Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  grote delen van west en midden Europa houden de komende de dagen een west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee periodiek storingen ook het weer in de Alpenlanden beïnvloeden en voor onbestendig en herfstweer zorgen. Vrijdag volgt tussenhoog invloed en vooral zondag met föhn vrij warm en zonnig. De verwachtingen vanaf maandag zijn nog zeer onzeker.

Onbestendig, in hooggebergte wat sneeuw, vrijdag tussenhoog

Het mooie warme nazomerweer heeft plaats gemaakt voor koeler en onbestendig herfstweer met in de hogere Alpen weer wat verse sneeuw. Gisteren hadden  maken met de invloed van een (zwak) occlusiefront waarbij van west naar oost wolkenvelden overtrokken. Tussendoor scheen vooral naar het zuiden toe en voor het front uit de zon. Ondanks de bewolking en meest spaarzame opklaringen was het toch een prima dag om eens lekker de bergen in te trekken en te genieten van de natuur die steeds meer een herfstachtige metamorfose ondergaat.

Meer foto’s van de omgeving van de Europahütte en een wandeling via De Charles Kuonen Hängebrücke (2017) zie je in de gallery hieronder. De Charles Kuonenbrücke is in de plaats gekomen van de ietwat hoger gelegen Europabrücke die in 2010 door steenslag werd verwoest.  Met 494 meter lengte is het de langste voetgangershangbrug ter wereld. De brug loopt op een hoogte van 85m boven het Grabenguferravijn (Mattertal) en is onderdeel van de Monte Rosa-route (Dom).

Foto’s Francien Bakker

In de middag werd de bewolking vanuit het westen steeds dikker en volgde er wat neerslag en in de hogere Alpen wat sneeuw. Met het koufront dat het herfstweer inleidde is er in het hooggebergte en op de gletsjers weer zo’n 10 tot 20 cm sneeuw gevallen.

Verse sneeuw op de Hintertuxer gletsjer

En ook op de Stelviopass was het weer even winters met sneeuwval

De middagtemperaturen varieerden gisteren al naar gelang de bewolking, neerslag en zon tussen de 13 en 32 graden waarbij de hoogste temperaturen aan de zuidkant  werden gehaald.

Vandaag woensdag gaat het vooral aan de noordkant onbestendig verder waarbij een stevige wind staat. Regelmatig valt er neerslag en in het hooggebergte boven de 2200 a 2600 meter sneeuw. In het westen en zuidwesten als ook in het inner-alpine Wallis geleidelijk ook brede opklaringen.

De vorstgrens houdt zich meest tussen de 2500 en 2800 meter op. De meeste zon is weggelegd voor de Alpenzuidkant, echter ook kunnen vooral later op de dag wat buien of neerslag gaan vallen. Voor wat betreft de middagtemperaturen verandert er niet veel en wordt het al naar gelang bewolking en zon tussen de 13 en 23 graden.

Radarbeeld Alpen 09h20. Via WetterOnline.de
Sneeuwval en weer wat verse sneeuw vanmorgen in Sulden – Madritschhütte (2800m)
Slechte condities, lichte vorst en wat sneeuw ook op de “Top of Germany” Zugspitze (2962m)

Ook morgen donderdag verandert er maar bar weinig aan het onbestendige weerbeeld. De bewolking overheerst en steeds weer valt er wat regen of een bui. Betere condities en ook zon treffen we in het oosten en in de oostelijke delen van de Alpen aan. In de loop van de middag en avond volgt van het westen uit een weersverbetering op nadering van een tussenhoog. De oostelijke Alpen krijgen juist dan te maken met meer bewolking gevolgd door wat neerslag of een bui.Qua temperaturen verandert er ook donderdag niet veel, sneeuwvalgrens meest tussen de 2300 en 2700 meter

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag en ook het weekend krijgen we te maken met een meer zuidwestelijke hoogtestroming. Op de weerkaarten zien we een Atlantisch (hoogte)laag net ten noorden van de Schotland naar Scandinavie trekken. Hogedruk boven het zuiden van Europa kan zich dan weer wat verder naar het noorden toe doorzetten. De hoogtestroming zoekt de zuidwesthoek op en met de aanvoer van weer wat drogere en zachtere lucht beloven het dan heel fraaie herfstdagen te gaan worden.

Zaterdag in de oostelijke Alpen eerst nog meer bewolking en kans op een bui of wat neerslag. Met de zon stijgen de middagtemperaturen naar 20 tot 25 graden. Zondag van het westen uit toenemende föhnig en met föhn dan lokaal aan de noordkant en inner-alpin nog wat hoger.

De föhn heeft te maken met een naderend koufront dat voor de maandag op het programma staat. Dit koufront behoort bij een depressie die vanaf de zuidelijke Britse Elanden komend maandag boven het noorden van Denemarken wordt verwacht en vervolgens naar het noordoosten verder trekt.

GFS 500 hPa voor maandag

Dinsdag volgt op tussenhoog dan weer een weersverbetering. Wat er in het verdere verloop gaat gebeuren is nog (zeer) onzeker. Kijken we naar de weermodellen en de diverse weerkaarten en ensemble verwachtingen dan zien we net al ook de voorgaande dagen dat de onzekerheden dan sterk gaan toenemen met deels tot 20 graden verschil voor wat betreft de temperatuur prognoses.

Oorzaak voor de grote onzekerheid zijn de restanten van ex-tropenstorm Jerry en met name de volgende ex-hurricane Lorenzo die in de noordelijk jetstream worden opgenomen. De komende dagen dus maar eens kijken wat de atmosfeer allemaal voor ons in petto heeft.

Tot zover vanuit een overwegend bewolkt en koel Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 386 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer