Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een groot lagedrukgebied boven Noord-Europa zorgt voor de aanvoer van koele en vochtige lucht naar de Alpen. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig en koel voor de tijd van het jaar. 

Koele maanden april en mei – uitzondering Europa

Zoals gisteren in het weerbericht al werd benoemd lijkt de koude anomalie komende tijd aan te houden. Met een wereldwijde temperatuurafwijking die duidelijk boven gemiddelde is, is Europa daarmee een uitzondering op dit moment.

Temperatuur trend voor de komende 7 dagen. Het blijft aan de koele kant in Europa (GFS temp. anomalie T2, via Karsten Haustein)
Temperatuurafwijking 2m ten opzichte van 1981-2010 voor de maand mei tot nu toe. Europa en het oosten van de VS onder gemiddeld. Andere plekken zoals op de wereld zoals Rusland boven gemiddeld.
De gemiddelde temperatuurafwijking voor het noordelijke halfrond is bovengemiddeld, maar Europa is een uitzondering en het koeler. Luchtmassa’s van de Noordpool maken een omweg en zorgen vanuit het westen voor afkoeling.

Eerder verliep de maand april ook al koeler dan gemiddeld in een groot deel van Centraal-Europa.

Alpenweer – wisselvallig en koel

Vandaag, zondag blijft het wisselvallig en is het aan de koele kant. Aan de noordzijde van de Alpen is veel bewolking en ontstaan lokale buien, maar laat de zon zich ook af en toe zien. Aan de zuidkant is meest droog en meer ruimte voor de zon. In de loop van de middag en avond neemt de kans op buien verder toe en kan er lokaal ook een onweersklap voorkomen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1800-2000 m. In de West-Alpen kan vandaag zo’n 20-30 cm sneeuw vallen hogerop.

Morgen, maandag zijn er geen grote weersveranderingen. Het blijft wisselvallig en gedurende dag kunnen buien ontstaan met lokaal een onweersbui. Het blijft koel voor de tijd van het jaar en het voelt fris aan met een wind uit west tot noordwestelijke richting.

Dinsdag ook een vergelijkbaar weerbeeld. Aan de noordkant van de Alpen blijft het koel en winderig. De meeste regenbuien zullen zich al in de vroege ochtenduren ontwikkelen. Lokale onweersbuien kunnen later ook in de loop van de dag voorkomen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het langer droog, maar kunnen in de loop van de middag een aantal stevige buien ontstaan.

Op dit moment veel bewolking boven Innsbruck, webcambeeld vanaf de Seegrube
Komende dagen blijft het wisselvallig. Eind van de week op donderdag en vrijdag zorgt een Tussenhoog voor een weersverbetering.

Vooruitzichten

Na een aantal wisselvallige dagen, volgt later in de week een weersverbetering. Omstreeks donderdag/vrijdag zorgt een Tussenhoog voor stijgende temperaturen en meer zonuren. In het weekend bereikt waarschijnlijk nieuwe storing de Alpen en koelt het weer af. Ook op de langere termijn zijn er nog geen overtuigende signalen die een thermische opleving laten zien. Op het warmere zomerweer moeten we nog even geduld hebben.

Fijne dag nog en groet vanuit Innsbruck Tirol, Roy Molenaar

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 23 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier