De komende dagen wordt er weer wat sneeuw verwacht in de bergen van de noordelijke Alpen. Toch is van winterweer nog geen sprake. De condities in de Alpen zijn verre van winters en de sneeuwcondities op de geopende pistes zijn zeer wisselend. Boven de 2000 meter zijn de condities op de pistes over het algemeen prima tot goed. Zeker daar waar geen regen is gevallen rond de kerstdagen. Onder de 2000 meter zijn de condities op de piste vaak slecht met ijsplaten en een dunne laag sneeuw met temperaturen boven het vriespunt.

Het is voor de wintersporter goed opletten tijdens de afdalingen met deze toch wel verraderlijke tot slechte condities. Het is afwachten tot echt winterweer terugkeert in de Alpen. Er zijn kansen na het weekend, maar wat wordt het weer deze week?

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Alpenweerman-collega Sander Engelen in Tignes. Bovenin het gebied zijn de condities nog goed (links) aangezien daar geen regen is gevallen. Hoe lager in het gebied hoe slechter de condities worden met ijsplaten en grassprieten die zichtbaar worden (rechts).

Wat sneeuw aan de noordkant

Op dinsdag liggen de Alpen nog onder de invloed van een hogedrukgebied. Toch weet een verzwakt neerslaggebied de noordkant van de Alpen te bereiken. Boven de 1400 meter aan de noordkant en 1600 meter in de Franse Alpen valt de neerslag als sneeuw. Toch worden grote hoeveelheden niet verwacht: 1 tot 5 centimeter. Lokaal valt in de centrale Alpen tot 10 centimeter.

De temperaturen liggen dinsdag overdag rond het vriespunt aan de noordzijde tot 3 à 4 graden in de Franse en Italiaanse Alpen. Daarnaast is het overwegend bewolkt. In de loop van de middag en vroege avond trekken vanuit het westen de eerste opklaringen de Franse Alpen binnen.

Woensdag start dan ook met ruimte voor de zon afgewisseld met wat wolkenvelden. Met name in de dalen kan nog (hardnekkige) hochnebel voorkomen. In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het noordwesten steeds dikker en trekt de wind aan. Op de bergtoppen ten noorden van de Alpenhoofdkam kunnen windstoten tot 70 km/h voorkomen. Lokaal valt uit de dikkere bewolking in het noorden wat neerslag op de berg.

Weinig sneeuw

Boven de 1500 tot 1700 meter valt de neerslag als sneeuw, maar het gaat om niet noemenswaardige hoeveelheden. Daarnaast is het nog altijd zacht met temperaturen op 1500 meter hoogte die variëren tussen de 2 graden in het oosten van de Alpen tot 4 graden in het westen.

De toenemende bewolking op woensdag kondigt neerslag aan die op donderdag gaat vallen. De sneeuwvalgrens zakt van 2000 meter naar ongeveer 1500 tot 1700 meter. In de inneralpiene delen van Oostenrijk kan deze lokaal nog wat lager uitvallen.

Opnieuw gaat het om relatief kleine hoeveelheden sneeuw die zich beperkt tot de noordkant van de Alpenhoofdkam: 1 tot 5 centimeter. Rondom Vorarlberg valt op de berg lokaal tot 10 centimeter.

<< Het meetveld in Rosswald, Zwitserland, kan wel weer wat sneeuw gebruiken.

Weekend verloopt zacht, nemen de kansen op winterweer toe?

Gedurende het weekend neemt de invloed van een hogedrukgebied weer toe en dus ook de kans op neerslag. Tegelijkertijd komt er meer ruimte voor de zon waarbij het nog altijd zacht is voor de tijd van het jaar. Op 1500 meter hoogte liggen de temperaturen overdag tussen de 1 graden in het noorden van Italië tot +5 graden in het noorden en de Franse Alpen. Na het weekend neemt de onzekerheid in de verwachting flink toe. Het lijkt erop dat de invloed van lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan tegen het einde van het weekend gaat toenemen.

Vanuit het westen zouden dan diverse neerslaggebieden richting de Alpen kunnen bewegen. Hierdoor neemt de wisselvalligheid en de kans op (veel) neerslag in de Alpen toe.

Afhankelijk hoe de lagedrukgebieden en de neerslaggebieden zich precies bewegen kan dit zich beperken tot de noordkant van de Alpen of zelfs de zuidkant van de Alpen bereiken.

De Alpen duiken met dit weerbeeld niet direct de winter in, maar de kansen op sneeuw beneden de 1500 meter of zelfs tot in het dal nemen hierbij wel toe.

Het is dus even afwachten voor de wintersporters wat het weer in de Alpen gaat doen na het weekend. Bij Alpenweerman houden we de situatie en de weerkaarten in de gaten. In de komende dagen en weerberichten zal meer duidelijk worden over het weer na het weekend. Wil je alvast zelf een kijkje nemen naar de meest actuele weerkaarten? Dat kan via onze speciale weerkaarten pagina met o.a. de verwachten sneeuwval en sneeuwvalgrens.

Meer wintersport? Kijk dan ook eens op Snowrepublic.nl, een winters zusje van Alpenweerman.

(Visited 4.019 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer