wat koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen.

ECMWF ensembles centrale Alpennoordkant (EC12)

Hoe dat allemaal (en of) in zijn werk zal gaan is nog onzeker, daarover de komende dagen natuurlijk meer. Zeker is wel dat we vandaag en morgen met een uiterst onbestendig weertype te maken zullen hebben met in de westelijke en zuidelijke Alpen veel sneeuw. Een fijne dat gewenst vanuit Rosswald in Oberwallis, (lichte sneeuw en -1 graad) en graag weer tot morgen.

Sneeuwval Aletsch – Riederlalp
Zelfs in Termen (1020m) is de neerslag in sneeuw overgegaan.

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, eergisteren ook weer 2 doden in Zwitserland (Leukerbad, Titlis) door een val in een gletsjerspleet (35 meter). In alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt een code ORANJE (3) en vandaag en morgen neemt het gevaar door de verse sneeuw en harde wind weer sterk toe!!  Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 786 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Onstuimig Westwindwetter met de nodige verse sneeuw”

 • Karin
  28 februari 2017 at 10:32

  Geen sneeuw in het Val Gardena zoals voorspeld voor vandaag. De zon schijnt zelfs door de wolken. Toch bijzonder. Er klopt dus niets van de voorspellingen. In Alpe di Siusi nu zelfs blauwe lucht! http://www.valgardena.it/it/val-gardena/informazioni-servizi/meteo-livecams/live-webcam/alpe-di-siusi/

 • Johann
  28 februari 2017 at 11:11

  @Karin – Ik weet niet wie dit “voorspelde” maar wij in ieder geval niet dus gelieve dit niet dit op ONZE weerpraatjes toespitsen!

  De dag is nog maar net begonnen en als je ONZE weerberichten volgt dan had je geweten dat in eerste instantie de sneeuw in de westelijke Alpen gaat vallen en zoals ik al schreef vanmorgen is het front pas gevorderd tot over het westen van de oostelijke Alpen! Lees verder het weerbericht nog maar eens door voor de details en kaarten.

 • Evalien
  28 februari 2017 at 11:39

  Bedankt voor elke dag weer een uitgebreid weerbericht! Wij weten nog niet waar we naar toe gaan en wanneer is ook nog niet duidelijk (of 11-3 of 18-3) maar ik vind het leuk om in ieder geval het weer alvast te volgen.

 • Johann
  28 februari 2017 at 11:49

  @Evalien – Thx voor feedback. Tot 11 maart nog ver weg en niets zinnigs over te zeggen. Gezien stromingspatroon zullen de sneeuwcondities verder gaan verbeteren. Komende dagen even afwachten en dan kiezen voor “the best place to be”! Ik heb al wel een paar tips! Gaat mi helemaal goed komen voor 11-18 maart en hoe dan ook blijf vooral onze weerberichten volgen om goed voorbereid te zijn 😉 ! Gr J

  • Evalien
   28 februari 2017 at 11:59

   Nee snap ik hoor, is nog veel te ver weg! Maar alle sneeuw is welkom tot die tijd 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier