Advertentie 

Algemeen;  een lang gerekte storing (koufront) samenhangend met depressie – Klaus I en Klaus II – trekt over de Alpen en gaat pünktlich met de start van de astronomische herfst een onbestendige en gevoelig koelere weer episode inleiden. Met een westelijke hoogtestroming gaan storingen gaan deze week periodiek neerslag (buien) geven. In het hooggebergte valt sneeuw.

Koufront luidt wisselvallige koelere weerfase in, verse sneeuw hooggebergte

De afgelopen dagen konden we geheel volgens verwachting nog genieten van zonnig en zeer zacht nazomerweer. Vooral de noordelijke Alpen profiteerden met een opstekende Südföhn van de zon. De zuidelijke en met name de zuidwestelijke Alpen kregen in de loop van zaterdag en op zondag in toenemende mate te maken met de invloed van een naderende frontale storing.

Deze storing (koufront) zorgde ook voor de toenemende drukverschillen (drukgradiënt) tussen de zuid en noordkant ( 7 tot 8 hPa) en de in kracht toenemende Südföhn. Keerzijden van de medaille (föhn) is dan de inzettende Südstau en bewolking aan de Alpenzuidkant. Ook de temperaturen bleven hier duidelijk achter met die aan de noordkant. Hieronder een foto impressie van de afgelopen twee dagen

Carel Ha stuur berichtte van zeer wisselende condities (wolken, regen, föhn en zon) tijdens de reis van de zuidkant naar de noordkant van Alpen. Foto Föhnmuur aan de noordkant van de berg

In de loop van de zondagmiddag nam vanuit het westen de bewolking in de westelijke Alpen opnieuw weer toe op nadering van het eigenlijke koufront en volgde er eerste neerslag / buien. Met het koufront stroomde van het westen uit ook weer koelere lucht binnen.

Vandaag maandag is het dan ook een stuk koeler dan de voorgaande dagen en de krachtige westenwind maakt het voor het gevoel nog een stuk frisser. In de ochtend valt in de westerse Alpen nog laatste neerslag en met stijgende luchtdruk wordt het weer droog en komt de zon er weer aan te pas.

Radarbeeld met de storing en neerslag vanmorgen 0m 09h00

Ook de westerse oostelijke Alpen krijgen te maken met de frontale neerslag en lokaal kan er ook nog een klap onweer voorkomen. De oostelijke regionen houden het meest droog en hier zullen ook de hoogste temperaturen gehaald gaan worden.

n de westelijke Alpen stijgt het kwik naar 17 tot 18 graden, inner alpin (Wallis) en de zuidkant wordt het een graad of 20. In de oostelijke Alpen is het algemeen nog wat zachter met in de oostelijke delen maxima tot 23 graden. De vorstgrens daalt naar 2800 tot 2600 meter, de sneeuwvalgrens naar 2600 tot 2400 meter, lokaal in de centrale noordelijke tot 2100 a 1900 meter.

In de hogere Alpen valt weer wat sneeuw. Beeld vanmorgen vanuit Skihütte in Stand ( centraal Zwitserland) op 2450m

Tot de avond kan er in de centrale Alpen in het hooggebergte, pak hem beet vanaf 2500 tot 3000 meter, 5 tot 15 cm verse sneeuw vallen. In de Mont Blanc regio en de Berner Alpen ook nog wat meer. Bij dit alles staat een matige tot harde west tot noordwestelijke wind.

WRF-ARW neerslag / sneeuw voor de komende 3 dagen

De weersverbetering in de westelijke Alpen hebben we te danken aan een in de hoogtestroming opgenomen tussenhoog dat van het westen uit binnen schuift. Vooral dinsdag ochtend gaan ook de overige Alpen ervan profiteren.

GFS neerslag 3/H dinsdag tijdelijk beter (droog) op passage tussenhoog

Dinsdag mogen we vooral in de eerste helft van de dag dan ook de zon verwachten. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en er kan weer neerslag of een bui gaan vallen. De middagtemperaturen variëren al naar gelang zon, bewolking of neerslag tussen de 15 en 23 graden.

Woensdag krijgen we van west naar oost te maken met een volgend koufront. Het is overwegend bewolkt en er valt neerslag of buien. De oostelijke Alpen profiteren nog het langs van de invloed van het naar het oosten wegtrekkende tussenhoog. Qua temperaturen verandert er niet veel, het warmst wordt het met de zon in het oosten alwaar het kwik tot 22 a 23 graden kan oplopen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag en vrijdag krijgen we aan de voorzijde van een depressie op weg via Schotland naar Scandinavie te maken met een meest zuidwestelijke hoogtestroming. Daarbij overweegt in eerste instantie de invloed van zuidelijke hogeduk. Het is meest droog en de temperaturen kunnen weer wat winst gaan pakken. In het weekend, waarschijnlijk al op de zaterdag volgt dan weer een volgende storing met neerslag (buien) en gaan de temperaturen weer wat naar beneden.

In het weekend gaan  we vooral op de zaterdag weer profiteren van de invloed van hogedruk, lang zal dit echter niet duren want een volgende storing met neerslag staat voor de zondag(middag op het weer menu. Begin volgende week onder invloed van een tussenhoog van west naar oost weer betere condities.

Samengevat kunnen we opmaken dat we de komende dagen te maken gaan krijgen met een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon waarmee dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere luchtmassa’s worden aangevoerd. Onder invloed van de mobiele wiggen (tussenhogen) kunnen we profiteren van betere condities met ook de zon. De hoge temperaturen dan wel het warme nazomer weer lijkt niet meer terug te keren.

Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een grijs en nat Termen in Oberwallis. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende Alpenweerpraatje. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 654 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier