Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van een uitloper van hoog – Gabi – wordt het tijdelijk wat rustiger en droger. Vanaf woensdag gaat het onder druk van Atlantische depressies weer onbestendig maar ook vrij koud verder. De Alpenzuidzijde en deels ook inner-alpine zijn Wetterbegünstigt. In het weekend met Föhn zeer zacht

Na sneeuw tussenhoog, vrijdag warmtefront, weekend zeer zacht


Verse sneeuw en zon vanmorgen in de Alpen, beeld via Ehrwalder Almbahn

Een koufront is gisteren over de Alpen getrokken en daarachter stroomde met een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming vooral op wat grotere hoogte weer markant koudere polaire lucht over de Alpen uit.

GFS 500 hPa maandagmiddag met de Höhenkaltluft over de Alpen

Vooral de noordkant had te maken met de nodige onstabiliteit welke door de Höhenkaltluft getriggerd werd. Dit resulteerde in sneeuw en sneeuwbuien, veel wind en lokaal zelfs ook een klap onweer.

Opkomende (sneeuw)buien lijn boven de Bodensee #Rorschacherberg

De sneeuwvalgrens daalde in de koudere lucht tot 800 a 400 meter. Bij dit alles stond een harde en de bergen deels ook stormachtige wind. Ietwat minder koud en stabieler was het naar het westen toe, dat gold vooral later op de dag op nadering van een uitloper van hoog – Gabi – De beste papieren hadden gisteren de zuidelijke Alpen die profiteerden van de afschermende  werking door de Alpenhoofdkam.

Ook in het Kleinwalsertal viel na de regen op zondag weer sneeuw. 30 tot 35 cm meldde vanmorgen Hans ter Braak via Twitter @hansterbraak

Tussenhoog
Vandaag dinsdag neemt de invloed van hoog -Gabi- overal verder toe. Het wordt ook in het oosten weer droog en de zon zal zich vooral naar het westen toe laten zien. De lucht is niet alleen droger maar vooral ook op hoogte weer een stuk zachter.

De sneeuwvalgrens stijgt weer naar 1800 meter (westen) tot 800 meter (oosten) en de vorstgrens naar 2300 meter in de westelijke Alpen en tot 2000 meter in de centrale Alpen.

Radar Alpen met de laatste neerslag in de Stau van de oostelijke Alpen
Ook in Oberwallis schijnt de zon vandaag weer nadat het behoorlijk gespookt heeft in de bergen (wind tot 150 km/h) in Zermatt. Foto’s via FB Tamara Casile-van Den Berg (Zermatt)
Foto’ via FB Tamara Casile-van Den Berg (Zermatt)

Een stuk kouder blijft het in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen, vorstgrens hier meest tussen de 800 en 500 meter met hier ook een lagere sneeuwvalgrens. Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe kouder.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de middag en avond neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en vervolgens gaat weer neerslag vallen. Sneeuwvalgrens 1600 tot 800 meter. De weersverslechtering hangt samen met een volgend koufront dat een volgende onbestendige en koudere weerfase gaat inluiden.

Een volgend koufront nadert vanavond -nacht de Alpen met nieuwe neerslag en sneeuw hogerop

Woensdag en donderdag gaat het onbestendig en koud verder met steeds weer neerslag (buien) die tot in de lagere delen en dalen als sneeuw zullen gaan vallen. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer naar beneden, op 1500 meter daalt het kwik weer naar -2 tot -6 graden en de vorstgrens naar circa 1000 meter. Algemeen betere condities vinden we ook nu weer ten zuiden van Alpenhoofdkam en de zuidwestelijke Alpen.

In de loop van de donderdag middag en avond en op de vrijdag krijgen we te maken met een opkomend warmtefront. Van het westen en noordwesten gaat de neerslag intensiveren waarbij het aanvankelijk sneeuwt vanaf 800 tot 1000 meter, inner-alpine ook nog lager.

GFS donderdagavond met meer neerslag op nadering van een warmtefront

Met het instromen van weer zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens vrijdag weer naar 1200 tot 1700 meter. Overdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich via de noordelijke Alpen naar het oosten en wordt het in het westen weer droog.

De komende dagen gaat er in de Alpen hogerop weer het nodige aan sneeuw bijvallen. Het zwaartepunt zal komen te liggen in de Weststau gebieden van de Alpenhoofdkam. Hier kan tot vrijdagmiddag 80 tot 120 cm sneeuw gaan vallen en lokaal hogerop bij gunstige Stau ook nog meer.

Arpege met de Neuschnee verwachting tot vrijdagmiddag

Ook het Europese model komt met de nodige neerslag in de Weststau gebieden. Hieronder de kaart tot en met vrijdag.

Neerslag / sneeuw ECMWF. Via ZAMG – Bergfex

Meer info over de neerslag en Stau en Staugebieden met oa de Weststau – HIER

Lente weekend
Zaterdag bevinden we ons in de warmtefront sector, de aangevoerde lucht is droger en de zon is ook weer van de partij. De temperaturen gaan met een opkomende Südföhn dan weer flink in de lift en vooral de zondag gaat zeer zacht verlopen.

GFS zondag met de zachte ZW stroming en de Föhn aan de noordkant

Met de verder in kracht toenemende föhn (Südföhn) kan het kwik aan de noordkant op 1500 meter gaan stijgen tot 8 a 12 graden en tot 20 a 23 graden in de Föhndalen! Ook elders is het aanvankelijk met 15 tot 18 graden zeer zacht.

Maar even van genieten want vanaf zondag is alweer kouder weer en neerslag voor geprogrammeerd. Samengaand met een volgend koufront gaan de temperaturen dan weer onderuit en valt er weer sneeuw of sneeuwbuien tot in de lagere delen!

Hogedruk
Met het verstrijken van de nieuwe week gaan de temperaturen dan geleidelijk weer wat in de lift zonder dat het meteen echt zacht gaat worden. Tevens zien we wat meer hogedruk impulsen waardoor de weer condities algemeen zullen gaan verbeteren. Of dat inderdaad gaat lukken zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden.

Tot zover vanuit een winters Oberwallis waar de zon weer volop aan de hemel boven de sneeuw te bewonderen is. Een fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Aletsch Arena, Kapelle Bettmeralp vanmorgen- Link Aletsch

LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 959 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Onbestendig, veel sneeuw verwacht in de Weststau”

 • Marcel
  12 maart 2019 at 13:22

  20 cm verse poeier op de 110cm die er al lag in Gargellen.
  Hier weer een geweldig sneeuwparadijs in Gargellen.
  Zonnig maar fris door de wind.

  Gr Marcel Pijpers

  • Johann
   12 maart 2019 at 13:48

   Top! Looks good (net als hier in Wallis) inmiddels de zon alweer aan het verdwijnen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier