Alpen – Onbestendig, woensdag sneeuw. Weekend zonnig en zachter

Algemeen; achter een koufront zorgt een tussenhoog van west naar oost vandaag weer voor een weersverbetering. Woensdag stroomt met een volgend koufront een verse portie vochtige maritiem polaire lucht over de Alpen uit gevolgd door tussenhoog invloed op de donderdag. Na passage van een zwak koufront volgt in het weekend met een volgend tussenhoog en  een naar zuidwest draaiende hoogtestroming opnieuw zachter maar ook droger en zonniger weer. Volgende week opnieuw onbestendig en weer kouder.

Aanhoudend Westwindwetter

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Val d`Isère (1849m)

Onder invloed van tussenhoog weersverbetering en opgeklaard / zonnig en weer in karacht afnemende W tot NW wind. Vrij koud met op 2000 meter -3 tot – 7 graden. Morgen van west naar oost volgende koufront passage met neerslag en tot hard aantrekkende wind wind, sneeuwvalgrens dalend naar 700 tot 400 meter.

Koufront passage
Gisteren trok in de loop van de middag en avond een vrij actief koufront koufront met neerslag en weer een stevig windveld over de Alpen naar het oosten. Voor het front uit was het met nog wat zon en de föhn nogmaals zeer zacht met lokaal middag temperaturen van 15 tot 18 graden

Gisteren kon er voor het koufront uit nog even genoten worden van de milde en deels ook nog zonnige condities. Foto Breitachweg Mittelberg Hirschegg in het Kleinwalsertal. Via Twitter kleinwalsertal @kleinwalsertal1
St Johann in Tirol. Foto Aafke

Achter het koufront stroomde vervolgens weer koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit en gingen in alle hoogtes de temperaturen een graad of 10 tot 15 naar beneden. Grotere neerslaghoeveelheden werden er niet gemeld en meest viel er met zwaartepunt Alpennoordkant 5 tot 15 cm. Inner Alpin en aan de zuidkant viel nauwelijks tot geen neerslag / sneeuw. De wind trok wel weer flink aan tot hard en in de bergen stormachtig.

Frontenkaart UKMO Bracknell vanmorgen. Het koufront ligt alweer boven oost Europa

Vandaag dinsdag zien we het koufront alweer boven oost Europa liggen en kunnen we onder invloed van een navolgend overtrekkende tussenhoog weer even profiteren van betere condities en doet ook de zon weer mee. In de ochtend hebben vooral de zuidoostelijke Alpen nog te maken met de naweeën van het wegtrekkende koufront.

Radarbeeld Alpen 09h04

Elders vandaag een mix van wat wolken(velden) en zon en van west naar oost geleidelijk weer afnemende wind. Dat we weer in veel koudere luchtmassa’s verzeild geraakt zijn  is goed te merken aan de temperaturen op hoogte. Op 2000 meter  waar het eergisteren nog tot 10 graden in de plus was vriest het nu weer 3 tot 7 graden en op 3000 meter een graad of 12. De vorstgrens is gedaald tot 1200 a 1000 meter en de sneeuwvalgrens (tot zover nog aan de orde vandaag) tot 1200 a 700 meter..

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen woensdag gaat het dan opnieuw mis op passage van een volgend koufront dat van west naar oost over de Alpen gaat trekken. Dat gaat gepaard met meer bewolking en neerslag en ook weer een tot hard aantrekkende west tot noordwestelijke wind. De sneeuwvalgrens daalt in de nog iets koudere maritiem polaire lucht tot 700 a 400 meter.

Grotere neerslaghoeveelheden worden er ook nu niet verwacht, pak hem beet 5 tot 15 cm, en hogerop ook nog wat meer met zwaartepunt langs de noordelijke  Alpenhoofdkam.

Zie meer Alpenweerman hoog resolutie kaartenHIER

De zuidkant profiteert net als deels ook inner Alpine weer van de beschutte afdrogende werking van de Alpenhoofdkam. In het zuiden blijft het met Föhn zelfs meest zonnig en droog.

Arpege sneeuw prognose tot vrijdagmiddag. Vooral morgen kan er nog sneeuw gaan bijvallen, vrijdag lokaal ook nog wat.

Donderdag volgt een tussenhoog en weersverbetering waarbij na passage van de hoogteas vanuit het zuidwesten even weer wat zachtere lucht wordt aangevoerd. Vrijdag op passage van een zwak koufront dan weer wat afkoeling en meer bewolking met ook nogmaals wat meest lichte neerslag. Sneeuwvalgrens dan meest rond de 1100 a 900 meter.

Nieuwe hogedruk en zeer zacht
In het weekend en ook nog de maandag krijgen we weer te maken met een uitloper van het Azorenhoog en een warme hoogterug. Met de aanvoer van weer veel warmere van origine sub tropische luchtmassa’s gaat het kwik dan weer flink in de lift en dat geldt met name voor de bergen.

Azorenhoog en warme hoogterug gaan de boel in het weekend weer flink opwarmen. GFS T850 hPA voor zondag 00h00

Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) stijgt het kwik dan weer naar een graad of 5 en de vorstgrens stijgt naar 2500 tot 3000 meter. Voordeel is wel dat de zon weer gaat schijnen! Ook maandag en dinsdag is het nog zeer zacht en overwegend zonnig.

Woensdag gaat een koufront dan weer een einde maken aan het het droge en zeer zachte februari weer. Nieuwe neerslag en afkoeling gaan dan weer een koudere onbestendige weerfase inluiden.

Stabiel kouder winterweer hoeven we echter ook dan  niet te verwachten en eigenlijk zijn we gewoon weer terug bij af en is het weer de Atlantische Oceaan met de zeer krachtige zonale stroming die het weerbeeld in west Europa en de Alpen dicteert. Hieronder nog de 7 daagse multi model prognose prikpunt Val d Isère.

Tot zover het Alpenweer voor vandaag, vanuit een weer flink opgeklaard Termen in Oberwallis (nauwelijks neerslag gehad, temp. 2.2°C) een heel fijne dag gewenst. Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties