Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Alpen hebben te maken met een sterke noordwestelijke stroming. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt er nieuwe sneeuw. De temperatuur daalt vandaag en er staat een stevige tot stormachtige wind. Morgen een tijdelijke weersverbetering. Vrijdag een nieuwe storing met nog meer sneeuw aan de noordkant. In het weekend en de dagen erna in de aanloop naar het nieuwe jaar droger en hogere temperaturen.

Gisteren trok een groot gebied met neerslag van west naar oost over de Alpen. Interessant is terug te kijken naar de sneeuwvalgrens. In Zwitserland lag deze op veel plaatsen rond de 600 a 1000 m in de ochtend. Door de aanvoer van warme lucht steeg de sneeuwvalgrens in de loop van de dag al snel richting de 2000 m. Vooral op grote hoogte was deze sterke stijging goed terug te zien en ging op de meeste plaatsen de sneeuw over in regen.

Sneeuw tot in het dal (600m) gisterochtend 07h00 in Oberwallis Brig (dal)
In Mittelberg viel gisteren even wat regen tot 1500 m. De kerstman was wel op wat regen voorbereid. (foto: Hans ter Braak)
Veel sneeuw is er ook gevallen in Valdisere, Frankrijk (FB Valdisere)

In sommige dalen was dit echter een andere verhaal en steeg de sneeuwvalgrens niet zo snel. In het bijzonder Wallis, daar werd de koude lucht niet opgeruimd door het overtrekkende warmtefront. Dankzij neerslagafkoeling en windstille omstandigheden bleef de sneeuwval hier tot in het dal aanhouden. Een mooi voorbeeld van ‘micro-klimaatjes’ in de Alpen.

De Alpen hebben vandaag te maken met een sterke noordwestelijke stroming.

Vandaag, eerst kerstdag hebben te Alpen met een noordwestelijke aanvoer. Het is stormachtig en wordt opnieuw neerslag verwacht aan de oostkant van Alpen, met name in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens zet een daling in en komt te liggen op 800 a 1000 m aan de noordkant van de Alpen. Sneeuwhoeveelheden kunnen hier oplopen 30 cm aan verse sneeuw en plaatselijk zelfs een halve meter. Met een wind die komt uit het noordwesten kan het gevoelig kouder zijn. Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam is het föhnig en blijft het droog. Hetzelfde geldt voor Franse Alpen en het overgrote deel van Zwitserland waar het overwegend bewolkt is.

De komende uren valt er vooral veel sneeuw aan de oostkant van de Alpen in Oostenrijk

Morgen, tweede kerstdag krijgen we te maken met een tijdelijke weersverbetering. Het blijft overdag grotendeels droog en de wind neemt in kracht af. De temperatuur ligt lager en er is meer ruimte voor de zon. De verschillen tussen de noord- en westkant blijven nog altijd groot met de zachtere lucht aan de westkant. Later in de middag en in de avond trekt een zwakke storing over vanuit het westen. Met name in de West-Alpen kan er tijdelijk wat neerslag vallen en is er meer bewolking.

Veel neerslag aan de noordzijde van de Alpen komende vrijdag (ICON-EU model, WXCharts.com)

Vrijdag draait de noordwestelijke stroming er opnieuw in en kan er dankzij stuwing aan de noordkant van de Alpen opnieuw veel neerslag gaan vallen wijdverspreid over de gehele Alpen. Vooral rond het middaguur lijkt de neerslagintensiteit het grootst te zijn. De sneeuwvalgrens ligt onder de 1000 m aan de oostkant van de Alpen. Aan de westkant ligt deze iets hoger rond de 1200 m. Sneeuwhoeveelheden kunnen verwachten worden van 20 a 30 cm en er staat een stevige wind. Aan de zuidkant is het föhnig en blijft het veelal droog.

ECMWF temperatuurafwijking links, en 500 hPa drukkaart rechts voor maandag 30 december. Richting de jaarwisseling liggen de temperatuur aanzienlijk hoger. (bron: Wetterzentrale.de)

Vooruitzicht

De komende dagen valt er veel (winterse) neerslag aan de noordkant van de Alpen en is het stormachtig. Door de sterke temperatuurschommeling, de grote hoeveelheden verse sneeuw en in combinatie.met wind is het lawinegevaar hoog.

In het weekend lijkt er een weersbetering aan te komen. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich ten noorden van de Alpen en zorgt voor meer rust in de atmosfeer. Richting de jaarwisseling blijft het overwegend droog en liggen de temperaturen aanzienlijk hoger.

Tot zover het weerbericht vandaag, namens Alpenweerman een hele fijne kerst toegewenst!

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.688 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen: Nordweststau brengt meer sneeuw”

 • Johann
  25 december 2019 at 10:15

  In Oberwallis na de sneeuw van gisteren met een krachtige noordelijke wind zonnig. Wel koud met – 3 tot -8 graden hogerop. Iets verderop in het dal in Obergoms met weinig wind en onder een heldere hemel tot -10 graden. Met de sneeuw en de zon vandaag en morgen heerlijk wintersportweer! Webcam beeld Aletsh Arena Bettmerhorn met blik richting het dal en de zuidelijke Walliser Alpen (Rosswald, Simplon, Zermatt)

 • Johann
  25 december 2019 at 10:16

  Loipe nordisch Zentrum Obergoms Ulrichen (1345m) -9 graden en 111 cm sneeuw

 • Johann
  25 december 2019 at 12:39

  Nog even een heel mooie magische zonsondergang gisteren na passage van het sneeuwfront. Foto genomen door Andrea Neumüller‎

 • Bertil Blaas
  25 december 2019 at 16:13

  Dag Johann,
  Mooie foto’s. Die loipe bij Ulrichen die ken ik.
  In Obergoms ook veel gewandeld tussen Reckingen, Ulrichen en Oberwald.

  Schitterend daar en skiën in Aletschgebied of Saas Grund. Top.
  Actueel dooit het in PAznaun tot ongeveer 1300 m. Sneeuwt wel hele dag, maar papperig en ook aan de besneeuwde bomen aan overkant berg, stijgt sneeuwgrens.
  Groeten nog fijne kerstdag.🎄⛷🎄

  • Johann
   25 december 2019 at 21:19

   Idd schitterend gebied met eigen micro-klimaat. Ulrichen als Kälteloch met in de winter de extreme diepvries temperaturen en Oberwald iets verder op aan het begin van het Rhonedal als Schneeloch. Gr en ook jij nog fijne 2e kerstdag in Paznaun

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier