Advertentie 

Algemeen: Met een overwegend westelijke stroming de komende dagen, worden er steeds
weer vochtige luchtmassa’s richting de Alpen gevoerd. Stabiel mooi hogedruk weer zit er
voorlopig niet in.

De dag begint vandaag in delen van de Alpen behoorlijk onstuimig. Met name in de oostelijke helft van de Alpen komt er veel neerslag naar beneden op dit moment met in de hogere delen ook sneeuwval. In de Italiaanse Alpen ten oosten van Milaan zitten op dit moment ook veel buien met onweer ertussen. Ook in de westelijke Zwitserse en noord Franse Alpen vallen op dit moment enkele buien, maar deze zijn beduidend minder groot dan de grote regengebieden in het oosten. De beste papieren zijn vandaag voor de Franse zuid Alpen en de westelijke Italiaanse Alpen ten westen van de lijn Milaan-Genova.

Op de gletsjer in Kaprun sneeuwt het aardig door en zijn er al de nodige centimeters sneeuw gevallen

Ook in het Franse Tignes wordt er verse sneeuwval gemeld

Ook Hans ter Braak meldt verse sneeuwval in Mittelberg in Vorarlberg in Oostenrijk

Ook in de Zwitserse Alpen zijn wat sneeuwvlokken naar beneden gevallen zoals hier bij de grote Aletsch gletsjer

In de oostelijke Alpen ligt de sneeuwgrens vandaag rond de 2000 m en kan er in Oostenrijk tot zo’n 20 cm verse sneeuw gaan vallen. De wind waait hier ook behoorlijk door in de bergen. In de oostelijke Italiaanse Alpen en in Zwitserland gaat op hoogte ook
sneeuw vallen maar wat minder dan in Oostenrijk.

De zuidwestelijke Alpen hebben vandaag de meeste kans op zon. In de oostelijke Alpen komt het weer vanmiddag langzaam wat tot rust en kunnen er ook wat opklaringen door de bewolking heen komen.

Vandaag hebben met name de oostelijke Alpen nog te maken met neerslag. Maar met een strakke westelijke stroming is het een komen en gaan van storingen. Bron: DWD.

Morgen is het in de noordwest-Alpen meest bewolkt en stormachtig. Verder naar het oosten laat de zon zich regelmatig zien, maar in de avond zijn ook hier weer een aantal buien mogelijk. De zuidelijke Alpen hebben morgen te maken met veel wind, maar ook veel zonneschijn. Dit is morgen dan ook de beste plek om te vertoeven.

Op donderdag trekt er een nieuw koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Er wordt daarbij koele en vochtige lucht aangevoerd vanuit het hoge noorden.

Op donderdag trekt er dan vanuit het westen een nieuw koufront de Alpen binnen wat in eerste instantie in Oostenrijk voor wat föhnige winden kan zorgen. Vanuit het westen trekt er echter een stevig neerslag gebied de Alpen binnen waarbij er veel regen en sneeuw gaat vallen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tegen de 2800 m, maar zakt snel naar zo’n 1800 tot 2000 m.

De dagen daarna worden er vanuit het zuidwesten wederom weer vochtige luchtmassa’s aangevoerd, waardoor het weer behoorlijk onbestendig blijft in de Alpen met van tijd tot tijd neerslag. De temperatuur blijft wat aan de frisse kant, waardoor er periodiek ook steeds sneeuwval mogelijk blijft boven de 1600 – 2000 m.

De ensemble verwachtingen van het ECMWF van de temperatuur op 1500 m hoogte voor de komende tijd. Woensdag is er een kleine piek in de temperatuur. Goed te zien is vervolgens het scherpe koufront dat donderdag de Alpen binnen trekt waarbij er veel neerslag gaat vallen. Prikpunt voor deze verwachting is de centrale Alpen noordkant.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 732 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier