Algemeen: Met een overwegend westelijke stroming de komende dagen, worden er steeds
weer vochtige luchtmassa’s richting de Alpen gevoerd. Stabiel mooi hogedruk weer zit er
voorlopig niet in.

De dag begint vandaag in delen van de Alpen behoorlijk onstuimig. Met name in de oostelijke helft van de Alpen komt er veel neerslag naar beneden op dit moment met in de hogere delen ook sneeuwval. In de Italiaanse Alpen ten oosten van Milaan zitten op dit moment ook veel buien met onweer ertussen. Ook in de westelijke Zwitserse en noord Franse Alpen vallen op dit moment enkele buien, maar deze zijn beduidend minder groot dan de grote regengebieden in het oosten. De beste papieren zijn vandaag voor de Franse zuid Alpen en de westelijke Italiaanse Alpen ten westen van de lijn Milaan-Genova.

Op de gletsjer in Kaprun sneeuwt het aardig door en zijn er al de nodige centimeters sneeuw gevallen

Ook in het Franse Tignes wordt er verse sneeuwval gemeld

Ook Hans ter Braak meldt verse sneeuwval in Mittelberg in Vorarlberg in Oostenrijk

Ook in de Zwitserse Alpen zijn wat sneeuwvlokken naar beneden gevallen zoals hier bij de grote Aletsch gletsjer

In de oostelijke Alpen ligt de sneeuwgrens vandaag rond de 2000 m en kan er in Oostenrijk tot zo’n 20 cm verse sneeuw gaan vallen. De wind waait hier ook behoorlijk door in de bergen. In de oostelijke Italiaanse Alpen en in Zwitserland gaat op hoogte ook
sneeuw vallen maar wat minder dan in Oostenrijk.

De zuidwestelijke Alpen hebben vandaag de meeste kans op zon. In de oostelijke Alpen komt het weer vanmiddag langzaam wat tot rust en kunnen er ook wat opklaringen door de bewolking heen komen.

Vandaag hebben met name de oostelijke Alpen nog te maken met neerslag. Maar met een strakke westelijke stroming is het een komen en gaan van storingen. Bron: DWD.

Morgen is het in de noordwest-Alpen meest bewolkt en stormachtig. Verder naar het oosten laat de zon zich regelmatig zien, maar in de avond zijn ook hier weer een aantal buien mogelijk. De zuidelijke Alpen hebben morgen te maken met veel wind, maar ook veel zonneschijn. Dit is morgen dan ook de beste plek om te vertoeven.

Op donderdag trekt er een nieuw koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Er wordt daarbij koele en vochtige lucht aangevoerd vanuit het hoge noorden.

Op donderdag trekt er dan vanuit het westen een nieuw koufront de Alpen binnen wat in eerste instantie in Oostenrijk voor wat föhnige winden kan zorgen. Vanuit het westen trekt er echter een stevig neerslag gebied de Alpen binnen waarbij er veel regen en sneeuw gaat vallen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tegen de 2800 m, maar zakt snel naar zo’n 1800 tot 2000 m.

De dagen daarna worden er vanuit het zuidwesten wederom weer vochtige luchtmassa’s aangevoerd, waardoor het weer behoorlijk onbestendig blijft in de Alpen met van tijd tot tijd neerslag. De temperatuur blijft wat aan de frisse kant, waardoor er periodiek ook steeds sneeuwval mogelijk blijft boven de 1600 – 2000 m.

De ensemble verwachtingen van het ECMWF van de temperatuur op 1500 m hoogte voor de komende tijd. Woensdag is er een kleine piek in de temperatuur. Goed te zien is vervolgens het scherpe koufront dat donderdag de Alpen binnen trekt waarbij er veel neerslag gaat vallen. Prikpunt voor deze verwachting is de centrale Alpen noordkant.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 731 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer