Advertentie 

Algemeen;  hoog – Hanneke – is verder getrokken richting de Balkan en verliest meer en meer de invloed op de Alpen. Met een zuidelijke stroming wordt vooreerst nog warme lucht aangevoerd en wordt het toenemend föhnig. Op nadering van een koufront gaat het weerbeeld zondag in de westelijke Alpen verslechteren, maandag volgen de oostelijke Alpen. In het verdere vervolg evolueren we naar een onbestendiger en koeler Westwindwetter

Laatste nazomerse weekend, overgang naar zonaal

Het september nazomertje bereikt deze dagen zijn “Waterloo” maar voordat het zover is kunnen we vandaag en in het weekend nogmaals genieten van warm nazomerweer. Hoog Hanneke is sinds gisteren verder getrokken en met een naar zuidoost gedraaide hoogtestroming werd ook gisteren weer vrij droge en warme lucht aangevoerd. Met volop zon stegen de temperaturen weer naar 23 tot 26 graden en ook in de bergen was het met een vorstgrens rond de 4000 meter opnieuw zeer zacht.

De sneeuw, lokaal tot een halve meter, die rond 10 september in het hooggebergte viel, is grotendeels weer compleet weggesmolten door de hoge temperaturen en vooral door de nog krachtige zonnestraling. Enkel in de beschutte schaduwkant van de bergen kan de sneeuw deels overleven. Hieronder een vergelijk vanuit Sulden – Madritschhütte – (10-09 / 20 /09)

Ten zuiden van de Alpen werd met de zuidoostelijke stroming in de onderste lagen van de atmosfeer wat vochigere lucht vanaf de Povlakte tegen de zuidelijke Alpen getransporteerd en dat zorgde op uitgebreide schaal voor Hochnebel en mist. Ook de temperaturen bleven daar in vergelijking met de noordkant een stuk achter.

Radarbeeld gisterochtend Alpen met de mist en Hochnebel aan de zuidkant van de Alpen
Meer in detail voor het Wallis en Piemonte. Lokaal stroomde de Hochnebel tot in de zuidelijke Walliser dalen
Van dichterbij Hochnebel boven de lagere delen van Cervina. Beeld Chamois, Colle-Fontana-Fredda 2512m

Vandaag vinden we hoog Hanneke met kern boven zuidoost Europa terug en is de stroming verder naar het zuiden gedraaid. Ook vanuit die hoek wordt echter nog steeds zeer warme lucht vanuit de Middellandse Zee aangevoerd.

Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (zuid overdruk tot zondag oplopend tot 8 hPa) neemt de Südföhn in kracht toe. Met de aanvoer van de warme luchtmassa’s en ondersteund door de föhn kan het kwik vooral aan de noordkant en deels ook de inner-alpine gebieden (Wallis) nogmaals gaan pieken.

Vandaag zaterdag kan het kwik met veel zon tot 23 a 25 graden oplopen, zondag zijn met de opkomende en in kracht toenemende Südföhn lokaal 27 tot 28 graden mogelijk. In de loop van de zondag neemt vanuit het westen de (hogere) bewolking steeds verder toe en gaat  er wat neerslag of een bui vallen.

In de namiddag en avond verder intensiverend neerslag / buien. De oostelijke Alpen houden het ook dan nog droog en met veel zon worden dan daar de hoogste temperaturen gehaald. De vorstgrens daalt in het weekend geleidelijk van 4000 naar 3700 meter

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De föhn, bewolking en neerslag hangen samen met een inschuivende Atlantische hoogtetrog en een daarmee samengaand koufront. Een apart laag trekt in de loop van de maandag ten zuiden van de Alpen naar het oosten. Achter dit laag volgt een tussenhoog voordat in de loop van de dinsdag een volgende storing van west naar oost weer nieuwe neerslag / buien gaat produceren.

Maandagmiddag en avond van het het westen uit weersverbetering op inkomende tussenhoog, de volgende storing heeft inmiddels het Europese continent bereikt

Het wordt niet alleen onbestendiger ook de temperaturen gaan naar beneden en met het warme nazomerweer is het voor dit jaar dan definitief gedaan. In de bergen daalt de vorstgrens naar 3200 tot 2800 meter en op het 850 hPa vlak (1500 meter) 12 tot 8 graden. Tot een hoogte van 2500 a 2200 meter kan het sneeuwen. Duidelijk koeler dus maar eigenlijk allemaal heel normaal afgemeten aan het langjarig klimatologische gemiddelde.

Arpege. van zondagavond tot dinsdagavond kan er in het hooggebergte boven de 3000 meter 10 tot 30 cm sneeuw gaan vallen.

Ook in het verdere verloop gaat het wisselvallig verder.We krijgen te maken met meer dynamiek onder een meer zonaal stroming regime. In het Duits ook wel mooi aangeduid als “Westwindwetter“.

Mogelijk dat vanaf het volgende weekend de hoogtestroming aan de oostflank van het naar het noorden uitbreidende Atlantische hoog de dan meer en meer de noordhoek gaat opzoeken (meridionaal) en veel koudere lucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden gaat uitstromen.

ECMWF voor maandag 21-09 00h00 met de meridionale (noordelijke) hoogtestroming. Mocht dit gaan gebeuren dan kan  het maandag of dinsdag aan de noordkant tot 1400 a 1000 meter of zelfs nog lager sneeuwen!

Dit scenario zoals de ECMWF (hoofdrun) dit laat zien is echter nog onzeker. Affijn, hoe en of dat allemaal in detail gaat verlopen zal de komend tijd duidelijk moeten gaan worden.

GFS 200 hPa voor volgende week donderdag.

Tot zover voor deze zaterdag, geniet nog even van het mooie nazomer en bergweer want vanaf maandag gaan we uit een geheel ander onbestendiger en vooral ook koeler vaatje tappen. Vanuit Termen in Oberwallis een heel mooi weekend gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 398 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier