Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; dinsdag en woensdag staat het weerbeeld in het teken van hogedruk waarbij het vooral in de bergen zachter wordt. In de tweede helft van de week neemt de invloed van de Atlantische Oceaan toe waardoor het periodiek onbestendiger wordt en zachtere en koudere luchtmassa’s elkaar aflossen.

Westwindwetter, afwisselend zachtere / koudere fases

Met stijgende luchtdruk is maandag dan ook een einde gekomen aan de sneeuwval in de noordelijke Alpen. Afgezien van wat rest bewolking en Hochnebel scheen na een koude start met op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst scheen over dag zon volop. Ondanks de zon was het koud met ook overdag temperaturen rond of onder het vriespunt en in de bergen matige tot strenge vorst. De Alpen zuidkant had te maken met de Nordföhn en met volop zon steeg het kwik hier tot 8 a 11 graden.

Winter wonderland Vorarlberg Kleinwalsertal. Via kleinwalsertal‏ @kleinwalsertal1
Mooi zijn de enorme sneeuwmassa’s te zien die er in het Kleinwalsertal / Schwarzwassertal inmiddels liggen. Foto Hans ter Braak @hansterbraak
Schwägalp (Säntis Alpstein), 203 cm sneeuwhoogte. Foto Daniel Köbele @dkthundersnow

In de avond begon het onder een heldere hemel weer snel af te koelen en vroor het op uitgebreide schaal al weer streng tot zeer streng. “Koudegat” Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz gelegen op 1858 meter) meldde vroeg in de avond alweer een temperatuur van 25 graden onder het vriespunt. Dit was echter ook meteen het minimum want met het vorderen van de nacht begon het kwik weer op te lopen.

Glattalp

De stijgende temperatuur werd veroorzaakt door enerzijds wat zachtere lucht die samenhangend met een zwak occlusie welke noordelijk van de Alpen langs trekt, en anderzijds met daarmee samenhangend opkomende (hogere) bewolking die verdere uitstraling tegenging.

Satelliet beeld met de bewolking van het zwakke front vannacht boven de Alpen

In de loop van de woensdag krijgen we te maken met een warmtefront en navolgend de warmtefront sector. De invloed van het occlusie front en warmtefront stellen weinig voor, wel gaan we vooral in de bergen merken dat er achter het warmtefront duidelijk zachtere lucht binnenstroomt.

GFS woensdagmiddag, aan de westflank van het hoog en pre frontaal wordt vooral op hoogte zachtere lucht aangevoerd

Vooral in de bergen gaan de temperaturen richting en op de woensdag duidelijk in de lift. Mede ondersteund door van het zuidwesten inkomende warme “hoogte tong” (hoogterug)  zal de meest zachte lucht  woensdag over de Alpen liggen, op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) komt het kwik aan de noordkant rond de 5 graden (in de plus) te liggen en op het 500 hPa vlak (geopotentiaal 5600 meter hoogte) vriest het dan nog slechts 20 tot 22 graden.

Zwak koufront
In de loop van de donderdag gaat een zwak koufront met wat neerslag voor wat afkoeling zorgen. Pre frontaal wordt het dan aan de noordkant eerst nog tijdelijk föhnig worden en  het kwik nog even pieken tot 9 a 11 graden. Het zwaartepunt van de neerslag zal langs de Alpen noordzijde komen te liggen, grote neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht. Aanvankelijk sneeuwt het boven de 1400 a 1500 meter, met het instromen van de wat koudere lucht daalt deze van west naar oost naar 1100 tot 800 meter op vrijdag.

GFS T850 hPA voor donderdag 18h00 met het naderende koufront

Zachter weekend
Zaterdag en zondag krijgen we te maken met de invloed van een Atlantische depressie met koers via het noorden van de Britse Eilanden, Noordzee richting Scandinavie en wordt een volgende portie zachtere lucht tot over west Europa en de Alpen aangevoerd. We blijven echter buiten het bereik van de actieve storingen en de aangevoerde lucht is droog.

GFS 850 hPA voor zaterdag 12h00 met opnieuw een portie zachtere lucht

Föhnig
Neerslag wordt er dan ook niet verwacht en het is relatief zacht. Vooral in de bergen en aan de noordkant van de Alpen gaan we dan merken dat we weer in een stuk zachtere lucht geraken. Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik dan weer naar 5 a  6 graden en de vorstgrens naar circa 2500 meter. In de loop van de zaterdag wordt het door de toenemend drukgradiënt tussen de zuid en noordkant weer föhnig en met de föhn en veel zon wordt het dan aan de noordkant met 11 tot 13 graden zelfs een beetje voorjaarsachtig.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Hoogtetrog en Genua cyclogenese
Maandag volgt van west naar oost een hoogtetrog en koufront en in alle hoogtes gaan de temperaturen weer een graad of 10 naar beneden. De föhn gaat weer liggen en vervolgens gaat het regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt met de koudere lucht maandag weer naar circa 1000 a 800 meter.  Voor wat betreft de neerslag en sneeuwvalgrens kan het dan nog spannend gaan worden omdat er boven de Golf van Genua een apart laag gaat ontstaan (lij cyclogenese Alpen).

GFS T850 hPA maandag 12h00 met het Genualaag. Vooral aan de zuidkant kan dan sneeuw / regen van betekenis vallen

Vooral aan de zuidkant kan er dan neerslag van betekenis gaan vallen en mogelijk later ook nog in de overige (noordelijke) Alpen door een zogenaamde “Gegenstromlage”

Ook op dinsdag hebben we te maken met (Höhen)kaltluft en het wegtrekkend laag en kan er nog wat sneeuw of sneeuwbuien vallen. In de loop van de woensdag neemt van het westen uit de invloed van hogedruk weer toe en gaan de temperaturen vooral in de hoogte weer in de lift.

Vanaf dan, de tweede helft van de week, nemen de onzekerheden sterk toe. Dit heeft vooral te maken met de onzekerheid van de opbouw en zwaartepunt van hogedruk. Dagelijks zien we de modellen met verschillen oplossingen komen, dan weer wat noordelijke, dan weer zuidelijk.

ECMWF (EC12) ensembles T850 hPa centrale noordelijke Alpen

De precieze positie van de sturende hogedruk en de hoogte as zijn daarbij sterk va invloed voor het weerbeeld in onder andere de Alpen. Met een noordelijke positie en hoogte-as krijgen we te maken met een meer continentale oost of zelfs noordoostelijke stroming. Komen deze ten zuiden van de Alpen te liggen dan krijgen we vanuit het zuidwesten of westen met veel zachtere luchtmassa’s te maken.

Hoe dat allemaal precies gaat verlopen zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden en voor dit moment laten we het daar dan ook maar even bij. Vanuit een winters en onbewolkt Termen (-5.5 graden) een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk / groot (code oranje /rood) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.130 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier