Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog  –Winnie– neemt geleidelijk weer af en met een stevige westelijke hoogtestroming krijgen we in de loop van de dag met de invloed van een warmtefront te maken. In het weekend volgt een koufront en met een krachtige noordelijk stroming koelt het vooral aan de Alpennoordkant weer verder af. Ook op de wat langere termijn gaat het “ondermaats” verder!

Vooral noordkant koeler / onbestendiger door noordelijke stroming

Aan de zuidkant van een uitloper van hogedruk welke zich tot over oost Europa uitstrekte is gisteren weer drogere lucht over de Alpen uitgestroomd. Ondersteund door de hogedruk invloed scheen de zon weer volop en stegen de temperaturen naar 26 tot bijna 32 graden. De hoogste waardes werden aan de Zwitserse zuidkant (Tessin) geregistreerd alwaar de Nordföhn (tot 8 hPa drukoverschot noord-zuid) voor de extra thermische ruggensteun zorgde.

Simplon Oberwallis met de Alpenrozen in volle bloei. Foto Francien Bakker
Simplon Foto Francien Bakker
In ook in het Kleinwalsertal bloeien in het hooggebergte de Alpenrozen. Via Twitter Hans ter braak @hansterbraak

Warmtefront
Helaas is het mooie zomerweer met de knalblauwe lucht en volop zon geen lang leven beschoren. Met het verder afzwakken van de hogedrukinvloed krijgen we vandaag te maken met een warmtefront en vochtigere lucht. Vooral de oostelijk Alpen krijgen met toenemend onstabielere condities te maken, de westelijke Alpen  profiteren van nog een wat stabielere atmosfeer.

UKMO voor vandaag

De dag begint met een mix van opklaringen en (hogere) wolkenvelden. Gaandeweg de dag krijgt de zon het steeds moeilijker tegen de steeds dichter wordende (hogere) bewolking en stapelwolken. Lokaal kan er een regen of onweersbui vallen.

Radarbeeld Europa. Via WetterOnline.de
En wat meer in detail voor de Alpen

Met een tot matige aantrekkende west tot noordwestelijk wind stijgt het kwik al naar gelang bewolking en zon naar 17 tot 26 graden. In de bergen op 2000 meter wordt het een graad of 6 tot 12 en de vorstgrens daalt van 4000 naar 3600 tot 3500 meter.

Warmtefront bewolking gezien vanaf “Top of german” in noordelijke richting

Koufront, verdere afkoeling
Vrijdag verandert er niet veel aan het hierboven beschreven weerbeeld, de temperaturen moeten nog wat inleveren en de vorstgrens daalt naar circa 3300 meter. Zaterdag neemt aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden tot over de Noorse Zee de noordelijke stroming nog wat verder in kracht toe en achter een koufront gaat dan nog wat koudere lucht tot over de noordelijke en centrale Alpen uitstromen.

ECMWF voor zaterdagmiddag met de koelere lucht die achter een koufront vooral de noordelijke Alpen gaat beïnvloeden

Het is onbestendig met een mix van (onweers)buien en opklaringen, aan de noordkant overheerst de bewolking. De sneeuwvalgrens daalt naar 2800 tot 2500 meter. Inneralpin (Wallis) en ten zuiden van de Alpenhoofdkam algemeen betere (drogere) condities en ook warmer.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zondag neemt van het westen uit de invloed van de hogedruk weer wat toe en vooral naar het westen toe zullen de condities weer wat verbeteren en krijgt ook de zon weer meer ruimte. Ook de oostelijke Oostenrijkse Alpen en de zuidkant mogen zich verheugen op meer zon. De temperaturen variëren in het weekend tussen de 15 en 25 graden al naar gelang neerslag, bewolking dan wel zon. Op 1500 meter (850 hPa) wordt het zo’n 8 tot 12 graden , in het westen en zuiden 12 tot 16 graden. De vorstgrens varieert tussen de 3300 meter en 3500 graden in het zuiden en westen en 2900 tot 2700 graden aan de noordkant. Bij dit alles staat een stevige tot harde noord tot noordwestelijke wind.

Aanhoudend vrij koel / onbestendig (noordkant)
Ook in de nieuwe week gaat het met een west tot noordwestelijke stroming onbestendig en aan de koele kant verder, dit geldt in het bijzonder voor de noordelijke en oostelijke Alpen.

ECMWF voor woensdag 17 juli met nog steeds de koele west tot noordwestelijke stroming

De westelijke Alpen profiteren wat meer van hogedrukinvloed en wat hogere temperaturen. Nog beter ziet het er uit voor de Alpenzuidkant waar warmere lucht aanwezig is en de föhn periodiek voor een extra thermisch ruggensteuntje zal zorgen.

In de loop van de tweede helft van de week neemt de hogedrukinvloed weer wat toe en gaan de temperaturen geleidelijk weer in een stijgende lijn. Of het de aanzet is voor een warmere fase van de zomer blijft vooralsnog onduidelijk en daarover dan later meer!

GFS ensembles T850 hPa en T2m prikpunt noordelijke Alpen Vorarlberg

Samengevat kunnen we stellen dat het met stabiel warm zomerweer voorlopig even gedaan is en vooral de noordelijke Alpen te maken gaan krijgen met koel en onbestendig zomerweer. Algemeen betere condities met meer zon en hogere temperaturen gelden voor de zuidkant en deels ook de inner-alpine regionen.

Tot zover voor deze donderdag. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Blijf volgen, vertel het verder en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen over het westelijke Rhonedal en met de typische hogere warmtefront bewolking

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 560 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier