Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Hoog Carina vandaag met kern boven zuid Frankrijk trekt langzaam verder anar het zuidoosten maar behoudt vandaag en morgen nog zijn invloed op het weer in de Alpen. Vanaf dinsdag-  woensdag gaan opkomende storingen voor föhn en navolgend onbestendig en onrustig (wind) winterweer zorgen. Vooral in de West en Südstau gebieden wordt  neerslag (sneeuw) van betekenis verwacht!

Nog even profiteren van het Kaiserwetter

Onder invloed van hoog Carina werd gisteren vooral in de hoogte zeer zacht lucht aangevoerd die door de dalende lucht bewegingen binnen het nog eens extra werd opgewarmd en ook afgedroogd.

De besneeuwde Alpen en de Jura in de zon, elders in het noorden mist en Hochnebe, ook de zuidkant volop zonl

In de bergen kon met zodoende de gehele dag genieten van de zon en zeer aangename temperaturen. In de onderste luchtlaag die tot circa 1200 a 1500 reikte bevond zich koudere lucht en daarmee werden de laagste temperaturen  in de dalen gemeten.

Mooi is de deksel op de koude luchtlaag (inversie) te zien met op 800 hPa de inversie laag (daaronder de rode (T) en stippellijn (DP)dicht bij elkaar (vocht) daarboven ver uit elkaar ( droge lucht)

Ook in de bergen was en is dit fenomeen mooi waar te nemen. Op de hoogste toppen vriest het nauwelijks tot niet terwijl het in de (hogere) dalen streng vriest. Zo meldt bijvoorbeeld Urlichen in Oberwallis (Obergoms) actueel -15 graden en de Gornergrat eveneens In Oberwallis (Zermatt) op 3130 meter + 1 graad. Dat de lucht tevens zeer droog is (subsidentie) zien we aan de dauwpunten die in de bergen op dit moment tussen de -15 en 30 graden liggen. Hieronder een impressie van de zaterdag

Parapenting Aletsch

Perfecte wintersport weer gisteren en de komende 2 dagen in de Alpen
En door de droge lucht ook prima sneeuw en piste condities Aletsch Arena
Alpe d’Huez ☀️ @alpedhuez

Een omgekeerde wereld dus (subsidentie inversie) en onder het  motto “Oben blau – unten grau” gaat het de komende 2 tot 3 dagen verder. Met het naderbij komen van hoog Carina oop weg naar de Middellandse Zee wordt het in de bergen zelfs nog wat zachter.

Op 2000 meter wordt het tot morgen 5 tot 8 graden en de vorstgrens ligt ook dan rond de 3000 meter. In het laagland en de dalen stijgt het kwik tot 3 a 15 graden, onder de inversie en aan de zuidkant is het in de nacht en ochtend frostig en daar waar de Hochnebel en mist hardnekkig liggen blijven ook overdag een heel stuk kouder.

Radar beeld 09h20 via Wetteronline.de

Tevens gaat door toenemende drukverschillen tussen zuid en noord vanaf maandag de föhn weer meespelen en met föhn zijn dan die 15 graden haalbaar, algemeen kouder is het aan de Alpenzuidkant.

Toenemend onbestendig, vooral in West en Südstau (veel) sneeuw
Diegenen die van de zon en milde temperaturen houden doen er goed daar de komende 2 tot 3 dagen nog even goed van te profiteren. In de loop van de dinsdag – woensdag komt de klad er namelijk weer in. Storingen gaan dan voor een zeer onbestendig weerbeeld zorgen waarbij steeds weer neerslag valt.

GFS voor donderdag 28-12 met de laagjes en de koudere lucht

De meeste neerslag, nog beetje afhankelijk van exacte koers laagjes, wordt verwacht in de westelijke en zuidelijke Stau gebieden. Het minst aan de schaduwzijde (in de luwte) van de westelijke Alpenhoofdkam.

Pre-frontaal hebben we maandag en ook nog dinsdag (tweede laagje) te maken met de Südföhn, vanaf donderdag stroomt dan nog koudere lucht binnen en vooral de vrijdag en zaterdag gaan wanneer het opklaart en boven de sneeuw  zeer koud verlopen.

Bergfex neerslag (sneeuw) cumulatief voor de komend 5 dagen

In de hierboven beschreven Stau gebieden gaat tussen de 30 en 80 cm aan sneeuw vallen en lokaal bij gunstige Stau condities ook nog meer. Elders is het met 10 tot 30 cm meest wel gedaan en in de schaduw gebieden van de Alpenhoofdkam blijf het meest droog en zonnig!  Sneeuwvalgrens in de tweede helft van de week dalend tot in de lagere delen en dalen.

De koudere lucht zal in de loop van het weekend door een volgend hoog op zuidelijke koers (Middellandse Zee) weer door zachtere lucht worden vervangen. Samenhangend daarmee krijgen we dan eerst met de neerslag van een warmte front te maken, daarna komt er met de hogedruk weer ruimt voor de zon en de milde temperaturen.

Een beetje een herhaling van die weekend maar dan in wat afgezwakte vorm. Dinsdag dan weer opkomende föhn op nadering van een volgend koufront met sneeuw en weer koudere lucht. Kortom, wisselvalligheid troef en van echt winterweer met vorst en sneeuw tot in de lagere delen is ook vandaag nog geen sprake.

Morgen maar weer eens verder kijken, een heel fijne zondag en tot de volgende keer maar weer. Actueel in Termen -1 graad en onbewolkt. Snel de (warme en zonnige) pistes op zo! Ciao

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!

Lawines Silvretta (Foto 20-12-2017)

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 2.285 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Omgekeerde wereld, in de bergen Kaiserwetter”

 • Henrik
  24 december 2017 at 10:15

  Mooie bericht Johann! Hier in Kals in Ost Tirol momenteel heerlijk zonnig. Voor aanstaande woe/do staat hier bijna halve meter sneeuw! Ik zeg laat maar komen😀. Fijne kerst!

  Groeten

  Henrik

 • Bas de Zwart
  24 december 2017 at 16:48

  Ook hier in St Jakob Defereggen, Osttirol: -10 in het dal onder heldere hemel en 5 plus op de piste.

  • Johann
   24 december 2017 at 16:57

   Heerlijk hè, micro klimaatjes Alpen! Vanmiddag ook op Rosswald tot 2100 meter skien bij + 7 graden in de volle zon en prima sneeuw en piste condities! In het dal gewoon hele dag vorst!

 • Frederic
  24 december 2017 at 19:12

  Inversie ten top in Breuil-Cervinia; +18gr op 2055 mtr hoogte (rond 13h00). Perfecte skidag gehad met fantastische pistes.

  Morgen nog zo’n dag en daarna zien we wel 🙂

  Grts,

  Frederic

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier