Algemeen: een (hoogte)laag /trog – Petra –  gevuld met koude lucht ligt boven de Alpen en zorgt voor koel en onbestendig weer. Zondag trekt het hoogtelaag verder weg naar het oosten en volgt vanuit het westen een geleidelijke weersverbetering.

De zomer is uit de Alpen verdreven en heeft plaatsgemaakt voor een herfstachtig weerbeeld met temperaturen die in oktober niet zouden misstaan. Het is niet alleen flink afgekoeld maar tijdens de luchtmassa wisseling viel er ook nog een veel neerslag met lokaal extreme neerslaghoeveelheden.

Zo viel er bijvoorbeeld in het Zwitserse Tessin (Ticino) in 24 uur lokaal meer dan 200mm en elders tussen de 30 en 110mm.

Neerslag in 24 uur 1 september Zwitserland

De grote neerslaghoeveelheden kwamen tot stand in het scheidingsgebied van de verschillende luchtsoorten waarbij opglijdings processen (zgn Gegenstromlage) voor aanhoudend intensieve neerslag zorgden. Met het instromen van de koelere lucht daalde de sneeuwvalgrens tot 2000 tot 1800 meter of zelfs nog lager.

Weinig te zien vanmorgen op de Zugspitze
Berner Alpen Männlichen 2200m
Kleine-Scheidegg-2060m

Met het doorschuiven van het hoogtelaag in oostelijke richting is er inmiddels een einde gekomen aan de Gegenstromlage en heeft de neerslag een meer convectief (buiig) karakter gekregen. De noordkant moet echter ook vandaag nog rekening houden met aanhoudende en deels intensieve (Stau)neerslag.

Het weekend zal dan ook onbestendig verlopen met steeds weer buiige neerslag (getriggerd door de Höhenkaltluft) en met 10 tot 19 graden is het veel te koel voor begin september.

Radar 10h50 Bron Wetteronline.de

Vooral morgen zondag zouden de opklaringen en ook de zon iets meer ruimte moeten gaan krijgen. De sneeuwvalgrens varieert van lokaal 1700 meter aan de noordkant tot 2400 meter aan de zuidkant. Het nulgradenniveau ligt algemeen zo rond de 2200 meter, morgen in de westelijke Alpen weer stijgend naar 2300 tot 2500 meter.

Winterse Mittelallalin, en kijk eens naar die temperaturen! -8 graden en dat is lang geleden dat het hier op 3500 meter hoogte zo koud was

Maandag dinsdag gaat aan de voorzijde van een Brits laag weer zachtere lucht tot over de Alpen uitstromen. Door tussenhoog invloed wordt het van west naar oost geleidelijk droog en gaat de zon weer goed meedoen.

GFS voor dinsdag 00h00 met het tussenhoog en de aanvoer van zachtere lucht

Geheel bestendig is het echter ook dan met en vooral later op de maandag kan er wat neerslag gaan vallen. Dinsdag dan vooral later op de dag weer meer zonnig. De middagtemperaturen stijgen beging volgende week naar 18 tot 22 a 23 graden (laagste waardes noordkant). Vooral op grotere hoogte wordt tegen het midden van de week dan weer veel zachtere lucht aangevoerd waardoor de vorstgrens tijdelijk weer stijgt tot maar liefst 4300 a 4500m!!

In de tweede helft van de week evolueren we naar een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon waarbij ruggen en troggen elkaar zullen gaan afwisselen. Vooral het noorden moet dan periodiek met(buiige) neerslag rekening houden, het zuiden profiteert van drogere en zonnigere condities met hier ook de hoogste temperaturen.

ECMWF einde van de week met het zonale stromingspatroon

Na een volgend temperatuur dipje (koufront) tegen het einde van de week zou het daarna vanuit het zuidwesten weer warmer moeten gaan worden. Stabiel nazomerweer met hoge temperaturen lijkt echter niet waarschijnlijk.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze zaterdagochtend vanuit een eveneens onderkoeld (10 graden) en bewolkt Termen in Oberwalls.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 667 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Onderkoeld weekend, winters vanaf 1800 meter”

 • Gijs
  2 september 2017 at 12:59

  hoi Johan zou je eens iets willen vertellen hoe de kaarten er moeten bijliggen om goed winterweer te hebben
  en misschien iets ober het polak vortex

 • Johann
  2 september 2017 at 20:18

  @Gijs De vraag is wat je verstaat onder “goed winterweer” 😉 Hoe dan ook, deze vraag is niet zo 1 2 3 te beantwoorden. Ofschoon de eerste prognoses uitgaan van een te zachte winter in grote delen van Europa en de Alpen (0.5 tot 2 graden te warm) is alles nog volledig open t.a.v het “winterweer”. Later in de herfst zullen we weer met onze eigen winterprognose komen!

  Vwb de polar vortex verwijs ik graag naar andere berichtgeving(en) daarover. O.a. te vinden in onze archieven of gewoon even via deze link https://www.alpenweerman.nl/stratosferische-dwalingen-kansen-op-koude-december/

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer