Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; achter een koufront zorgt een tussenhoog van west naar oost vandaag weer voor een weersverbetering. Woensdag stroomt met een volgend koufront een verse portie vochtige maritiem polaire lucht over de Alpen uit gevolgd door tussenhoog invloed op de donderdag. Na passage van een zwak koufront volgt in het weekend met een volgend tussenhoog en  een naar zuidwest draaiende hoogtestroming opnieuw zachter maar ook droger en zonniger weer. Volgende week opnieuw onbestendig en weer kouder.

Aanhoudend Westwindwetter

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Val d`Isère (1849m)

Onder invloed van tussenhoog weersverbetering en opgeklaard / zonnig en weer in karacht afnemende W tot NW wind. Vrij koud met op 2000 meter -3 tot – 7 graden. Morgen van west naar oost volgende koufront passage met neerslag en tot hard aantrekkende wind wind, sneeuwvalgrens dalend naar 700 tot 400 meter.

Koufront passage
Gisteren trok in de loop van de middag en avond een vrij actief koufront koufront met neerslag en weer een stevig windveld over de Alpen naar het oosten. Voor het front uit was het met nog wat zon en de föhn nogmaals zeer zacht met lokaal middag temperaturen van 15 tot 18 graden

Gisteren kon er voor het koufront uit nog even genoten worden van de milde en deels ook nog zonnige condities. Foto Breitachweg Mittelberg Hirschegg in het Kleinwalsertal. Via Twitter kleinwalsertal @kleinwalsertal1

Achter het koufront stroomde vervolgens weer koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit en gingen in alle hoogtes de temperaturen een graad of 10 tot 15 naar beneden. Grotere neerslaghoeveelheden werden er niet gemeld en meest viel er met zwaartepunt Alpennoordkant 5 tot 15 cm. Inner Alpin en aan de zuidkant viel nauwelijks tot geen neerslag / sneeuw. De wind trok wel weer flink aan tot hard en in de bergen stormachtig.

Frontenkaart UKMO Bracknell vanmorgen. Het koufront ligt alweer boven oost Europa

Vandaag dinsdag zien we het koufront alweer boven oost Europa liggen en kunnen we onder invloed van een navolgend overtrekkende tussenhoog weer even profiteren van betere condities en doet ook de zon weer mee. In de ochtend hebben vooral de zuidoostelijke Alpen nog te maken met de naweeën van het wegtrekkende koufront.

Radarbeeld Alpen 09h04

Elders vandaag een mix van wat wolken(velden) en zon en van west naar oost geleidelijk weer afnemende wind. Dat we weer in veel koudere luchtmassa’s verzeild geraakt zijn  is goed te merken aan de temperaturen op hoogte. Op 2000 meter  waar het eergisteren nog tot 10 graden in de plus was vriest het nu weer 3 tot 7 graden en op 3000 meter een graad of 12. De vorstgrens is gedaald tot 1200 a 1000 meter en de sneeuwvalgrens (tot zover nog aan de orde vandaag) tot 1200 a 700 meter..

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen woensdag gaat het dan opnieuw mis op passage van een volgend koufront dat van west naar oost over de Alpen gaat trekken. Dat gaat gepaard met meer bewolking en neerslag en ook weer een tot hard aantrekkende west tot noordwestelijke wind. De sneeuwvalgrens daalt in de nog iets koudere maritiem polaire lucht tot 700 a 400 meter.

Grotere neerslaghoeveelheden worden er ook nu niet verwacht, pak hem beet 5 tot 15 cm, en hogerop ook nog wat meer met zwaartepunt langs de noordelijke  Alpenhoofdkam.

Zie meer Alpenweerman hoog resolutie kaartenHIER

De zuidkant profiteert net als deels ook inner Alpine weer van de beschutte afdrogende werking van de Alpenhoofdkam. In het zuiden blijft het met Föhn zelfs meest zonnig en droog.

Arpege sneeuw prognose tot vrijdagmiddag. Vooral morgen kan er nog sneeuw gaan bijvallen, vrijdag lokaal ook nog wat.

Donderdag volgt een tussenhoog en weersverbetering waarbij na passage van de hoogteas vanuit het zuidwesten even weer wat zachtere lucht wordt aangevoerd. Vrijdag op passage van een zwak koufront dan weer wat afkoeling en meer bewolking met ook nogmaals wat meest lichte neerslag. Sneeuwvalgrens dan meest rond de 1100 a 900 meter.

Nieuwe hogedruk en zeer zacht
In het weekend en ook nog de maandag krijgen we weer te maken met een uitloper van het Azorenhoog en een warme hoogterug. Met de aanvoer van weer veel warmere van origine sub tropische luchtmassa’s gaat het kwik dan weer flink in de lift en dat geldt met name voor de bergen.

Azorenhoog en warme hoogterug gaan de boel in het weekend weer flink opwarmen. GFS T850 hPA voor zondag 00h00

Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) stijgt het kwik dan weer naar een graad of 5 en de vorstgrens stijgt naar 2500 tot 3000 meter. Voordeel is wel dat de zon weer gaat schijnen! Ook maandag en dinsdag is het nog zeer zacht en overwegend zonnig.

Woensdag gaat een koufront dan weer een einde maken aan het het droge en zeer zachte februari weer. Nieuwe neerslag en afkoeling gaan dan weer een koudere onbestendige weerfase inluiden.

Stabiel kouder winterweer hoeven we echter ook dan  niet te verwachten en eigenlijk zijn we gewoon weer terug bij af en is het weer de Atlantische Oceaan met de zeer krachtige zonale stroming die het weerbeeld in west Europa en de Alpen dicteert. Hieronder nog de 7 daagse multi model prognose prikpunt Val d Isère.

Tot zover het Alpenweer voor vandaag, vanuit een weer flink opgeklaard Termen in Oberwallis (nauwelijks neerslag gehad, temp. 2.2°C) een heel fijne dag gewenst. Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.121 times, 1 visits today)
Advertentie

11 Reactie op “Alpen – Onbestendig, woensdag sneeuw. Weekend zonnig en zachter”

 • MrB
  18 februari 2020 at 09:33

  Hi Johann, kun je nog een update geven voor het Zillertal vanaf zondag? Ik zie en lees overal dat het zonnig en warm wordt volgende week. Is dat ook wat jij ziet in de modellen?

 • Johann
  18 februari 2020 at 09:51

  Weekend en begin volgende week terug naar zeer zacht onder warmbloedige hogedruk. In de dalen / Zillertal dan gewoon weer 13 tot 15 graden 🙁 Vanaf woensdag komt dan de koude lucht er weer in! Voor hoelang dat is nog even afwachten. Zie verder weerbericht!

  • MrB
   18 februari 2020 at 18:20

   Dankje, erg warm in het dal, hoe ziet het er bovenin de bergen dan uit? Welke tempraturen worden daar verwacht?

   • Johann
    18 februari 2020 at 18:46

    Graadje of 5 tot 8

 • Robert Kooyman
  18 februari 2020 at 10:08

  Hoi Johan, nogmaals bedankt voor je bericht gister. Hoe zit het met de dauw punten volgende week? Blijven die ook weer laag zodat de sneeuw er hogerop niet teveel onder lijd? Mvg.

  • Johann
   18 februari 2020 at 10:16

   Dat zit wel snor. Heb even de Patscherkogel ((2247, Tirol) als prikpunt en referentiepunt genomen Over de gehele linie tussen de -13 en -7 graden tot einde volgende week ( 15 daagse). Natuurlijk gaat nu wel de zon een steeds grotere rol spelen mbt de sneeuwkwaliteit. Hogerop echter nog niet noemenswaardig!

   • Robert
    18 februari 2020 at 10:22

    Super dankje wel! Ik zal wat foto’s maken en berichten over de kwaliteit van de sneeuw.

    • Johann
     18 februari 2020 at 10:44

     Top, stuur maar op dan pak ik dat mee in de weerberichten. Mocht je nog wat uitvoerigere (sneeuw)info vanaf locatie(s) hebben met liefst bewegende beelden dan stuur maar op. Evt maken we er dan zelfs een aparte Blog van!

 • Rik
  18 februari 2020 at 11:18

  Goedemorgen Johann,

  Aankomende vrijdag vertrek ik voor een week naar Flachau. In eerdere weerberichten, op meerdere websites, las ik over mogelijke regen op zondag in oostenrijk. Is dat inmiddels helemaal van de kaart waardoor wij tot en met in ieder geval maandag ook van zon kunnen genieten?

  • Johann
   18 februari 2020 at 11:29

   Hoi Rik, in de vorige weerberichten heb ik dit ook benoemd (storing die NO Alpen tijdelijk beinvloedt) ECMWF laat dit ook vandaag nog weer zien, GFS echter niet. Uitgaande van het multimodel (18 modellen met ook de wat meer hoog resolutie modellen) verwacht ik weinig en wrs geen neerslag. Ook voor wat evt meer bewolking moeten we nog even een slag om de arm houden. Zie verder ook diagram voor Flachau.

 • Johann
  18 februari 2020 at 13:35

  Sonne pur en met -4 graden op Rosswald prima vertoeven vanmiddag. Op de achtergrond de Simplon(pas)

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer