Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van depressie – Axel -, vandaag met kern boven de Alpen, wordt met een overwegend ZO hoogtestroming zachte maar ook vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd. Ook de nieuwe week gaat met lagedruk zacht en onbestendig verder. Pas in de tweede helft van de week krijgen we met (tijdelijke) tussenhoog invloed te maken met een weersverbetering.

Onbestendig, woensdag en donderdag tijdelijk droger en meer zon

Het wil nog niet echt vlotten met het lenteweer en ondanks dat gisteren met een overwegend ZO hoogtestroming zachte lucht vanuit de Middellandse Zee werd aangevoerd pakten de temperaturen in het overgrote deel van de Alpen met 16 tot 19 graden toch weer zeer bescheiden uit. Ietwat hogere waardes werden met ondersteuning van de Südföhn en zon bereikt.

Engelberg Berner Alpen. Via Caroline Pirskanen @carolinevonb

De meeste zon en hoogste temperaturen waren gisteren weggelegd voor de noordoostelijke Alpen. Topper was het weerstation in Schärding (O) in Oberösterreich alwaar het kwik tot 24 graden steeg.

Terwijl vooral de noordelijke Alpen profiteerden van de zon of brede opklaringen was het aan de zuidkant bewolkt met Stau neerslag en kwam het kwik vrijwel nergens boven de 15 graden uit. Onder de vleugels van lagedruk en in de labiele luchtmassa’s zorgde de dagelijkse gang aan de noordkant in de middag voor enkele lokale regen of onweersbuien. Daar waar de föhn een vinger in de pap had werd de buiigheid onderdrukt en bleef het droog.

Nog veel sneeuw in de bergen
Zoals we al eerder meldden treffen we in de hogere Alpen voor de tijd van het jaar nog bijzonder veel sneeuw aan met deels ook recordsneeuw hoogtes. In Oostenrijk in het skigebied Hochkar werden de liften mede ook door de nog goede condities weer geopend. Veel skiërs maakten dankbaar gebruik van dit extraatje, zo veel zelfs dat in de loop van de dag de Hochkar Alpenstrasse voor alle verkeer gesloten moest worden!

Hochkar

Overigens treffen we niet alleen in de Alpen voor midden mei record sneeuwhoogtes aan. Ook in de VS in Colorado worden in de Rocky Mountains nog enorme sneeuwmassa’s aangetroffen. Op de Independence Pass (Hunter Pass), een hoge bergpas in de Sawatch Range op 3687 meter ligt de sneeuw nog meters hoog. Gewoonlijk opent deze pas vóór Memorial Day (27 mei). Dit jaar gaat dit volgens de autoriteiten niet lukken.

Metershoge sneeuw ook nog in de Rockies op de Independence Pass

Vandaag zondag zien we het zwaartepunt van de lagedruk via de Alpen naar zuid Duitsland doorschuiven, aan het weerbeeld verandert er echter maar weinig. De zuidelijke Alpen hebben opnieuw met vochtigere en wat koelere luchtmassa’s te maken.

De noordkant mag zich weer verheugen op een aantal uren de zon. De lucht is echter opnieuw onstabiel van opbouw en ondersteund door de dagelijkse gang ontwikkelen zich in de middag weer stapelwolken die lokaal tot een regen of onweersbuien uitgroeien.

Radarbeeld 08h45. Bron WetterOnline.de

De middagtemperaturen stijgen naar 16 tot 19 graden, met föhn en zon tot 22 graden en in de noordoostelijke Alpen lokaal tot zomerse 25 graden. De sneeuwvalgrens ligt ergens rond de 2000 meter in het zuiden en tot 2400 meter in de noordoostelijk Alpen. De vorstgrens vinden we terug rond de 2500 meter, in het noordoosten algemeen nog een stuk hoger.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Maandag verandert er in het overgrote deel van de Alpen niet veel aan dit weerbeeld en ook temperaturen.

Dinsdag krijgt oostelijke Alpennoordkant te maken met een indraaiende occlusie storing en gaat de neerslag vanuit het noorden juist intensiveren, de westelijke Alpen krijgen dan al te maken met een weersverbetering door de invloed van een vanuit het westen naderende uitloper van het Azorenhoog.

Woensdag volgt dan ook in het oosten net als in de overige Alpen, een mix van zon, opklaringen en vooral in de middag regen en onweersbuien. Sneeuwvalgrens alle dagen meest rond de 2000 meter

GFS dinsdag 09h00- Dinsdag gaat er vooral langs de oostelijk Alpennoorkant (veel) neerslag vallen.

Met het verder wegtrekken van de lagedruk in noordoostelijke richting en met het inkomen van een uitloper van het Azorenhoog krijgt de zon vanaf donderdag meer speelruimte en in de drogere lucht nemen ook de neerslag (buien) van west naar oost af.  Met de aanvoer van weer wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten stijgt het kwik naar 18 tot 23 en lokaal naar zomerse 25 graden.

GFS voor donderdag met de hogedruk uitloper, het hoogtelaagje op weg naar Denemarken gaat vrijdag belangrijk worden voor het weer in de Alpen

De weersverbetering is helaas maar van korte duur want in de loop van de vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met de invloed van een (hoogte)laagje welke vanaf Schotland komend (dinsdag) naar Denemarken trekt (vrijdag). Vanuit een daarmee samenhangende kortgolvige hoogtetrog snoert dan richting de zaterdag een apart koudeputje richting de Golf van Genua af. De koers van het koudeputje loopt waarschijnlijk over de Alpen of net ten westen daarvan via Frankrijk.

GFS 500 hPA voor vrijdag met een hoogtelaagje dat vanuit de hoogtetrog afsnoert en naar de Middellandse zee trekt

Hoe dan ook gaat deze ontwikkeling ervoor zorgen dat de neerslag (buien) kansen in de loop van de vrijdag weer gaan stijgen en de temperaturen op passage van het koufront weer wat naar beneden gaan.

Azorenhoog uitloper
In de loop van het weekend trekt het Deens hoogtelaagje langzaam verder naar het oosten en het Italiaanse hoogtelaagje verder naar Sicilië. Vanuit het westen gaat de luchtdruk onder aanvoering van het Azorenhoog weer stijgen en gaat het weerbeeld weer verbeteren.

GFS 500 hPa voor maandag 27 mei met een volgende uitloper van het Azorenhoog tot over de Alpen en de naar het oosten wegtrekkende koudeputjes (hoogtelaagjes)

Of deze verbetering zich verder gaat doorzetten is nog even afwachten. Met het vorderen van de nieuwe week zien we ook de modellen verder uit elkaar lopen de komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden of we wellicht met meer zomerse condities te maken gaan krijgen ofwel de depressies met meer gematigde temperaturen en onbestendigheid toch weer een stempel op het geheel zullen gaan drukken.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen. Zowel warme (zomerse) als ook minder warme scenario’s zijn op de langere termijn mogelijk

Tot zover vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Een heel fijne zondag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 448 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier