Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoge druk –Viktor– boven oost Europa en lage drukgebieden boven de Atlantische Oceaan liggen de Alpen in een zuidwestelijke stroming waarmee nog steeds zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Op nadering van de frontale zone die zich uitstrekt vanaf Spitsbergen tot noordwest Afrika neemt de Südföhn nog wat in kracht toe. Aan de zuidkant stuwt zich tegelijkertijd wat vochtigere lucht. Volgende week geleidelijk wat minder warm maar nog steeds (veel) te zacht voor de tijd van het jaar, neerslag wordt niet verwacht.

Voorlopig nog (zeer) zacht en droog

Al eerder berichten we de afgelopen in onze weerberichten de soms vroege winterinvallen die in oktober soms al sneeuw tot in de dalen opleveren. Ook in 2015 zorgde een portie maritiem polaire lucht een (korte) winter inval met vooral wat hogerop een dik pak sneeuw. Voor de winterliefhebbers hieronder een impressie van de 14 – 15 oktober 2015 op Rosswald (1800m) in Oberwallis.

Tot dusver wil oktober van enige winterse aspiraties niets weten. Daarvoor in de plaats laat de maand, geheel in stijl met de record warme zomer zich van een zeer warme kant zien. Ook gisteren steeg het kwik gewoon weer naar zomerse 25 tot 28 graden.

Ook gisteren weer zeer droog en warm (föhn) in Oberwallis en ook het bosbrand gevaar is nog steeds zeer groot.
Hohsaas in Oberwallis met meer het beeld van de Atlas in NW-Afrika dan dat van de Alpen
Sneeuwarmoede ook nog in Engelberg – Berner Alpen
Schynige Platte Berner Oberland. Foto Diccon Bewes @dicconb

Opvallend ook de hoge temperaturen in de wat hogere delen, zo steeg het kwik tussen de 1000 en 1400 meter lokaal tot 22 a 23 graden. Ook voor de gletsjers geldt nog steeds geen “ontspanning” en het grote smelten gaat met een vorstgrens die rond de 3800 meter lag nog steeds onverminderd door.

Tot 23 graden gisteren op 1100 meter in Termen / Ried-Brig

Vandaag nemen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen nog wat verder toe (8 hPa drukoverschot zuiden) en dat betekent dat de föhn aan de noordkant nog wat in kracht zal toenemen.

Vooral in de oostelijke Alpen is het de zon die het weerbeeld bepaald en met de föhn stijgt het kwik nogmaals tot 25 a 28 graden. De westelijke Alpen en de westelijke Alpenzuidkant krijgen met wat vochtigere lucht te maken met aan de zuidkant ook licht Südstau.

Radar Europa 08h20. Via Wetteronline.de

Dat betekent dus dat de zon concurrentie gaat krijgen van (hogere) wolken. Neerslag wordt er echter niet verwacht. met föhn in de dalen ook hier weer zomerse hoogstandjes met maxima die lokaal tot 25 a 26 graden oplopen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Minder warm maar nog steeds te zacht
Volgende week verandert er in het grootschalige druk en stromingspatroon maar bar weinig. Hogedruk boven de Atlantische Oceaan en oost Europa en een brug met wat vlakkere drukverdeling houden de depressies voorlopig nog op afstand en blijven we aan de warme kant van de jetstream.

De komende week en ook het volgende weekend staan in het teken van de hogedruk. Depressies en de jetstream maken voorlopig geen kans en worden ver naar het noorden verdrongen.

Weliswaar gaan de temperaturen dagelijks wat naar beneden maar ook dan blijft het nog zacht voor de tijd van het jaar.

T850 hPa trend prikpunt Zwitserse Berner Alpen (Engelberg)
En voor de vorstgrens

Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van zon en wolken, neerslag wordt niet verwacht. Ook in de bergen blijft het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk zacht met een vorstgrens die tussen de 3800 en 3100 meter pendelt.

Grote delen van Europa houden tot en met het weekend een positieve warmte anomalie. Opvallen ook de extreme warmte boven west Rusland met maar liefst 12 graden boven het langjarige kilmatologisch gemiddelde!

Mogelijk dat we met de start van de nieuwe week (22 oktober) met een veel koeler en herfstachtig weertype te maken gaan krijgen. Hoe (en of) dat allemaal zal gaan evolueren gaan we de komende dagen vervolgen. Voorlopig dus nog maar even genieten van de thermische verwennerij!

GFS00 ensembles prikpunt centrale Alpennoordkant met de geleidelijke afkoeling
ECMWF (EC12) ensembles met later dan de overgang naar een duidelijk kouder weertype

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne ZONdag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 521 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer