Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de zuidkant van een omvangrijk lagedrukgebied boven noord Europa –Evi – hebben de Alpen de komende dagen te maken met een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee dan weer koudere en dan weer zachtere vochtige lucht wordt aangevoerd.

Veel sneeuw westelijke Alpen

Gisteren viel er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam sneeuw of sneeuwbuien, elders klaarde het flink op en aan de zuidkant was het door de Nordföhn overwegend zonnig. Hier werden dan ook de hoogste temperaturen gehaald en lokaal werd het rond de lago’s zelfs bijna 14 graden. Inner-alpine met wat föhn tot 8 graden en koudere 0 tot  5 graden aan de noordkant van de Alpen.

Voor de zekerheid toch alvast maar wat sneeuw van het dak ruimen! Foto via Bettmeralp Hotel Slalom / Aletsch Arena
Sneeuw genoeg ern er komt de komende dagen nog een hele vracht bij. Zermatt, photocredit BEST WESTERN Alpen Resort Hotel Zermatt

In de middag opkomende warmtefront neerslag (sneeuw)
Vandaag verandert er in eerste instantie niet veel aan dit weerbeeld, vooral aan de noordoost kant van de Alpenhoofdkam valt nog wat sneeuw of sneeuwbuien. Elders is het meest droog en opgeklaard en de zuidkant mag zich weer verheugen op veel zon. In de loop van de middag neemt de neerslag langs de noordoostelijke Alpenhoofdkam geleidelijk af.

De westelijke Alpen krijgen daarentegen te maken met opkomend bewolking en sneeuwval welke zich tot de avond tot over de westelijke oostelijke Alpen uitbreidt. Deze weersverslechtering hangt samen met een warmtefront behorend bij een randstoring die van Engeland naar het zuiden van Duitsland koerst.

Radarbeeld 09h10. Via WetterOnline.de

Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het vanaf 600 tot 800 meter maar met het instromen van wat zachter lucht stijgt deze aan de noordkant van de Alpenhoofdkam naar circa  800 tot 1200 meter.

Het zwerk in de Franse Alpen is al geheel dicht getrokken en lang zal het niet meer duren voordat het gaat sneeuwen. Tignes
Courchevel

Inner alpin en in de beschutte dalen alsook in de westelijke oostelijke Alpen sneeuwt het meest tot in het dal (600 meter).  Op 2000 meter vriest een een graad of 8 tot 10, in het westen vandaag tot -2 graden stijgend

Naar het oosten toe schijnt ook nog de zon- Seefeld Tirol
Ook in de zuidelijke Walliser Alpen is het (nog even) opgeklaard. Foto Wasenalp – Tanj Hess

In de loop van de nacht op zondag  dan ook aan de westelijke noordkant tijdelijk weer wat dalend op en na passage van een (zwak) koufront. Droog blijft het in de oostelijke Oostenrijkse deelstaten en het zuidoosten. De sneeuwvalgrens  ligt zondag meest tussen de 500 a 1000 meter. Geleidelijk wint de zachtere lucht in avond en nacht op maandag in het westen nog wat verder terrein en stijgt naar 800 tot 1300 en lokaal 1500 meter.

Inneralpin ook hier nog langere tijd sneeuw tot in de dalen en datzelfde geldt voor de oostelijke neerslaggebieden. In de westelijke Alpen sneeuwt het maandag vanaf 1200 tot 1800, inner-alpine ook hier eerst nog sneeuw tot in het dal.

Sneeuwvalgrens zondagavond 23h00 Bron Kachelmannwetter Swiss HD model

In het oosten stijgt de sneeuwvalgrens in de loop van maandag naar 1500 tot 900 meer meter, in het oosten en zuidoosten in de nog aanwezige koudere lucht ook dan nog sneeuw tot in de lagere delen en dalen.

Onstuimig, veel neerslag / sneeuw
De westelijke wind ook weer aantrekken tot hard of stormachtig met in de bergen storm en daar zal tot begin volgende week niet veel aan veranderen. Al met al dit weekend dus slechte weer en wintersport condities en ook het lawinegevaar gaat weer sterk toenemen! Verder zal vooral in de westelijke Alpen door de zware sneeuwval en het toenemende lawinegevaar ook weer de nodige overlast voor het verkeer gaan ontstaan en zullen wegen of passen worden gesloten. Diverse weerwaarschuwingen voor extreme sneeuwval en ook weer stormachtige wind zijn sinds gisteren uitgegeven

Overzicht weeralarmen per land zie – HIER –

Nu reeds worden er maatregelen in die richting getroffen! Mocht je onderweg gaan van of naar de Alpen of in de Alpen houd dan goed de (lokale) berichtgeving in de gaten Het moge verder duidelijk zijn dat een goede winteruitrusting een “must” is, overigens geldt dat gedurende de gehele winterperioden (goede winterbanden, sneeuwkettingen in de kofferbak).

Tot en met dinsdagochtend gaat er in de Weststau gebieden boven de 1500 a 1800 meter 100 tot 170 cm aan verse sneeuw bijvallen.

Dinsdag is het ergste dan weer voorbij, laatste neerslag  (buien) dan vooral nog langs de noordelijke oostelijke Alpenhoofdkam. Sneeuwvalgrens meest zo tussen de 1000  en 1600 meter, in de oostelijke gebieden sneeuw tot in de lagere delen en dalen (600 meter) In de loop van de dag van het westen uit dan geleidelijk droog en in het westen toenemend zonnig.

Vooral in de bergen zachter
Vervolgens geraken we tussen hogedruk boven de Middellandse Zee en lage druk boven de Atlantische Oceaan tot over Scandinavie in een zuidwestelijke hoogtestroming. Een inkomende warme hoogterug zorgt daarbij vooral in de bergen voor een markante thermische opleving met een vorstgrens die naar 3000 meter gaat stijgen. Door toenemende drukverschillen tussen zuid en noord (drukoverschot zuid – noord) wordt het aan de noordkant geleidelijk föhnig.

GFST850 hpA voor woensdagavond met de zachtere zuidwestelijke stroming

De aangevoerde lucht is weliswaar een stuk zachter maar ook een heel stuk droger en voor de wintersporters breken er eindelijk betere tijden aan. Met veel zon en zeer aangename temperaturen wordt het Kaiserwetter met prima sneeuw,  piste en terras condities!

Met de föhn kan het kwik aan de noordkant tot 10 a 13 graden oplopen, algemeen kouder is het in de lagere delen en aan de Alpenzuidkant. Tevens krijgen we ook weer te maken met Hochnebel en mist!

Hoogtetrog
Na verwachting houdt dit weerbeeld tot het einde van de week aan voordat in de loop van de vrijdag de Atlantische hoogtetrog de Alpen binnentrekt. In eerste instantie zien we in de nacht van donderdag op vrijdag de Staubewolking in de zuidelijke westelijk Alpen steeds dikker worden gevolgd door eerste neerslag.

Vrijdag inkomend hoogtetrog, na föhneinde opkomende sneeuwval

Vrijdag overdag breidt de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen uit een na föhneinde gaat het op het koufront ook aan de noordkant regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht van 1400 a 1500 meter naar 1000 tot 800 meter. Aan de zuidkant sneeuw meest onder de 1000 meter.

In de loop van het weekend snoert het zuidelijke deel van de hoogtetrog richting de Middellandse Zee af en met een naar oost tot noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan weer drogere en vrij koude lucht vanuit oost Europa aangevoerd. (kaart hieronder voor de zaterdagmiddag

Een inkomend Atlantische hoog gaat dan weer voor stabiele condities zorgen en in de bergen gaat de zon weer volop schijnen. Met de hoge temperaturen is het dan echter voorbij en we kunnen dan spreken van stabiel winters hogedrukweer. Vooral in de nachten en ochtend wordt het onder een heldere hemel zeer koud met strenge tot zeer strenge vorst!

Rustig winterweer
In het verder verloop zou het onder hogedruk, GFS berekent zelf een machtig hogedruk bastion (kerndruk oplopend tot 1045 hPa) boven west Europa rustig verder moeten gaan met vooral in de bergen heel veel zon.

In de dalen en het Alpenlaagland dan wel weer (hardnekkige) Hochnebel en mist en onder  de uitgesproken subsidentie inversie kan het in de onderste luchtlagen dan flink gaan afkoelen.

Ook het ECMWF gaat aardig mee me de ontwikkelingen zoals hier boven beschreven, het bolwerk van hogedruk komt echter door een wat zuidelijker koersen zonale jet wat minder goed uit de verf!

Hoe dit allemaal precies gaat verlopen en natuurlijk hoe het met de sneeuwval dit weekend en maandag verder gaat gaan we de komende tijd vervolgen. Ik zou zeggen mis niets en blijf volgen ook op Twitter en Facebook.

Vanuit de Walliser Alpen, het is nog droog een fijne dag gewenst en tot later. Ciao

Flachau – Snow Space Salzburg 
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg. Vanaf aankomende zondag zal Alpenweerman te vinden zijn in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.

Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!

Helaas moeten we ons bezoek aan Zermatt – Matterhorn Paradise wat we voor dit weekend gepland hadden door het verwachte slechte weer (sneeuwval) en de verwachte verbindingsproblemen via het Mattertal (Visp – Täsch – Zermatt) cancelen. Dit gaan we echter deze winter zeker nog goedmaken!

Lawinegevaar

Lawine gevaar momenteel ORANJE. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes! Dat het snel mis kan gaan ondervonden eergisteren twee varianten skiërs die in Wallis (skigebied Ovronnaz) op 1700 meter door een lawine werden verrast. De man overleefde, de vrouw (31) is aan de zware verwondingen overleden.

Lawinenschutz Simplongebied Foto Patrick Henzen (Oberwallis)

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.332 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Onstuimig, nogmaals 100 tot 150cm sneeuw WestStau gebieden”

 • Dries Livigno
  20 januari 2018 at 21:00

  Wordt er zware sneeuwval verwacht voor de omgeving Zenez, Ofenpas in kanton Graubünden? Morgenvroeg sneeuwkettingen opleggen om Ofenpas op te rijden? Kwestie om juiste kledij aan te hebben en het gerief klaar te leggen in de koffer.
  Vertrek uit Sargans rond 09.00 uur.
  Bedankt alvast.

 • Johann
  20 januari 2018 at 21:14

  In hoeverre er een Kettenobligtaorim zal -of moet worden afgekondigd kan ik je niet zeggen. Er gaat iig ook hier het nodige aan sneeuw vallen. Morgenmiddag tijdelijk droog en opgeklaard. Ik zou zeggen goed de verkeers en weer informatie in de gaten houden!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier