Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een (hoogte)laag /trog – Petra –  gevuld met koude lucht ligt boven de Alpen en zorgt voor koel en onbestendig weer. Zondag trekt het hoogtelaag verder weg naar het oosten en volgt vanuit het westen een geleidelijke weersverbetering.

De zomer is uit de Alpen verdreven en heeft plaatsgemaakt voor een herfstachtig weerbeeld met temperaturen die in oktober niet zouden misstaan. Het is niet alleen flink afgekoeld maar tijdens de luchtmassa wisseling viel er ook nog een veel neerslag met lokaal extreme neerslaghoeveelheden.

Zo viel er bijvoorbeeld in het Zwitserse Tessin (Ticino) in 24 uur lokaal meer dan 200mm en elders tussen de 30 en 110mm.

Neerslag in 24 uur 1 september Zwitserland

De grote neerslaghoeveelheden kwamen tot stand in het scheidingsgebied van de verschillende luchtsoorten waarbij opglijdings processen (zgn Gegenstromlage) voor aanhoudend intensieve neerslag zorgden. Met het instromen van de koelere lucht daalde de sneeuwvalgrens tot 2000 tot 1800 meter of zelfs nog lager.

Weinig te zien vanmorgen op de Zugspitze
Berner Alpen Männlichen 2200m
Kleine-Scheidegg-2060m

Met het doorschuiven van het hoogtelaag in oostelijke richting is er inmiddels een einde gekomen aan de Gegenstromlage en heeft de neerslag een meer convectief (buiig) karakter gekregen. De noordkant moet echter ook vandaag nog rekening houden met aanhoudende en deels intensieve (Stau)neerslag.

Het weekend zal dan ook onbestendig verlopen met steeds weer buiige neerslag (getriggerd door de Höhenkaltluft) en met 10 tot 19 graden is het veel te koel voor begin september.

Radar 10h50 Bron Wetteronline.de

Vooral morgen zondag zouden de opklaringen en ook de zon iets meer ruimte moeten gaan krijgen. De sneeuwvalgrens varieert van lokaal 1700 meter aan de noordkant tot 2400 meter aan de zuidkant. Het nulgradenniveau ligt algemeen zo rond de 2200 meter, morgen in de westelijke Alpen weer stijgend naar 2300 tot 2500 meter.

Winterse Mittelallalin, en kijk eens naar die temperaturen! -8 graden en dat is lang geleden dat het hier op 3500 meter hoogte zo koud was

Maandag dinsdag gaat aan de voorzijde van een Brits laag weer zachtere lucht tot over de Alpen uitstromen. Door tussenhoog invloed wordt het van west naar oost geleidelijk droog en gaat de zon weer goed meedoen.

GFS voor dinsdag 00h00 met het tussenhoog en de aanvoer van zachtere lucht

Geheel bestendig is het echter ook dan met en vooral later op de maandag kan er wat neerslag gaan vallen. Dinsdag dan vooral later op de dag weer meer zonnig. De middagtemperaturen stijgen beging volgende week naar 18 tot 22 a 23 graden (laagste waardes noordkant). Vooral op grotere hoogte wordt tegen het midden van de week dan weer veel zachtere lucht aangevoerd waardoor de vorstgrens tijdelijk weer stijgt tot maar liefst 4300 a 4500m!!

In de tweede helft van de week evolueren we naar een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon waarbij ruggen en troggen elkaar zullen gaan afwisselen. Vooral het noorden moet dan periodiek met(buiige) neerslag rekening houden, het zuiden profiteert van drogere en zonnigere condities met hier ook de hoogste temperaturen.

ECMWF einde van de week met het zonale stromingspatroon

Na een volgend temperatuur dipje (koufront) tegen het einde van de week zou het daarna vanuit het zuidwesten weer warmer moeten gaan worden. Stabiel nazomerweer met hoge temperaturen lijkt echter niet waarschijnlijk.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze zaterdagochtend vanuit een eveneens onderkoeld (10 graden) en bewolkt Termen in Oberwalls.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 657 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Onderkoeld weekend, winters vanaf 1800 meter”

 • Gijs
  2 september 2017 at 12:59

  hoi Johan zou je eens iets willen vertellen hoe de kaarten er moeten bijliggen om goed winterweer te hebben
  en misschien iets ober het polak vortex

 • Johann
  2 september 2017 at 20:18

  @Gijs De vraag is wat je verstaat onder “goed winterweer” 😉 Hoe dan ook, deze vraag is niet zo 1 2 3 te beantwoorden. Ofschoon de eerste prognoses uitgaan van een te zachte winter in grote delen van Europa en de Alpen (0.5 tot 2 graden te warm) is alles nog volledig open t.a.v het “winterweer”. Later in de herfst zullen we weer met onze eigen winterprognose komen!

  Vwb de polar vortex verwijs ik graag naar andere berichtgeving(en) daarover. O.a. te vinden in onze archieven of gewoon even via deze link https://www.alpenweerman.nl/stratosferische-dwalingen-kansen-op-koude-december/

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer