Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  vandaag trekt een zwakke storing de noordelijke Alpen. Na een tijdelijke weersverbetering wordt het vanaf dinsdagmiddag tot donderdag vooral aan de Alpennoordkant onbestendig. Vrijdag draait de hoogtestroming naar zuidwest maar het blijft ook dan onbestendig. Tijdens de Pasen in detail nog onzekere ontwikkelingen.

Nog geen zicht op stabiel lenteweer

Onder een vlakke luchtdruk verdeling en licht hogedruk invloed scheen gisteren vooral in de oostelijke Alpen en de inner Alpine regionen de zon. Naar het westen toe had de zon het door overtrekkende wolkenvelden en de vorming van stapelwolken duidelijke moeilijker en lokaal viel er ook wat neerslag en in de bergen sneeuw.

Perfecte wintersport condities en veel zon gisteren in de Aletsch Arena en nog steeds heel veel sneeuw. Foto Joost Laros
Aletsch, genieten van de zon met blik richting de zuidelijke Walliser Alpen (en Termen) Foto Joost Laros

Het was vrij zacht met temperaturen die in Zwitserland lokaal tot tot 17 graden stegen, in Oostenrijk werd het het lokaal 15 graden.

Frontje
In de avond en nacht is van het noordwesten en westen uit op nadering passage van een zwakke storing (occlusie) de bewolking verder toegenomen en inmiddels valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant wat lichte regen en boven de 1000 meter wat lichte sneeuw.

In de lagere delen en dalen stijgt het kwik vandaag naar 5 tot 14 graden. De vorstgrens bevindt zich vandaag tussen de 1300 en 1500 en op 2000 meter vriest het een  graad of  2 a 3 en in het noordoosten tot -5 a -6 graden-

Radarbeeld 09h30. Bron WetterOnline.de

De zuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en hier is het meest droog en opgeklaard of zelfs zonnig, datzelfde geldt voor de zuidwestelijke Alpen.

Warmtefront
Na een tijdelijke weersverbetering op de dinsdag gaat het in de loop van de middag en avond op nadering en passage van een volgende storing (warmtefront) weer onbestendig verder.

Naast de neerslag gaat dan ook de wind flink aantrekken en in de bergen kan het zelfs stormachtig gaan worden. Met de instroom van zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan gaan de temperaturen in alle hoogtes in de lift. De sneeuwvalgrens stijgt naar  van 1000 a 1500 meter op de dinsdag naar 1300 tot 1800 meter op de woensdag.

In de loop van de woensdagmiddag gaat op nadering van een koufront de neerslag nogmaals intensiveren, in de nacht en op donderdag weer dalende sneeuwvalgrens. Donderdag zitten we dan weer in wat koudere maar ook weer drogere lucht en kon het onder en vlakke drukverdeling nog wel eens een heel aardige dag gaan worden. Minder bestendig met laatste neerslag is het dan nog naar het oosten toe mee

GFS T850 hPa donderdagmiddag

Vrijdag draait aan de voorzijde van opkomende  Atlantische depressie de stroming naar het zuidwesten en gaat het kwik weer omhoog. Door toenemende drukverschillen tussen zuid en noordkant van de Alpen wordt het aan de noordkant van west naar oost föhnig terwijl aan de zuidkant geleidelijk de Südstau inzet.

Zaterdag trekt het laag in oostelijke richting verder over de Alpen, op nadering en passage van het koufront gaat de föhn er weer uit en volgt neerslag die lokaal intensief kan zijn.

Zaterdag kan er in het overgangsgebied en mn in de Südstau veel neerslag gaan vallen. Sneeuwvalgrens in westen en zuidwesten weer dalend tot 1000 meter

Achter het koufront stroomt vervolgens weer koudere maar ook weer drogere lucht vanuit het noorden de Alpen binnen. Het zwaartepunt van de neerslag komt aan de langs de noordoostelijke Alpenhoofdkam te liggen en trekt geleidelijk verder naar het oosten weg.

Neerslag GFS 3H voor zaterdag. Van west naar oost wordt het nat resp. wit met grote tempreatuursverschillen tussen west (kouder) en oost (warmer)

Zondag en mogelijk ook nog op de maandag krijgen we te maken met een tussenhoog wat precies over centraal Europa en de de Alpen zal komen te liggen. Aan weerszijde van dit tussenhoog zien we dan depressies liggen en het is dan maar net de vraag welke van de 3 systemen zijn stempel op het weerbeeld in de Alpen zal gaan drukken?!

GFS 500 hPA voor zondagavond met het tussenhoog precies boven de Alpen!

Gezien deze nog zeer onzekere drukverdeling die voor de Alpen zeer nauw luistert heeft het weinig zin om daar op dit moment verder op in te gaan. De komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden wat de atmosfeer tegen die tijd voor ons in petto heeft! Daarover dus de komende dagen meer.

Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een bewolkt Termen na wat lichte sneeuw met een temperatuur van 2 graden. Ciao

 

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 559 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Onbestendigheid voorlopig nog troef, Pasen onzeker!”

 • rudy schroyens
  26 maart 2018 at 12:00

  ik was benieuwd wat het word in winterberg deze week de piste licht er nog sneeuw maar is het nog goed om te gaan skien met name vrijdag om het seisoen af te sluiten.

  Groeten Rudy

 • Johann
  26 maart 2018 at 12:12

  Het winterseizoen nadert ook hier en mn dankzij de kunstsneeuw kan er nog steeds geskied worden. Deze week staat in het teken wisselvallig Westwindwetter met dan weer regen, natte sneeuw en hogereop ook sneeuw. Vooral tijdens frontpassage(s) ook veel wind (woensdag). Vrijdag evt een betere dag met zon. Al met al zeer matige condities!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier