Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een randstoring met warmtefront is gisteren met veel neerslag via zuid Duitsland naar de Alpen getrokken en vandaag stroomt via de achterdeur tijdelijk weer wat koudere lucht binnen. In de avond en nacht op maandag krijgen we met een volgend actief warmtefront te maken. Vanaf dinsdag evolueren naar een veel zachter maar ook geleidelijk droger weer type.

Dinsdag inzettende weersverbetering en markant zachter

Een warmtefront trok gisteren met veel neerslag over de Alpen en zorgde opnieuw voor turbulent weer en vooral ook weer voor veel neerslag. In de nog aanwezig koudere lucht viel een groot deel van de neerslag tot in de lagere delen en dalen al sneeuw. Geleidelijk begon met het vorderen van de dag en het instromen van steeds zachtere lucht de sneeuwvalgrens te stijgen en ging de neerslag tot 1000 a 1500 meter in regen over. Inner-alpine en naar het oosten toe sneeuwde het daarentegen tot in de avond en nacht tot een hoogte van 1000 meter verder. Hieronder nog de vlog via FB gistermiddag gemaakt in de tuin in Termen

Rond middernacht lag er weer een mooi dik pak van zo’ 25 cm
Tot middenacht sneeuwde het tot in het Rhonedal Brig (680m)
En ook in Blatten steeds meer sneeuw
Ook in Zermatt heerlijke Winter stemming en volop sneeuw. Foto Maya-Aufdenblatten-Gisler

Hier in Termen ging met het plotseling toenemen van de wind de sneeuwval om  middernacht in regen over en steeg het kwik schlagartig van -1 naar 3 graden en was het met de mooie sneeuwval en sneeuwpracht weer gedaan.

Wind en temperatuursprong gisteravond hier in Termen en sneeuwval overgaand in regenn

Vannacht was het de hele nacht regenachtig, veel wind en 2 tot 3 graden. Dit beeld zien we op dit moment ook in een groot deel van lager gelegen gebieden in de westelijk Alpen.

De sneeuwval heeft lokaal weer voor de nodige problemen gezorgd en dat geldt speciaal voor het (Ober)wallis waar diverse dorpen en gebieden weer van de buitenwereld zijn afgesneden. ook het verkeer ondervond en ondervind veel overlast van de slechte condities en vele sneeuw en op diverse doorgaande wegen geldt een Kettenobligatorium.

Sneeuw sneeuw en nog eens sneeuw ivanmorgen in Samnaun
Samnaun
En veel werk voor de skigebieden en Bergbahnen. Foto Dachsteingletscher-Schladming

Even weer wat kouder
Tijdelijk stroomt er vandaag zondag ook naar het westen toe weer wat koudere lucht binnen en kan de sneeuwvalgrens weer tot 1000 a 700 meter dalen. Op 2000 meter wordt het 0 tot -8 graden (west / oost).

Verder is het vandaag uitermate onbestendig met steeds weer neerslag / sneeuw en vooral ook veel wind. In de loop van de middag en avond gaat de neerslag van het westen op nadering van een volgend warmtefront weer activeren en met het instromen van zachtere lucht gaat de sneeuwvalgrens in de westelijk Alpen weer stijgen.

Warmtefront rukt op, nogmaals veel neerslag
Maandag gaat de zachtere lucht ook in de westelijk delen van de oostelijke Alpen verder terrein winnen en stijgt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1400 meter, naar het oosten toe steeds lagere sneeuwvalgrens.

GFS maandag 12h00 met de zachte lucht die tot over de westelijke Oostentijkse Alpen is gevorderd

De westelijk Alpen vertoeven dan in de meest zachte lucht en hier sneeuwt het vanaf 1500 tot 1800 meter, in de (zuid) westelijke Franse Alpen deels ook tot 2000 a 2200 meter.

Sneeuwvalgrens maandag 12h00. Bron Kachelmannwetter

Met het verdringen van de koudere lucht en het warmtefront gaat er maandag weer het nodige aan neerslag vallen en hogerop weer veel sneeuw.

Tot dinsdag ochtend wordt er nogmaals tussen de 50 en 100 en lokaal tot 120 cm aan verse sneeuw verwacht. In de lagere delen zal door de zware sneeuw en later ook regen minder accumulatie plaatsvinden en vooral maandag een inklinken van het sneeuwdek!.

Het moge duidelijk zijn dat door de zeer wisselende condities en de vele neerslag (sneeuw) het lawinegevaar groot tot zeer groot is (code ROOD). Blijf dus op de pistes en volg de aanwijzingen van de skigebieden op

Verder moet ook het verkeer in de Alpen rekening houden met veel overlast door sneeuw, lawinegevaar, en vanaf morgen in de lagere gelegen gebieden ook steenslag en modderstromen of wateroverlast!

Hogedruk, föhn en vooral in de bergen zachtIn de loop van de woensdag komen we aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog dieper in de  zachtere lucht en gaat het ook in de oostelijke Alpen flink opwarmen. Deze opwarming krijgt ook nog een ondersteuning van een opkomende Südföhn. In de bergen gaat een inkomende warme hoogterug voor een markante opwarming zorgen.

Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik donderdag aan de noordkant naar 6 tot 9 graden en de vorstgrens naar circa 2700 meter. Algemeen kouder is het dan juist aan de zuidkant van de Alpen. In de dalen en het laagland gaan de Hochnebel en mist kansen weer toenemen en onder de grijze deken (inversie) is het eveneens een stuk kouder.

T850 hPa centrale Alpennoordkant
en de vorstgrens

De wintersporters mogen zich vanaf dinsdag verheugen op eindelijk eens weer wat stabieler en vooral zonniger weer. Met volop sneeuw en in de droge lucht (lage dauwpunten) mogen we uitgaan van prima wintersport en sneeuw / piste condities.

Inschuivende hoogtetrog / koufront 
In de loop van de donderdag avond en vrijdag krijgen we te maken met de inschuivende hoogetrog en een koufront. Van het westen en zuiden uit neemt de bewolking weer toe en na föhn einde op koufront volgt dan weer nieuw neerslag. Sneeuwvalgrens dan weer dalend naar 1000 tot 700 meter.

Inkomende hoogtetrog en koufront vrijdag ochtend 06h00

Met het afsnoeren van een apart laag richting de Middellandse Zee en een inkomend nieuw hoog wordt het in het weekend van west naar oost weer droog en gaat de zon weer steeds meer speelruimte krijgen. Zaterdag gaat koud verlopen, zondag in de bergen weer iets oplopende temperaturen.  In de dalen en het Alpenlaagland dan weer toenemende Hochnebel en mist kansen!

Weekend staat in het teken van hogedruk, met de as ten noorden van de Alpen is het dan vooral op zaterdag koud

Met de start van de nieuwe week schuift het hoog geleidelijk wat verder naar het oosten door en kan vooral op hoogte weer zachtere lucht gaan binnestromen. In het verdere verloop van de week worden de verwachtingen zeer onzeker en zijn zowel koudere als zachtere oplossingen mogelijk. De volgende dagen maar eens kijk in welke richting het dan daadwerkelijk gaat.

Tot zover voor dit moment, meer weer en updates vind je op Facebook en op Twitter. Verder nog even onze weermannen bij de Bergsportdag in de Jaarbeurs Utrecht – Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) -succes gewenst met hun lezingen! Zie – hier

Flachau – Snow Space Salzburg 
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg. Vanaf vandaag zondag zal Alpenweerman te vinden zijn in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.

Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!

Helaas moeten we ons bezoek aan Zermatt – Matterhorn Paradise wat we voor dit weekend gepland hadden door het verwachte slechte weer (sneeuwval) en de verwachte verbindingsproblemen via het Mattertal (Visp – Täsch – Zermatt) cancelen. Dit gaan we echter deze winter zeker nog goedmaken!

Lawinegevaar

Lawine gevaar momenteel ORANJE. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes! Dat het snel mis kan gaan ondervonden eergisteren twee varianten skiërs die in Wallis (skigebied Ovronnaz) op 1700 meter door een lawine werden verrast. De man overleefde, de vrouw (31) is aan de zware verwondingen overleden.

Lawinenschutz Simplongebied Foto Patrick Henzen (Oberwallis)

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.093 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Onstuimig met veel sneeuw /regen. Geleidelijk zachter”

 • Dries Livigno
  21 januari 2018 at 18:53

  Dag Johann, wat een dag vertrokken uit Sargans in de gietende regen bij +4 graden. Een goede keuze gemaakt om niet te wachten tot de Ofenpad zou open gaan.
  Via Chur, Sankg Moritz, Tirano en Bormio zo in Livigno aangekomen.
  De rit van 250 km heeft 6 uren geduurd en is over 3 passen gegaan.
  Eindelijk aangekomen en deze nacht is Livigno van de buitenwereld afgesloten.

  • Johann
   21 januari 2018 at 22:19

   Zat erin dat er problemen zouden gaan komen! Goed op de situatie ingespeeld!! Hier in Oberwallis ook chaotische toestanden. Vanmiddag de toegang tot ons chalet weer enigszins vrijgemaakt. Uren lang door meters sneeuw heen ploegen en scheppen! Morgen verder

 • MrB
  21 januari 2018 at 21:56

  Hallo Johann,

  Is er al wat te zeggen betreft het weer voor de voorjaarsvakantie ( voor mij over 3 weken) of is dit nog te vroeg?

  • Dries Livigno
   21 januari 2018 at 22:00

   Veel te vroeg. Soms is het moeilijk om het weer enkele dagen op voorhand te voorspellen. De website blijven volgen is de boodschap

  • Johann
   21 januari 2018 at 22:20

   Ik sluit me helemaal bij het antwoord van Dries aan 😉

 • MrB
  22 januari 2018 at 10:42

  Had al zo vermoeden. Bedankt voor het antwoord. Volgen doe ik zeker.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier