Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een krachtig hoog – Wiltrud – zorgt voor rustig winterweer. Terwijl in de bergen de zon overuren kan gaan draaien nemen in de lagere delen en dalen de kansen op mist en Hochnebel verder toe.

Oben blau, unten grau, uitstekend wintersport weer

Het sneeuwfront van gisteren heeft voor de laatste keer van dit jaar nog een mooi pak verse sneeuw gezorgd. Voor diegenen die de Vlog gemist hebben vanuit de Oberwalliser sneeuw hieronder nogmaals.

Achter het front begon de luchtdruk weer snel te stijgen en werd het droog. Er zat echter nog veel vocht in de lucht en tevens begon er met een naar noordoost gedraaide stroming, in Zwitserland de “Bise”, in de onderste lagen van de atmosfeer koudere en vochtigere lucht binnen te stromen en dat resulteerde wederom in Hochnebel en mist.

Ook in het Oberwallis vannacht en vanmorgen deels nog hardnekkige Hochnebel boven het dal. Blik vanmorgen vroeg vanaf Rosswald. Foto Andrea Neumüller‎

Vannacht dus op veel plaatsen en met name aan de Alpennoordkant nog Hochnebel en mist. De zuidkant profiteerde net als gisteren al van de afdrogende werking van de Nordföhn. Wat meer bewolking bevindt zich nog in de noordoostelijk Alpen en in de Stau van de oostelijke Alpenhoofdkam valt daaruit nog wat lichte sneeuw of sneeuwbuitjes.

Radarbeeld Alpen 09h00. Bron Wetteronline.de

In de oostelijke Alpen staat tevens nog een stevige wind en vooral op de hogere toppen waait het nog flink. Daar waar het  vannacht opklaarde of al helder was en ook de wind wegviel kon het kwik flink onderuitgaan en vroor het matig tot streng (-5 tot -15 graden). Hieronder wat ochtend minima voor Zwitserland en Oostenrijk via Kachelmannwetter

Vandaag zaterdag als ook morgen zondag is het maar de vraag in hoeverre en waar de Hochnebel met een bovengrens van 1300 tot 1800 meter zal oplossen. Onder de Hochnebel deken blijft het grau en kil, daarboven schijnt, afgezien van wat overtrekkende (hogere) wolkenvelden de zon.

Hochnebel boven het Tuxertal gezienv vanaf de Wanglspitz 2420m. Temp. -7.2 graden
Mooi opgeklaard boven het Astental op 1880m. Boven de toppen van de bergen verraad zich nog de krachtige NO wind

Meer bewolking treffen we vandaag zoals gezegd nog in de oostelijke Alpen aan. Op 2000 meter varieert het kwik tussen 4 graden in het westen, -3 graden in de centrale Alpen en tot min 14 graden in de oostelijke delen. Tendens geleidelijk van west naar oost wat oplopend.

Helaas nog niet overal een winters uiteinde. Vooral in de lagere delen ten noorden van de Alpenhoofdkam, pak hem beet beneden de 900 meter was het net te warm en viel de neerslag al regen. Blik regio Oberstdorf (Scheibenhaus) op 815m

Hoog Wiltrud zal in grote delen van Europa als ook in de Alpen 2019 gaan uitluiden en neerslag wordt er niet meer verwacht. Omdat de weermodellen wat dat betreft zeer consistent zijn verwijs ik graag naar de update van gisteravond hier onder nogmaals weer gegeven.

Hoog Wiltrud vandaag met kern boven Duitsland

Droog en zonnig uiteinde
Tot het einde van het jaar verblijven grote delen van Europa als ook de Alpen onder een krachtig hogedruk gebied. Met de kern meest in de buurt van de Alpen is er niet al teveel stroming. Door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog (subsidentie) en ondersteund door een warme rug van het subtropenhoog zal het in de bergen (zeer) zacht zijn.

Subsidentie hogdruk maandag 30-12-19

In vergelijking met de voorgaande dagen lijkt het niet meer zo heel extreem te gaan worden maar ook nu nog zien we de vorstgrens met regelmaat de 3000 meter aan tippen. Voor wat betreft de sneeuw (100 tot 300 cm en lokaal nog meer in de hogere Alpen) behoeven we ons geen zorgen te maken. De dauwpunten blijven, en dat geldt met name voor de eerste dagen, ver in het negatieve bereikbaar. Op circa 2000 meter zullen ze meest zo tussen de -18 en -8 verblijven!

Dauwpunten vanmorgen Zwitserse Alpen met als topper de Titlis (Uri Alpen) met een DP temperatuur van -38 graden

Onder de inversie, de koude plaklaag, kan zich een koudereservoir gaan vormen en uitbreiden. De daarin gevangen vochtigere lucht kan in de nog lange nachten flink afkoelen en er vormt zich mist of Hochnebel. Het is dan altijd weer afwachten in hoeverre deze overdag al of niet oplossen. Boven de inversie in de bergen zal de zon volop schijnen.

Mogelijk dat een hoogtelaagje rond de jaarwisseling voor meer bewolking gaat zorgen en mogelijk wat neerslag / sneeuw. Deze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker.

Hoogtelaagje dinsdagavond 18h00

Een volgende storing met neerslag / sneeuw zou 4 of 5 januari weer voor wat afwisseling kunnen gaan zorgen. Of  dan op de wat langere termijn  naar een koudere weerfase evolueren is eveneens nog onzeker mag zeker niet ondenkbaar! Daarover dan later ook meer.

GFS met het koufront(tje) zaterdag 00h00

Vandaag en ook de komende dagen dus op en top genieten van de zon en de milde temperaturen in de bergen. Voor de laaglanders is het zaak om de Hochnebel te ontvluchten

Tot zover voor deze zaterdagochtend vanuit een winters Termen in Oberwallis alwaar de Hochnebel boven het dal het veld heeft moeten ruimen en weldra de zon boven de bergen zal verschijnen. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 638 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier