Algemeen: de Alpen verblijven tussen een krachtig hoog boven Scandinavië en een hoogtelaag in een noord tot oostelijke hoogtestroming waarmee aan de Alpennoordkant vochtig koude lucht wordt aangevoerd. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het föhnig. Ook op de langere termijn gaat het koud verder met vooral later toenemende neerslag (sneeuw) kansen door hoogtelaag!

Herfst met winterse trekjes

Boven Scandinavië heeft zich de afgelopen dagen een krachtig hoog (1051 hPA)  in de steigers gezet welke ook in de hoogte goed is ontwikkeld. Aan de weerszijden van dit hoog zien we lagedrukgebieden liggen en de gehele constellatie heeft de kenmerken van de Griekse letter “omega”. Binnen de meteorologie spreken we derhalve ook van een zogenaamde “omega blokkade” en deze kunnen zeer stabiel zijn en gedurende langere tijd quasi stationair blijven liggen. Aan de westflank van het hoog zien we zachte lucht de komende dagen tot ver naar het noorden uitstromen tot over Spitsbergen en later in de week zelfs tot over Nova Zembla. Gelijktijdig stroomt aan de oostflank koudere lucht naar het zuiden en later ook westen uit. Pakken we dan de kaarten van vrijdag zaterdag erbij dan zien we dat op enige hoogte (T850hPa) de temperaturen hier lager uitkomen dan op Spitbergen en Nova Zembla.

Ook de Alpen krijgen de komende dagen te maken met de koudere polaire lucht, in eerste instantie betreft het vooral de oostelijke Alpen maar met het vorderen van de week moeten dan ook de westelijke Alpen eraan geloven. In hoeverre er ook neerslag gaat vallen, hogerop sneeuw, is nog niet geheel duidelijk en heeft alles te maken met wat her oost Europese hoogtelaag gaat doen.

[/fusion_builder_container]

(Visited 507 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer