Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de invloed van het Middellandse Zee laag- Martina–  ook in de oostelijke Alpen verder af . Onder een vlakke drukverdeling wordt met weinig stroming wordt vanuit het noorden koude en vrij vochtige lucht aangevoerd. Met de start van de nieuwe week  draait de stroming naar het westen en wordt het geleidelijk onbestendiger en ook minder koud.

Rustig winterweer met kans op wat lichte sneeuw

Met de aftocht van het (hoogte)laag – Martina – richting de Balkan krijgen de Alpen toenemend te maken met een vlakke drukverdeling. Door weinig drukgradiënt is er weinig stroming die geleidelijk via zuidoost de noordoost hoek gaat opzoeken. Met zwakke hogedruk een ideale situatie voor het ontstaan van Hochnebel en of mist.

Hochnebel in Ifen en helaas kwam de zon er hier niet aan te pas. Foto ingezonden door Jan en Anja Snijders
Afdaling door de Hochnebel in Ladis bij skigebied Serfaus Fiss Ladis. Ingezonden door Tamara Casile
Hochnebel bovengrens in  Les trois vallees. Foto Jeroen Engelen
en boven de Hochnebel de zon en blauwe lucht. Foto Jeroen Engelen

Johanns Vlog vanuit de sneeuw op Rosswald gemist (Facebook )?  Hieronder nogmaals in beeld

Onder het motto van “unten grau / oben blau” gaat het dan de komende dagen ook verder. Bevoordeelt zijn de zuidelijke Alpen waar de noordelijke wind de lucht aan de lijzijde van de Alpenhoofdkam nog wat extra kan “afdrogen” (Nordföhn)

Uit de bewolking aan de Alpennoordkant kan lokaal wat lichte sneeuw neer dwarrelen, grotere hoeveelheden worden er echter niet verwacht. De temperaturen bevinden zich op een winters en voor de tijd van het jaar “normaal” niveau.

Op 2000 meter beweegt het kwik zich rond de – 6, op 3000 meter rond de -11 graden. Het nulgraden niveau ligt meest tussen de 1000 en 1200 meter en de sneeuwvalgrens tussen de 700 en 1000 meter Naar het noordoosten toe algemeen ietwat  kouder. De wind is zwak tot matig en komt overwegend oit noordoostelijke richtingen.

Radarbeeld Alpen 09h10. Via Wetteronline.de

Vrijdag krijgt door opnieuw wat toenemende lagedruk invloed ook de westelijke zuidkant te maken met meer bewolking en kan er lokaal wat lichte sneeuw vallen. Het noorden mag dan juist op wat meer zon rekenen.

Grächen Oberwallis met de Hochnebel boven het dal

In het weekend verandert er grosso modo weinig aan het stromingspatroon en de vlakke drukverdeling. Met een noordelijke stroming dan weer de meeste bewolking in het noorden en weer toenemend zonnig aan de zuidkant. In de loop van de zondagmiddag avond krijgen we te maken met meer bewolking en later op de avond en in de nacht op maandag gevolgd door wat sneeuwval.

GFS neerslag op het opkomende koufront voor zondag 21h00

Tijdelijk stroomt pre-frontaal dan ook ietwat minder koude lucht de westelijke Alpen binnen.  Maandag overdag trekken bewolking en neerslag verder naar het oosten. Vooral langs de westelijke noordkant en in de oostelijke Alpen val dan sneeuw. In de westelijke delen wordt het dan geleidelijk weer droger en gaat het opklaren. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 500 tot 700 meter, maandag met het instromen van koudere lucht weer dalend tot in de lagere delen en dalen.

Met het koufront wordt een overgang ingeluid naar een meer zonaal stromingspatroon waarbij vooreerst nog koude lucht wordt aangevoerd. In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag overdag komt deze koudere lucht onder invloed van een inschuivend tussen hoog.

GFS500 hPa met de zuidelijke jet, en een inschuivend tussenhoog voor dinsdag 12 februari

Vooral in de nacht en ochtend wordt het dan onder een heldere hemel en boven de sneeuw en met het afnemen van de wind flink koud. Op 1500 meter liggen de temperaturen dan tussen de -12 en -16 graden en dat betekent strenge en in de hogere dalen zeer strenge vorst met temperaturen die tot -20 of -25 graden gaan uitkomen en mogelijk inde bekende Kältelöcher nog lager!! (Glattalp, Funtensee, Brevina)

GFS T850 hPa dinsdag 06h00 , het belooft een zeer koude nacht en ochtend te gaan worden

Het is dan nog even afwachten wat een laagje boven de westelijke Middellandse Zee precies gaat doen en speciaal welke koers het gaat volgen. Naar verwachting trekt het net als Martina via Midden Italië naar de Balkan en kan zachtere lucht vanuit het zuiden de Alpen niet of slechts in afgezwakte vorm bereiken. Wel neemt in de loop van de dinsdag en woensdag de kans op bewolking en  sneeuw aan de zuidkant van west naar oost weer toe.

Woensdag lijkt onder een volgend tussenhoog een fraaie dag te gaan worden Een volgende storing behorende bij een laag dat via de Britste Eilanden naar de Benelux zal in de loop van de donderdag de neerslagkansen weer doen toenemen.

GFS 500 hPA voor donderdag 15 februari

Mogelijk dat dan achter een koufront weer wat koudere lucht tot over de Alpen wordt getransporteerd. Echter ook hier moeten we gezien de nog vrij lange verwachtingstermijn nog een flinke slag om de arm houden.

GFS ensembles oostelijke Alpen
GFS ensembles westelijke Alpen

Tot zover voor deze donderdag ochtend vanuit een koud Rosswald (-6 graden en nog in de Hochnebel. Een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 844 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

5 Reactie op “Alpen – Oben blau, unten grau / en een vlok sneeuw”

 • MrB
  8 februari 2018 at 11:58

  Hoi Johann, heb je nog een update voor het Zillertal voor volgende week?

  • Johann
   8 februari 2018 at 12:06

   Al met al geen slechte vooruitzichten met eigenlijk van alles wat en aanhoudend “winters”. Hou je van sneeuw dan is de maandag een goede dag, van zon dan de woensdag. Tussendoor een mengelmoes van zon, wolken(velden) vlok sneeuw en ook Hochnebel (dalen) Donderdag mogelijk tijdelijk ook wat zachter (nog onzeker)

 • MrB
  8 februari 2018 at 13:32

  Inderdaad van alles wat zo te zien. Fijn dat er toch wat zon wordt verwacht. Skieen in de mist/sneeuw is minder prettig. Ik blijf het volgen. Heb jij nog tips buiten deze site om waar ik het weer voor het Zillertal kan volgen en welke relatief betrouwbaar is?

 • Steven
  8 februari 2018 at 14:59

  Hey Johann,

  Wij trekken vanavond ook richting zillertal.
  Heb je een zicht op de bovengrens van de hochnebel mocht die zich vormen?
  Behalve koude verwacht ik deze nacht geen problemen onderweg of zie ik iets over het hoofd?

  Groeten
  Steven

 • Bernd
  8 februari 2018 at 15:33

  Hi johan

  Het europese model geeft voor volgende week do en vrijdag voor de oostenrijkse alpen , toch een behoorlijk warmere en natte verwachting ( regen tot 1500m)

  Het gfs daarentegen niet.

  Wat acht jij het meest waarschijnlijk??

  Thanks

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer