Alpen - Onstabiel en vooral noordelijke Alpen tijdelijk kouder
Algemeen: door invloed van een hoogtelaag boven de Middellandse Zee hebben de Alpen te maken met een onstabiele opbouw van de atmosfeer. Een apart hoogtelaagje zorgt vandaag voor een extra trigger van bewolking en buien. Donderdag na koufrontpassage in het noorden tijdelijk kouder, vanaf vrijdag weer toenemende hogedruk en overgang naar zonnig en zeer zacht voorjaarsweer.
Weekend weer zeer zacht lenteweer
Gisteren hadden we te maken met een onstabiele opbouw van de atmosfeer en mede door de instroom van vochtige warme lucht vanuit het zuidoosten op hoogte (hoogtelaag Middellandse Zee) ontstonden er ondersteund door de dagelijkse gang diverse regen en onweersbuien die nog nog eens extra energie kregen door orografische triggering (stijging lucht bergen).
De aangevoerde lucht was zeer zacht en dat resulteerde in middag tempeaturen van 18 tot 24 graden. Ook in de bergen was het vrij zacht met een nulgradengrens meest tussen de 2500 en 2800 meter.
Buien door dagelijkse gang / hoogtelaag
De dinsdag staat eveneens in het teken van onstabiele luchtmassa’s die in eerste instantie vooral aan de noordkant van de Alpen voor neerslag (buien) zorgen. Tussen de buien door zal echter echter ook de zon te zien waarbij de meeste opklaringen voor het Alpenlaag en middelland bestemd blijven. Meer naar het westen en zuidwesten is het met meer zon een stuk vriendelijker en overwegend droog.
In de loop van de dag neemt de onstabiliteit door toedoen van een hoogtelaagje boven zuid Duitsland als ook door het hoogtelaag boven noord Italië ook in het zuiden en naar het westen geleidelijk weer toe. In het noorden stroomt er geleidelijk wat koelere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens tot circa 1500 a 1700 meter. Het nulgradenniveau komt rond de 2000 meter te liggen. Zachter maar eveneens onbestendig is het in alle hoogtes het oosten en zuidoosten van de Alpen.
Woensdag neemt in de westelijke Alpen de invloed van hogedruk geleidelijk weer toe, de oostelijke Alpen houden nog last van instabiele en vochtiger luchtmassa’s. Terwijl het weerbeeld in de westelijke Alpen met het vorderen van de dag steeds verder opknapt houden de de oostelijke Alpen nog meer bewolking en ook nog (buiige) neerslag te maken. In de koudere lucht aan de noordkant kan het dan lokaal tot 1500 a 1200 meter sneeuwen.
Koufront, in noorden tijdelijk markant kouder
Donderdagnacht en ochtend gaat een koufront vanuit het noordwesten nog wat koelere lucht aanvoeren. Omdat de lucht vrij droog is en door de nabijheid van een uitloper van een Brits hoog wordt er niet veel neerslag berekend. Het zwaartepunt zal langs de centrale en vooral de oostelijke Alpennoordkant komen te liggen. Hier kan 5 tot 15mm neerslag gaan vallen, lokaal in de Stau 20 tot 30mm, waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1000 a 800 meter kan dalen.
In de loop van de dag gaat het door verdere luchtdrukstijgingen van west naar oost opklaren en ook in het oosten gaat de neerslag er weer uit. In de nacht op vrijdag volgt dan onder regime van het afzakkende “Britse” hoog weer veel zachtere lucht.
Zeer zacht en zonnig lenteweer weekend
In het weekend zakt het Britse hoog met zijn zwaartepunt verder weg richting oost Europa en de Balkan. Boven de Atlantische Oceaan zien we dan een hoogtetrog ten westen van de Britse eilanden en Spanje afzakken waarbij zondag-maandag een apart hoogtelaag richting Portugal gaat afsnoeren.
Tussen het hoog en de hoogtetrog (laag) krijgen we met een in kracht toenemende zuidwestelijke tot zuidelijke hoogtestroming te maken. Terwijl de lucht aan de westelijke zuidkant vanaf zondag geleidelijk begint te stuwen wordt het aan de noordkant in de loop van het weekend weer föhnig. In de zachte lucht en met de föhn kan het kwik dan weer tot zomerse waardes gaan oplopen.
Aanhoudend zeer zacht
Diegenen die nog hopen op een verlate kou-inval met sneeuw moeten we ook vandaag weer teleurstellen. Uitgaande van de modeluitdraai van de afgelopen dagen en ook weer van vanmorgen verandert er niet veel aan de bovengenoemde drukverdeling en de overwegend zuidelijke hoogtestroming.
Het blijft dus ook op de langere termijn zacht tot zeer zacht waarbij ook de föhn en ook Südstau een prominente rol gaan spelen. Mogelijk dag de hoogtetrog donderdag of vrijdag dan tot over de westelijke Alpen weet door te dringen en van het westen en zuiden uit koelere lucht kan gaan binnendringen.
Donderdag dus even wat kouder in het noorden met wat sneeuw in de bergen, vanaf vrijdag weer snelle opwarming en waarschijnlijk tot het einde van de volgende week (zeer) zacht en toenemend föhnig. Of tegen het weekend en in aanloop van de paas vakanties (Nederland) de koudere lucht weer terrein kan gaan winnen gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis, een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Lawinegevaar
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
2 Reactie op “Alpen – Onstabiel en vooral noordelijke Alpen tijdelijk kouder”
Comments are closed.
Goedemorgen Alpenweerman,
Al een aantal dagen aan je weerbericht gekluisterd om te voorspellingen van komende weekend te volgen. Wij willen vrijdag, zaterdag en zondag nog even gaan touren ergens in de alpen. Waar verwacht jij de beste condities in deze dagen? Verwacht je rondom Regio Grossglockner zonnig weer? Of is de kans op wat achterblijvende bewolking daar groter?
@Stefan Het weekend belooft uitstekend te gaan worden om te touren. De beste condities vind je in een gebied uitstrekkend vanaf de Piemontse Alpe tot over het Aosta en de de (zuidelijke) Walliser Alpen alwaar 20 tot 40cm Neuschnee gevallen. Verder is het droog, volop zon en prima temperaturen! Wel dient er rekening gehouden te worden met de vorming van stapelwolken boven de bergen door dagelijkse gang. -J-