Algemeen; de Alpen profiteren nog van de aanvoer van droge en vrij warme luchtmassa’s vanuit het zuidwesten van Europa. Vooral donderdag en vrijdag kan het kwik nog even flink pieken. In het weekend krijgen we te maken met een Wetter en Temperatursturz en er gaat ook nog eens (heel) veel neerslag vallen.

Lokaal meer dan 200 mm neerslag, sneeuw in het hooggebergte

De Alpen genieten deze dagen nog van fraai zomerweer. Geniet er nog maar even van want vanaf vrijdag gaat het roer om.
Deze dagen nog meer even genieten van het mooie Alpen en bergweer. Vanaf vrijdag is het over en uit! Blik vanmorgen vanaf het Folluhorn (2656m) over het Simplongebied . In het midden Rosswald, rechts het Rhonedal. Op de achtergrond de Simplon met daarachter oa het Monte Rosa massief en nog net het topje van de Matterhorn
Koude polaire lucht stroomt aan de oostflank van een Atlantische hoog vrijdag helemaal naar het zuiden en boven het warme water van de centrale Middellandse Zee ontwikkeld zich boven de Golf van Genua een apart laag.
Dit laag trekt vervolgens in het weekend en begin volgende week naar Polen en heeft daarmee de kenmerken van een zgn Vb laag. Deze koers (gedefinieerd door de Duitse Meteorol Bebber) staat garant voor (extreem) veel neerslag welke in eerste instantie in de de Südstau van de Alpen zal gaan vallen.
Met name het Tessin krijgt dan altijd te maken met veel neerslag maar ook elders belooft het een (zeer) natte bedoeling te gaan worden.Er worden neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 mm berekend en lokaal ook nog veel meer (Tessin)
ECMWF 240 mm neerslag Tessin Bron Kachelmannwetter.com
Voor het meelopende koufront uit kan het in de oostelijke regionen (Oostenrijk) met de aanvoer van zeer warme lucht uit de Middellandse Zee nogmaals zeer warm worden met maxima van 30 tot 34 graden. De warmte krijgt nog een extra impuls door een opstekende stormachtige Südföhn met in de bergen Föhnstorm.
En of dit alles nog niet genoeg is krijgen we in het strijdtoneel tussen de zeer warme lucht uit het zuiden en de veel koudere lucht uit het noorden ook nog eens te maken met (zware) regen en onweersbuien!
Achter het koufront in de koudere gemengde polaire luchtmassa’s gaat het een heel stuk afkoelen en daalt de sneeuwvalgrens naar 2200 tot 1800 meter.  Accumulatie vindt plaats vanaf circa 2200 a 2400 meter en hier wordt het winters!
Met de start en het verder naar het NO wegtrekken van het Vb laag keert de rust weer langzaam terug en gaat ook de neerslag er uit. Hete blijft echter vrij koel en onbestendig en nieuwe warmte lijkt voorlopig geen thema meer.
Mogelijk dat tegen het einde van de week het Azoren hoog zijn vleugels weer tot over centraal Europa en de Alpen gaat uitslaan. Tot zover voor dit moment, meer morgen in een nieuw Alpenweerbericht verzorgd door Sander en verder natuurlijk de dagelijkse updates via onze sociale media en met name Twitter. Voor nu een fijne dag gewenst en ciao vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis!

 

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Zomerse dagen, weekend afkoeling
Volgend artikelAlpen – Na een mooie dag wacht een nat weekend
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.

7 REACTIES

 1. Beste Johan,

  Het is misschien nog te vroeg en koffiedik kijken……Maar heb jij een 1e indicatie hoe het weer er vanaf half september zou kunnen uitzien in de streek Vorarlberg/Kleinwalsertal?

  Groet,
  Etienne.

  • Helaas Etiene, daarover valt op dit moment nog helemaal niets te zeggen. Het enige wat ik daartoe kan bijdragen is dat, uitgaande van de maandelijkse ECMWF prognoses, de warmte anomalie lijkt aan te houden en september boven “normaal” zou moeten gaan verlopen vwb temperaturen en de neerslaghoeveelheden rond normaal zouden gaan uitkomen. Voor het weer in detail zegt dit natuurlijk helemaal niets. Afwachten dus maar. Gr J

  • Wij overnachten nu in Duitsland (Kempten) en rijden morgen door naar Noord Italië. Verstandig hier langer te blijven denkt u? Het klinkt heftig wat eraan komt morgen? Groeten, lisanne

   • Lastig, ligt er ook een beetje aan waar je precies zti?!. Vandaag heeft het daar lokaal behoorlijk gespookt en spookt het nog (zware onweersbuien). Ook morgen gaat er met name in de Staugebieden aanhoudend en intensief neerslag vallen al of niet in combinatie van onweersbuien. Vanaf zondag is het ergste dan voorbij. Evt morgenochtend eerst even de situatie bekijken en dan besluiten of nog even wacht met doorreizen. Succes en Gr J

    • Bedankt voor uw uitgebreide reacties 🙂 we rijden (althans dat was het plan) van Kempten naar Peschiera del Garda via Innsbruck >> Bozen en dan door naar beneden…

   • Onderstaand de neerslaghoeveelheden die verwacht worden in CH en Oostenrijk dit weeken. Lokaal 300mm (inmiddels al lokaal 50 tot 100mm gevallen) Dit kan regionaal / lokaal problemen gaan opleveren!!

Comments are closed.