Advertentie



 

Algemeen; achter een zwak koufront hebben we te maken met een westelijke hoogtestroming waarmee onstabiele luchtmassa’s worden aangevoerd. Tijdens het weekend draait de hoogtestroming naar het noordwesten en wordt vooral aan noordkant weer koudere polaire lucht aangevoerd. Volgende week overgang naar stabieler hogedrukweer en geleidelijk oplopende temperaturen

Tijdens de IJsheiligen opnieuw kouder

Een zwak warmte front gevolgd door een zwak koufront is gisteren de westelijke Alpen binnen getrokken. Na een Südföhnfase begon het later op de dag op passage van het koufront vooral in de westelijke Alpen te regenen en boven de 1600 a 2000 meter te sneeuwen. De oostelijke Alpen en met name de oostelijke regionen hielden het nog meesttijds droog. Grote verliezer was gisteren de zon en in onder de bewolking en in de neerslag pakten de temperaturen heel bescheiden uit.

Zugspitze, in de ochtend begon het weer te sneeuwen en doet nog weinig aan de lente denken
Voorlopig wordt dat nog niks met lente en terrasjesweer. Winterse Hotel des Glaciers in de The Hautes Alpes vanmorgen
Hotel Glaciers The Hautes Alpes
Hotel Glaciers The Hautes Alpes
In totaal viel er in Oberwallis zo’n 10 mm aan neerslag. Ook op Rosswald was het vanmorgen weer winters ontwaken met een vers pak sneeuw. Webcam Alpenweerman Chalet Bergfriede (1800m)

Vandaag donderdag hebben de oostelijke Alpen eerst nog te maken met het naar het oosten wegtrekkende front en neerslag. Elders heeft zich achter het front een Westwetterlage ingesteld waarmee wat drogere lucht wordt aangevoerd.

Een aparte neerslag zone trekt de westelijke Alpen binnen, de oostelijke Alpen hebben nog te maken met het wegtrekkende koufront. Sowieso is de atmosfeer onstabiel van opbouw en dat resulteert tevens in de ontwikkeling van enkele buien. Tussen de bedrijven door zal echter ook de zon acte de présence geven.

In de wat koelere lucht sneeuwt het vanaf 1500 met in het oosten en tot 2000 meter langs de zuidkant. De maxima stijgen  al naar gelang zon, bewolking en -of neerslag naar waardes tussen 8 en 16 graden. In de bergen pendelt het nulgraden rond de 2100 meter. Bij dit alles staat een matige tot sterke wind uit westelijke richtingen.geven.

Radarbeeld west Europa 08h40. Bron WetterOnline.de

Vrijdag lijkt wat betere papieren te hebben en de zon zal meer ruimt krijgen. Met een meer zuidwestelijke hoogtestroming wordt er dan weer wat zachtere lucht aangevoerd en kan het kwik met de zon oplopen naar 15 tot 20 graden en lokaal zijn met föhn effecten (Rhonedal) 22 tot a 24 graden mogelijk. Geheel stabiel is het echter ook dan niet en met name door de dagelijkse gang kunnen stapelwolken lokaal het buien stadium bereiken. Sneeuwvalgrens vrijdag algemeen tussen de 1800 en 2300 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

Nogmaals polaire lucht
In het weekend krijgen we te maken met een volgende weersverslechtering. Samenhangend met een sturend (hoogte)laag boven de Noorse Zee trekt een aparte randstoring vanaf de Atlantische Oceaan het Europese continent op en koerst via de zuidelijke Benelux naar Duitsland. Het daarmee samengaande frontensysteem en neerslag bereikt zaterdag de Alpen.

UKMO voor zaterdag met het laag en de fronten die opnieuw een koudere en vooral aan de noordkant onbestendige weerfase gaan inluiden

Zaterdag is het naar het oosten toe eerst nog droog en opgeklaard maar al gauw neemt de bewolking toe en volgen er net als al in het westen buien waarbij ook onweer kan voorkomen. Met het instromen van weer koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens later op de dag van 2000 naar 1400 tot 1200 meter. In de oostelijke Alpen in de nog warmere lucht algemeen nog zachter en hogere sneeuwvalgrens. In de oostelijke regionen als ook in het zuiden kan het kwik zaterdag nog even pieken naar 20 tot 24 graden.

GFS 850 hPa voor zaterdagmiddag, in het westen stroomt de koudere lucht binnen, in het oosten en zuiden nog de zachtere lucht

Zondag (moederdag) zitten we in de koude lucht en vooral langs de (oostelijke) noordkant van de Alpen valt er (buiige) neerslag waarbij het tot 1000 a 800 meter kan sneeuwen. De westelijke Alpen profiteren van wat meer hogedruk en algemeen wat zachtere en ook zonnigere condities. Datzelfde geldt voor de zuidkant en het zuidwesten.

Hogedruk (blokkade)
Met de start van de nieuwe week krijgen we geleidelijk maken met de invloed van een Brits hoog. Met een noordoostelijke hoogtestroming (Zwitserse Alpenoordkant “Bise”) wordt er dan nog koude lucht aangevoerd. De lucht is echter al een stuk droger en de zon kan dan net even dat stukje extra “lente gevoel” gaan geven.

In het verdere verloop houden we in grote lijnen de constellatie met noordelijke hogedruk vast. Lagedrukgebieden (hoogtetroggen) leven zich dan uit boven het noordoosten van Europa en de Atlantische Oceaan, een apart hoogtelaage(je) boven de Balkan.

ECMWF 500 hPA voor donderdag 16 mei

Met een beetje geluk verblijven de Alpen dan meest onder de invloed van hogedruk en ook de aanvoer van steeds zachtere luchtmassa’s. Of dit inderdaad gaat lukken, of dat we toch weer te maken gaan krijgen met de lagedruk invloed(en) is nog onzeker. Daarover de komende dagen dan meer.

Tot zover voor deze donderdag vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis. Een fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Opklaringen Ried-Brig -Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 476 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Onderkoelde IJsheiligen. Verbetering in zicht”

  • Remco Graas
    9 mei 2019 at 10:40

    Hi Johann,
    Hoe anders was de situatie dan een jaar geleden.
    Ondanks dat Februari, Maart en April ook dit jaar te warm, te droog en bovengemiddeld zonnig waren is het sneeuwdek hier (Innsbruck) nog veel massiever dan vorig jaar.

    Plaatsen waar je vorig jaar al gemakkelijk kon komen zonder ski’s zijn nu zonder ski’s echt nog niet te doen.
    Tevens is Mei hier voorlopig 4gr kouder dan het 1980-2010 gemiddelde.

    https://www.zamg.ac.at/cms/de/klima/klima-aktuell/klimamonitoring/?station=11803&param=t&period=period-ymd-2018-05-08&ref=3

    Voor de gletsjers overigens niet erg…Die hebben het daardoor minder zwaar te verduren voor nu. Eens zien wat de komende maanden gaat brengen.

    Groetjes uit Innsbruck en kijk uit naar het volgende bericht!
    Remco Graas

    • Johann
      9 mei 2019 at 12:26

      Hoi Remco, de noordelijke Alpen profiteren inderdaad nog van de recordsneeuw. In navolging van de winter 2017 – 2018 toen juist de zuidelijke (hogere) Alpen profiteerden van steeds weer enorme sneeuwval (record sneeuw) was de afgelopen winter uitgesproken sneeuwrijk voor de noordelijke Alpen. Op dit moment treffen we boven de 2500 meter hoogte nog sneeuwhoogtes van 100 tot 400 cm aan en op de hogere toppen ligt deels nog meer dan 600 cm! De koude start van de lente met een koude anomalie van soms 10 graden is voor de Gletsjers tot zover idd gunstig. Uiteindelijk zal echter de zomer bepalend gaan worden vwb de massa balans! Groetjes vanuit Termen in Oberwallis

  • Remco Graas
    10 mei 2019 at 09:55

    Hoi Johann,

    Ik dacht dat de winter van 2017/18 ook voor de noordkant als Sneeuwrijk bestempeld kon worden.
    Alhoewel er nu inderdaad duidelijk nog meer sneeuw ligt aan de noordkant dan vorig jaar.

    Zoals je zegt, de zomer gaat bepalend worden voor de afsmelting maar fijn is het natuurlijk wel als de sneeuw zo lang als mogelijk zn functie als beschermdeken kan uitoefenen. Vorig jaar aperde alles zo ongelofelijk snel uit door die recordhitte (ondanks record hoeveelheden sneeuw in de winter)

    Het ziet er naar uit dat er op maandag/dinsdag toch weer een volgend koufront volgt. Eens zien in hoeverre het doorzet.

    Groetjes, Remco

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier