Alpen - Oben blau en unten en in zuiden Grau (en sneeuw)
Algemeen: laag –Olli – vandaag met centrum boven Sardinië verliest geleidelijk zijn invloed op het weer in het Alpengebied. Hoog –Erika – met centrum boven het noorden van Scandinavië breidt haar invloed aan de noordkant van de Alpen uit en hier stroomt wat drogere en ook wat koudere lucht binnen. In verdere verloop tweedeling noord (föhnig) en zuid (stau), vooral in noordelijke Alpen (bergen) markant zachter!
Opkomende Südstau, in noorden ook föhnig
Gisteren viel op een occlusie storing die geleidelijk weer naar het westen terug werd gedrongen en verder verpieterde vooral in de westelijke Alpen nog geruime tijd wat lichte sneeuw. De meeste neerslag viel daarbij in de westelijke Berner Alpen, boven de 600 a 800 meter was die in de vorm van sneeuw.
Ook de westelijke delen van Oostenrijk hadden in de ochtend lokaal nog met wat licht sneeuw te doen voordat hier in de middag op steeds meer plaatsen de zon probeerde door te breken. De westelijke Alpen hadden nauwelijks tot geen zon en de lichte sneeuwval hield tot in de nacht en vroege ochtend aan.
Johanns Vlog vanuit de sneeuw in Termen gisteren gemist, hier is de herkansing!
Kijken we naar de kaarten dan zien we een krachtig hoog met kerndruk van 1050hPA boven Scandinavië liggen (kern noorden van Zweden) en een (hoogte) laag met kern boven de Tyrreense Zee (oosten van Sardinië). Het laag trekt geleidelijk naar het zuiden van Italië waardoor de invloed ervan geleidelijk verder af neemt. Tegelijkertijd neemt de invloed van het hoog vooral in de noordelijke Alpen wat verder toe. Door de dalende luchtbewegingen binnenin het hoog wordt de lucht van bovenaf “afgedroogd”, in de onderste laag van de atmosfeer (tot 1300 a 1600 meter) krijgen
we met een noordoostelijk stroming te maken met een inversie. Onder de inversie kan zich vochtigere en koudere lucht gaan verzamelen met als gevolg mist, Hochnebel of lagere bewolking. Daarboven schijnt afgezien van overtrekkende hogere bewolking de zon. Verder zullen we vandaag te maken hebben met een mix van Hochnebelachtig bewolking, wolkenvelden en gebieden met opklaringen.
Met de aanvoer vanuit het noordoosten wordt niet alleen wat drogere maar ook wat koudere lucht aangevoerd die vooral over de noorden en noordoosten zal uitstromen. Op 2000 meter varieert het kwik van -2 graden in het westen en tot -9 graden in het noordoosten en de noordelijke Italiaanse Alpen. Om 3000 meter vriest het tussen de -8 en – 12 graden. De wind waait in het westen uit noordoostelijke richtingen en in het oosten uit oost tot zuidelijke richtingen en is zwak tot matig en in oosten nog wat aantrekkende zuidoosten wind.
Vrijdag verandert er voor het overgrote deel van de Alpen niet veel aan dit weerbeeld. Doordat de stroming echter verder de zuidoost tot zuidhoek opzoekt gaat er vochtigere lucht aan de Alpenzuidzijde stuwen (Stau). Hier is meer bewolking en er gaat wat (lichte) neerslag vallen waarbij de neerslag deels nog net tot over de Alpenhoofdkam kan overgrijpen. De sneeuwvalgrens bevindt zich meest tussen de 400 en 800 meter. Tegelijkertijd wordt het met de zuidelijke aanvoer aan de noordkant (licht) föhnig, dit geldt speciaal voor de oostelijke noordkant.
In het weekend houden we de tweedeling tussen noord en zuid. Aan de noordkant en in de bergen is het opgeklaard met kans op Hochnebel of Hochnebelachtige bewolking. Aan de zuidkant is het overwegend bewolkt met in de Südstaugebieden ook weer sneeuw.
Voor de volgende week wordt het een beetje saai en met weinig dynamiek gebeurt en verandert er eigenlijk niet veel. De hogedruk verplaatst zijn zwaartepunt in het verloop van de week naar het zuiden en in de tweede helft van de week zien we het met zijn kern(en) en as ten noorden van de Alpen liggen waarbij een warme hoogterug over midden Europa en de Alpen verloopt.
De stroming zal overwegen uit de zuidoost tot zuidwest hoek blijven komen waarbij de weermodellen nog wat verschillen vertonen in hoogtestroming door exacte positie van de hogedruk en hogedrukas. Dit heeft vooral ook invloed op eventuele Südstau dan wel Südföhn. Zo zien we juist bij het GFS dit allemaal wat versterkt, minder sterk echter bij het ECMWF model. (zie ook kaarten hieronder -Bron WetterOnline.de)
Opvallendste verschil is daarbij de neerslag die wordt berekend voor met name de westelijke Südstau gebieden. Het GFS komt lokaal met neerslaghoeveelheden die tot woensdag tussen de 30 en 130mm gaan uitkomen, het ECMW met slechts een fractie van hetgeen GFS berekent. Tevens zien we met dit stromingspatroon ook grote verschillen in temperaturen. Aan de (föhnige) noordkant gaat het nulgradenniveau tussen de 2500 en 3000 meter uitkomen, aan de zuidkant echter nauwelijks boven de 800 tot 1200 meter. Een groot deel van de neerslag gaat daar dus in vaste vorm vallen en krijgt het GFS gelijk dan gaat daar tussen de 30 en 100cm aan verse sneeuw vallen tot midden van de volgende week.
Ook de rest van de volgende week verandert er niet veel aan het hierboven beschreven stromingspatroon. Het is en blijft vooral aan de noordkant vrij zacht met een hoge vorstgrens. De zuidkant zal het moeten doen met mindere condities. Mogelijk dat richting of in het weekend de temperaturen dan aan de noordkant weer een dalende trend gaan inzetten. Deze ontwikkelingen zijn echter nog zeer onzeker.
Zeker is wel dat we de komende dagen een tweedeling gaan krijgen tussen noord en zuid met duidelijk veel betere windesportcondities in de noordelijke Alpen. Hoeveel sneeuw er aan de zuidkant gaat vallen is een aandachtspunt voor de komende dagen. Graag weer tot morgen met nieuwe kaarten en wellicht nieuwe ontwikkelingen. Fijne dag en Ciao vanuit Termen in Oberwallis.
Lawinegevaar / ongelukken
Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Algemeen geldt een code ORANJE (3) blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes want juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter is coming – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.