Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In de Alpen hebben ze momenteel te maken met een onstuimige weerfase waarbij er veel wind staat en de ene na de andere storing over trekt. Daarbij valt er ook flink wat sneeuw, al is dit met name op grotere hoogtes het geval.

Komende week hebben deze machines flink wat werk te doen met de verse sneeuwval! Foto: Bram Rietveld (https://www.bmrd.nl/)

Vandaag

Vandaag trekt een neerslag front van west naar oost over het Alpengebied heen. Daarbij valt er vooral in de westelijke Alpen veel neerslag, maar ook in het noordoosten mogen ze rekenen op neerslag. De Italiaanse Alpen houden het meest droog. De sneeuwvalgrens ligt in de westelijke Alpen vandaag zo rond de 1800 tot 2000 m hoogte die in de loop van de dag zal zakken richting de 1500 m. In het noordoosten valt er sneeuw vanaf 1500 tot 1800 m hoogte. De hoeveelheden variëren van 5 tot 15 cm in de noordoostelijke Alpen tot 10 tot 40 cm in de westelijke Alpen. Bekijk hier alle weerkaarten.

De totale hoeveelheid verse sneeuw komende twee dagen in de Alpen.

Morgen en zaterdag

Komende nacht trekt er opnieuw een neerslagfront de Alpen binnen vanuit het westen tot noordwesten. De sneeuwvalgrens ligt daarbij op vergelijkbare hoogtes als de dag ervoor. In het zuiden blijft het meest droog. In de bergen staat nog altijd een krachtige tot stormachtige noordwestenwind.

Na het passeren van het neerslag front trekt met nauwelijks pauze een nieuw zeer krachtig neerslagfront vanuit het noordwesten de Alpen binnen waarbij met name in de noordwestelijke Alpen in Frankrijk en Zwitserland enorme hoeveelheden sneeuw kunnen gaan vallen.

In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens nog wat hoger, maar deze zakt naarmate de tijd vordert steeds verder naar beneden.

Met name in Zwitserland en Oostenrijk is dat het geval. In de Franse Alpen ligt de sneeuwvalgrens het hoogst met waarden tussen de 1200 en 1700 m hoogte. In Zwitserland en Oostenrijk ligt deze lager en valt vanaf 700 a 1200 m de neerslag als sneeuw.

Er kan in korte tijd zeer veel sneeuw gaan vallen met name in de westelijke Alpen. Er kan op grote schaal zo’n 30 tot 70 cm neuschnee vallen waarbij grotere hoeveelheden zeker niet zijn uitgesloten.

In Oostenrijk zal de sneeuwval minder zijn met 10 tot 50 cm verse sneeuw waarbij de hoogste waarden zijn weggelegd voor Vorarlberg. In Tirol en Salzburgerland zal het eerder in de orde van 10 tot 20 cm sneeuw zijn. Gedurende de zaterdagmiddag trekt een tussenhoog dan de Alpen binnen en klaart het snel op en zal de zon tevoorschijn komen.

Komende week kunnen we waarschijnlijk weer van dit soort mooie plaatjes schieten! Foto: Bram Rietveld (https://www.bmrd.nl/)

Zondag

Op zondag volgt dan vanuit het westen dan wederom een nieuw (warmte)front waarbij er opnieuw neerslag gaat vallen met hogerop sneeuw. Met name de noordwestelijke staugebieden kunnen rekenen op de neerslag. De sneeuwvalgrens ligt dan helaas weer wat hoger dan op de zaterdag.

Deze zal varieren tussen de 1400 en 1800 m hoogte. De hoeveelheden zijn wel beduidend minder dan op de zaterdag. Wederom houden de zo door droogte geplaagde zuidelijke Italiaanse Alpen het droog en meest zonnig. Bekijk hier alle weerkaarten.

Volgende week

Komende week houdt de westelijke stroming nog even aan waarbij er op maandag opnieuw een neerslagfront de westelijke Alpen binnen trekt, mogelijk nu ook met neerslag en sneeuw voor Italië. De sneeuwvalgrens zal met deze stroming niet tot onder in de meeste dalen liggen, maar als men een skigebied zoekt wat tot grotere hoogtes rijkt, zal met komende tijd meer dan genoeg sneeuw vallen.

Eigenlijk valt boven de 1800 m komende tijd vrijwel alle neerslag in de vorm van sneeuw en zullen de sneeuwcondities tot ver in maart prima zijn. Vanaf dinsdag lijkt het tijdelijk iets rustiger te worden waarbij het droger zal worden.


LEES OOK:

(Visited 5.387 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier