Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen;  met een overwegend zonaal (westelijke) stromingspatroon hebben we afwisselend met warmer-drogere en dan weer met wat koelere-onbestendige weer episodes te maken. Algemeen blijft het zomerse karakter behouden, dat geldt speciaal voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine regionen. Ook op de langere termijn is een nieuwe hittegolf dan wel een markante omslag /afkoeling niet waarschijnlijk.

Zomerse karakter duurt voort, kans op onweersbuien ook

Met een zuidwestelijke stroming stroomde er gisteren van het zuidwesten uit een portie vochtigere lucht over de Alpen uit en dit leverde een nog verdeeld weerbeeld op. Terwijl in de westelijke Alpen in de loop van de ochtend de hogedruk invloed weer toenam brak van west naar oost de bewolking en werd het al met al een heel aangename zomerdag met maxima die opliepen naar 21 tot 23 aan de noordkant en tot 25 a 28 graden in het zuiden.

De oostelijke Alpen kregen daarentegen te maken met een zwak occlusie front en in de vochtigere lucht ontwikkelden zich reeds in de ochtend de eerste regen en onweersbuien welke in de loop van de middag naar het oosten en zuidoosten trokken.

Ook gisteren in Oberwallis met volop zon en temperaturen tot 29 graden weer prima Badiwetter. Foto Geschina zwembad parking te Brig met op de achtergrond de Simplon en het Glishorn
Saalfelden Ritzensee met in de ochtend nog wat rest Feuchte en mooie opklaringen
…in de middag volgden bewolking en regen
Stevige onweersbuien eergisteren in de omgeving van Mendelkamm (zuid Tirol) Foto Daniel Sölva. Ook de komende dagen houden we kans op een lokale regen of onweersbuien

In de bewolking en neerslag kwam het kwik niet veel hoger uit dan 17 tot 20 graden. In de oostelijke regionen daarentegen kon met in de drogere warmer  lucht genieten van de zon en steeg het kwik tot rond de 30 graden!

Zomerse 1e augustus – Nationale feestdag Zwitserland

Vandaag donderdag de 1e augustus krijgen we te maken met zwakke hogedruk invloed – Zella – en belooft het een heel fraaie zomerdag te gaan worden waarbij het weerbeeld zal worden bepaald door veel zon in combinatie met stapelwolken en -of hogere wolkenvelden.

Radarbeeld Europa 09h15 (via WetterOnline.de)
en meer in detail voor de Alpen

Heel lokaal kunnen de stapelwolken tot een bui(tje) uitgroeien maar door de invloed van de hogedruk blijft het op de meeste plaatsen gewoon droog. De middagtemperaturen liggen tussen de 23 en 31 graden. Op 1500 meter wordt het een graad of 12 tot 18 en de vorstgrens ligt meest tussen de 3800 en 4200 meter. Bij dit alles staat een zwakke tot matig wind uit overwegend westelijke richtingen, In Zwitserland (laagland) “Bise” tendens (NO wind)

1 Augustus, nationale feestdag Zwitserland, het belooft een heel mooie zomerse feestdag te gaan worden. Foto Rosswald

Vrijdag hebben vooral de zuidelijke Alpen te maken met bewolking en in de loop van de dag krijgen ze daar te maken met regen en onweersbuien. Onder de  bewolking en met de buien wordt het niet veel warmer dan 18 tot 19 graden. In de westelijke Alpen gaat het weerbeeld na aanvankelijk nog wat neerslag of buien juist weer opknappen en zal ook de zon weer ruimschoots aan het zwerk te bewonderen zijn. Met de zon stijgt het kwik tot 25 a 30 graden (het hoogst in het zuiden en inner-alpine (Wallis))  In de ietwat koelere luchtmassa’s daalt de vorstgrens naar circa 3700 a 3500 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In het weekend neemt de invloed van een van het westen uit inschuivend tussenhoog weer toe en vooral in de westelijke Alpen wordt het heerlijk zomer en bergweer. Met veel zon stijgen de temperaturen naar 25 tot 28 graden en lokaal ook nog hoger. Het zuiden maakt in de loop van de dag kans op een lokale regen of onweersbui. Meer buien verwachten we in de noordelijke oostelijke Alpen en hier blijft het kwik met 18 tot 20 ook duidelijk achter met de rest van de Alpen.

ECMWF voor zondag met het tussenhoog, warm in het zuiden en westen, ietwat koeler richting het noordoosten en oosten

Met de start van de nieuwe week gaat het zomers verder. Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich dan verder via de Alpen in oostelijke richting uit en met het instromen van nog wat warmere lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten gaan de temperaturen nog wat verder in de lift. De kans op ene lokaal warmte onweder blijft echter ook dan bestaan (dagelijkse gang en met voorkeur voor de bergen en zuidkant).

Dinsdag in de loop van de dag in westelijke Alpen algemeen weer wat verder stijgende kans op regen of onweersbuien door het instromen van vochtigere en onstabielere luchtmassa’s en enige afkoeling. In het oosten waarschijnlijk ook dinsdag in de warmere luchtmassa’s nog hoog-zomers en droog alvorens het daar richting en op de woensdag regen en onweersbuien ook voor enige afkoeling gaan zorgen.

Woensdag tm vrijdag onbestendiger en vooral naar het noorden toe koeler door noordelijke lagedruk inlvoed en passage van stroringen. ECMWF voor vrijdag 9 augustus

Richting en in het weekend geleidelijk weer wat oplopende temperaturen en afnemende buienkansen. Ook op de langere termijn gaat het overwegend zomers verder zonder thermische excessen in negatief of positieve zon.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Apropos thermische excessen. De hittegolven in juni en juli hebben een grote aanslag gepleegd op massa balans van de Alpengletsjers. Zo verloren de Zwitserse gletsjers in slechts 14 dagen 0.8 miljard ton (!!) aan sneeuw en ijs. En dan te bedenken dat de zomer nog niet voorbij is en het juist ook in augustus nog zeer warm dan wel heet kan worden. (Bron WMO-OMM / The World Meteorological Organization)

Na de positieve start (veel wintersneeuw en koude voorjaar) lijken de Alpengletsjers toch weer een slecht jaar te gaan beleven. Grote Aletschgletsjer 30 juli via Pascale Amacker‎

Overigens geldt dit ook voor het smelten van het ijs op Groenland door onder ander de extreme warmte van de afgelopen dagen. De temperatuur op het hoogste punt van Groenland (3000 meter) steeg de afgelopen dagen tot rond het vriespunt en dat is voor die hoogtes opmerkelijk hoog. Ook elders steeg het kwik er tot een graad of 14 graden.

Hotspot Groenland. GFS T850 hPa anomalie gistermiddag.

Door de warmte anomalie gaat het dan ook in hier hard. Hieronder een opname van hoog water  in de Naujatkuat rivier door het snelle smelten van het gletsjerijs op Groenland

The Naujatkuat River in West Greenland running high in end of July, my gauging station is perched on the bedrock. With the exceptional heat wave coming I have my fingers crossed for it not being washed away. pic.twitter.com/JPofxDIELN

Hoe het de komende dagen allemaal precies zal gaan verlopen en de verdere details gaan we de komende dagen weer proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze donderdag, een heel mooi dag gewenst, zegt het voort, blijf volgen en dan graag weer tot morgen! Ciao.

Blik vanuit de weerkamer in noordwestelijke richting met de Rieder-Furka en Aletsch Arena

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 571 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer